[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robreg
    L&K
    • 2010
    • 1195
    • Octavia I (1U2)
    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez shok
    Zamieszczone przez DGW
    5W40 w tej chwili AMS AFL. Po więcej wiedzy uderzaj do kol. konkon
    dziękuje za odpowiedz.

Co do wątku olejowego DGW się tam nie wypowiada a byłem ciekaw jaki olej proponuję gdyż olej musi również mieć wpływ na tę sytuację.

Podsumowując koszty panewek + wałka i szklanek wychodzi w sumie cena drugiego silnika. Jeżeli silnik ten byłby od 2009 w górę to taniej jest kupić silnik i go wymienić? To takie ogólne spojrzenie na ten problem
    Nie. Nie wiesz do końca w jakim stanie jest silnik który kupujesz. Znajomy kupił drugi silnik kpl. na wymianę jak mu w jego zamarzł płyn - niby silnik był świetny i w znakomitej cenie. Po rozkręceniu i weryfikacji części okazało się, że nawet głowica nie nadawała się do regeneracji i w końcu do remontu poszedł pierwotny silnik.

Części zamienne kupujesz nowe. Jak Ci korba bokiem wyjdzie, pytanie jest akademickie, jeśli pacjent jeszcze dycha, trzeba się zastanowić ile chce się nim jeszcze latać. Mój do tej pory przefruwał na fabrycznych częściach 196000km - zacny wynik jak na BXE!

Ja mam nowy wałek i szklanki, pójdzie nowa turbosprężarka i przy okazji sprężarki nowe panewki. Jeśli okaże się, że obecnie jeżdżone to wraki, dopicuję metodologię ich wymiany i przetestuję dostępne modele, zmieniając je wraz ze zmianą rozrządu (w IC przed zniżkami komplet głównych + korobowych to ok. 300 złotych, + zniżki dla warsztatu - będzie sensownie). Jeśli okaże się, że obecnie jeżdżone są w ładnym stanie, może poszukam dokładnie takich jakie mam na samochodzie.
    Pozdrawiam, Robreg.
    ----
    furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• chopin
      Ambiente
      • 2009
      • 212

Prawdę powiedziawszy lektura tego wątku bardzo mnie zasmuciła. :cry: Nie wiem czemu naiwnie uwierzyłem, że epoka remontów kapitalnych po 100kkm odeszła w niebyt wraz z ostatnim Polonezem. Przecież nowa Octa kosztowała cztery takie Poldki, więc "na pewno" jest bez porównania lepszej jakości. Otóż stwierdzam, że jest to kompletnie nieuprawnione stwierdzenie. Qfa idę do piwnicy zrobić przegląd roweru, zbliża się wiosna. :hammer

Komentarz

• himi
        L&K
        • 2013
        • 1115
        • Octavia II (1Z3)
        • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Przyzwoity miejski rower to równowartość napraw panewkowych w okcie A już porządny to pół samochodu.

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1195
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez chopin
          Prawdę powiedziawszy lektura tego wątku bardzo mnie zasmuciła. :cry: Nie wiem czemu naiwnie uwierzyłem, że epoka remontów kapitalnych po 100kkm odeszła w niebyt wraz z ostatnim Polonezem. Przecież nowa Octa kosztowała cztery takie Poldki, więc "na pewno" jest bez porównania lepszej jakości. Otóż stwierdzam, że jest to kompletnie nieuprawnione stwierdzenie. Qfa idę do piwnicy zrobić przegląd roweru, zbliża się wiosna. :hammer
          Bo Ty aspoleczna jednostka jestes! Ty nie chcesz dawac zarabiac fabrykom Skody, mechanikom, naprawiaczom, wymieniaczom, Ty, Ty, TY........ Witaj w druzynie!

Tylko w Polonezie ten remont dało się wykonać w zdroworozsądkowy sposób. W przypadku nowoczesnych aut, projekt czasami zakłada jednorazowy użytek danego podzespołu i to boli bardziej.
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----

Komentarz

• chopin
            Ambiente
            • 2009
            • 212

To może ze Skodą nie jest tak źle. W końcu reszta świata też schodzi na psy : link
            Okazuje się, że my badziew mamy znacznie taniej. :diabelski_usmiech

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez chopin
              To może ze Skodą nie jest tak źle. W końcu reszta świata też schodzi na psy : link
              Okazuje się, że my badziew mamy znacznie taniej. :diabelski_usmiech
              Tylko różnica jest taka,że oni przyznają się do błędu i wzywają na naprawę. A tutaj wszyscy wiedzą ale mówią,że problemu nie ma. Taka mała różnica...

Komentarz

• andrzej1962
                L&K
                • 2010
                • 1306
                • Octavia III combi (5E5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Co chcieli przyoszczędzić :twisted: Nie wiedzą że chińszczyzna taka jest? Smutniejsze jest to, że niedługo innego znaczka niz Made in china nie zobaczymy jak wszyscy będa schodzić z kosztów. Chinczyki zaleją całkowicie świat swoimi taniochami, no i pytanie kto się wzbogaci? Obawiam się, że przepowiednia że głównym pieniądzem na świecie nie będzie dolar a juan sprawdzi się i to jeszcze za mojego życia.

Komentarz

• canecorso
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 146

Nie jestem mechanikiem ale powiem Ci tak: mój znajomy ma z niemiec rocznik 2006 z przebiegiem podobno 125 kkm, historia nie znana oprócz tego że rozrzad zmieniony(nalepka), w bagazniku olej 5W-30 czyli prawdopodobnie LL, zrobił nia cos około 9 tyś i stwierdził że nie zamierza nic robić z panewkami. Ja mam z 2010 r i z przebiegiem 134 kkm postanowiłem zrobić bo koszt 900 stówek pozwala mi spać spokojnie tym bardziej że okazało się że dobrze że zmieniłem, Ty masz 220 kkm, ciężko powiedzieć, pewnie tutejsi znawcy tematu/mechanicy powiedzą że przy takim przebiegu raczej nic nie powinno sie stać. Co do kosztu robocizny panewk sam sobie musisz odpowiedzieć czy warto.
                  Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę...

Komentarz

• beaviso
                    Elegance
                    • 2010
                    • 767
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co do ubywania oleju w silniku 1.9 TDI z PD i związku z wytartywmi panewkami - w takim razie moja Skoda miała je wytarte od nowości :P Od samego początku łyka ćwiartkę oleju co maksymalnie 5000 km. Między wymianami co rok / 15 kkm ze trzy razy po ćwiartce dolewam, a jak przez pierwsze 2 lata jeździła na LL, to lałem po połówce. Do nowego auta.

M.
                    666 4U

Komentarz

• canecorso
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 146

Zamieszczone przez beaviso
                      Co do ubywania oleju w silniku 1.9 TDI z PD i związku z wytartywmi panewkami - w takim razie moja Skoda miała je wytarte od nowości :P Od samego początku łyka ćwiartkę oleju co maksymalnie 5000 km. Między wymianami co rok / 15 kkm ze trzy razy po ćwiartce dolewam, a jak przez pierwsze 2 lata jeździła na LL, to lałem po połówce. Do nowego auta.

M.
                      Życie pisze różne scenariusze. Jak już pisałem wcześniej, miałem Fabie 1.9 TDI PD i na 15000-18000 km brała pół litra(pół litra na wymianę), octavia przed zmiana panewek brała 250 ml na 1500 km(czyli 2litry oleju na 12000 km), teraz po 2500 km nie ubyło nic, dlatego moje stwierdzenie jest takie że wcześniej marka oleju nie pasowała mojej octavce.

Komentarz

• adaś
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 876
                        • Volkswagen

canecorso,

możliwe jest że wcześniej marka oleju nie pasowała mojej octavce.
                        Reasumując, jeżeli wymieniłeś panewki i zmieniłeś olej, to na tej podstawie nie da się stwierdzić, że to panewki były odpowiedzialne za ubytek oleju. Olej olejowi nie równy. Ja ostatnio zalałem Fuchsa 5w40 XTL i bierze go znacznie mniej niż Fuchsa 5w40 bez XTL, którego miałem wcześniej. Do tej pory (przy innych olejach) ubytki pomiędzy wymianami to circa 0,5l.
                        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• canecorso
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 146

Zamieszczone przez adaś
                          Reasumując, jeżeli wymieniłeś panewki i zmieniłeś olej, to na tej podstawie nie da się stwierdzić, że to panewki były odpowiedzialne za ubytek oleju. Olej olejowi nie równy.
                          Ciężko teraz powiedzieć co było przyczyną ale ja obstawiam panewki które wyglądały źle, poza tym myślę że jaki olej by nie był to 250 ml na półtora tysia to za dużo by brał.

Komentarz

• kristofer55
                            Rider
                            • 2012
                            • 272

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            Zamieszczone przez kristofer55
                            czy bierze Wam olej w okresie 15 tys?
                            99,99% użytkowników diesla na tym forum odpowie TAK-bierze.

cytat:
                            "Następny mit z którym należy sie rozprawić: "Moj silnik nie bierze nic oleju"
                            Guzik prawda !
                            Każdy silnik (zwłaszcza wysokoprężny ) zużywa olej w większym lub mniejszym stopniu i jest to "naturalne".
                            W górnej części cylindra, na gładzi część oleju zostaje spalona, część mgły olejowej zostaje wydmuchana, itp.
                            Zużycie w granicach 0.3 - 2 gram na KWh jest normalne i naturalne. Jest to o wiele mniej niż dawniej niemniej jest. Jeżeli ktoś zaobserwuje ,że stan oleju nie spada w ciągu kilku tysięcy km to bankowo paliwo dostaje sie do oleju i je rozcieńcza (zwłaszca mając DPF-a zjawisko te mioże być spotęgowane). Praktycznie w dieslu może w idealnych warunkach przez 15000 wystarczyć od minimum do maximum. W silniku benzynowym o pojemności 2l może wystarczyć połowa tego, czyli 0,5 l/15000. Jeżeli jeździmy szybko, po autostradach to nie dziwota będą dolewki w ilości 1l/15.ooo plus spadek poziomu pod koniec (jasne, że przed wymianą nikt nie będzie dolewał do maximum). Jeżeli silnik będzie cokolwiek zużyty to nawet dolewka 2l (!!!) na 15000 w dieslu nie jest powodem do rozpaczy.
                            Tylko nie piszcie o tym ,że wasze auto oleju nie zużywa..."

Komentarz

• spc
                              Elegance
                              • 2012
                              • 825
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja do swojego BXE dolewam po ok. 150 - 200ml na 5kkm i nie uważam że to dużo. Wcześniej w firmowym Peugeocie 1.6 HDi dolewałem po ok. 1l na 15kkm, auto dużo latało po autostradach, lubiło sobie wciągnąć.
                              Piter
                              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• kmink
                                L&K
                                • 2007
                                • 1360
                                • Superb III (3V3)

A w jaki sposób wymiana panewek może wpłynąć na zmniejszenie "poboru" oleju? :wink:
                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kmink
                                  A w jaki sposób wymiana panewek może wpłynąć na zmniejszenie "poboru" oleju? :wink:
                                  Psychologiczny
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kubazak
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 146

Placebo ??

Komentarz

• spc
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 825
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kmink
                                      W identyczny jak czytanie maili ze spamem wpływa na powiększenie penisa 8)
                                      Piter
                                      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• robreg
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1195
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXP 1.4 MPI 75 KM

: : :
                                        Pozdrawiam, Robreg.
                                        ----

Komentarz

• Mariusz OCT2010
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 5

Zapytanie nowicjusza

Witam. Nowicjuszem jestem wiec nie przeszukiwałem waszych wielostronicowych rozważań na temat silników BXE, ale mam jedno zasadnicze pytanie. Czy ktoś z tu obecnych kolegów miał problem z awarią tego silnika (mam na myśli typowe sprawy czyli korbowód bokiem, panewki itp) w octavii II FL - PO FEJS LIFTINGU ?? ?? Mój rocznik 2010 (grudzień). Czytam i czytam forum i aż strach się bać, wystrzeli czy nie wystrzeli? Obecny przebieg zaledwie 60.000 km. Proszę o odpowiedź.
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• kristofer55
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 272

Re: Zapytanie nowicjusza

Zamieszczone przez Mariusz OCT2010
                                            Witam. Nowicjuszem jestem wiec nie przeszukiwałem waszych wielostronicowych rozważań na temat silników BXE, ale mam jedno zasadnicze pytanie. Czy ktoś z tu obecnych kolegów miał problem z awarią tego silnika (mam na myśli typowe sprawy czyli korbowód bokiem, panewki itp) w octavii II FL - PO FEJS LIFTINGU ?? ?? Mój rocznik 2010 (grudzień). Czytam i czytam forum i aż strach się bać, wystrzeli czy nie wystrzeli? Obecny przebieg zaledwie 60.000 km. Proszę o odpowiedź.
                                            Pozdrawiam
                                            Były przypadki, ja w swoim wymieniłem.

Komentarz

• himi
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1115
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Re: Zapytanie nowicjusza

Zamieszczone przez kristofer55
                                              Zamieszczone przez Mariusz OCT2010
                                              Pozdrawiam
                                              Były przypadki, ja w swoim wymieniłem.
                                              Zapewne takiej właśnie odpowiedzi kolega oczekiwał Wymieniłeś silnik, czy panewki? On wyraźnie pytał o człowieka z OCP, któremu korba wylazła bokiem, a nie takiego, który ma kuzyna, który zna kolesia, którego szwagra kumpel miał awarię.

Komentarz

• kristofer55
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 272

Jezeli chodzi o konkretne nicki to nie wiem.
                                                Ja wymienilem panewki, nie silnik

Komentarz

• canecorso
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 146

Czytając cały wątek z tego co pamiętam trafiło się 3-5 osób kórym korba wyszła bokiem, szkoda pokazywał też takie rozwalone silniki(fotki) ale to chyba nie jego tylko zdobyczne, jest za to masa użytkowników którzy wymienili panewki po przeczytaniu tego wątku, sam do nich należę.

Komentarz

• kuba1984
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 7

To ja też dorzucę zdjęcia swoich panewek. Auto to Seat Leon BXE 2008. Prawie od początku program na 140 KM, teraz na 170 KM i przebieg 113kkm.

Komentarz

Pracuję...