[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez kuba1984To ja też dorzucę zdjęcia swoich panewek. Auto to Seat Leon BXE 2008. Prawie od początku program na 140 KM, teraz na 170 KM i przebieg 113kkm.
M.666 4U
Komentarz
-
-
Panewki wymieniłem i ja. Octa z 2008 r. przelot 145kkm, olej castrol long life wymieniany do 120kkm co 30kkm, potem co 12kkm. Wydaje mi się że temat za bardzo nakręcony...panewki oceniam z kolegą który pomagał mi wymieniać na bardzo dobre. Górne oczywiście ciemniejsze ale żadnych nie pokojących oznak nie było widać. Wrzucę fotki w połowie tygodnia więc ocenicie sami. Szczerze to żałuję że zdecydowałem się na wymianę, ale spokojny sen ważniejszy
Olej dalej castrol nie widzę powodu by zmieniać na inny, 1000km na lajcie a potem program :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
W moim przypadku olej wymieniany co 15kkm Castrol 5w40. Na zdjęciach, które zamieściłem widać, że górne panewki mają już znacznie wytartą warstwę ślizgową, możliwe że jest ona zbyt miękka. Może ma to związek z tym, że BXE miał spełniać normy emisji euro IV i producent chciał zmniejszyć opory tarcia w silniku, ale to są tylko moje przypuszczenia. Był już tutaj poruszony temat różnego ścierania się panewek pomiedzy tymi moimi a Kolbenschmidt. Ciekawe jakiego producenta były panewki w silnikach w których korba wyszła bokiem. W serwisie którym wymieniałem panewki spotkali się z sześcioma przypadkami padniętych silników, lata 2006-2008.
Komentarz
-
-
zanim zdecydowałem się na wymianę tych moich panewek szukałem w necie silników bxe, ile mniej więcej kosztują, czy warto je wymieniać itp. na allegro jest gość z zawiercia który reklamuje silnik tak:
"1.9 bxe wymień na lepszy"
na aukcji opisał że silnik bxe niestety został wyprodukowany z wadą fabryczna, i że on oferuje silnik bxe ulepszony tzn bez wady itd...postanowiłem do niego zadzwonić i pogadać. Według niego każdy bxe padnie, to tylko kwestia czasu, tłumaczył mi że vw dał plame a on z tego żyje. Nie ma tygodnia żeby nie wymieniał tych silników, po 2-3 sztuki tygodniowo, (wszystkie modele:golfy, a3, leony, octavie...) najwięcej jest silników w przedziale 80-140kkm potem 180-200 i najmniej motorów z przegiem koło 300kkm. Zapewnił mnie że w jego silnikach bxe korba bokiem nie wyjdzie na 200%, Moje oczywiste pytanie do niego dlaczego??? co takiego robi?? niestety nie chcial powiedzieć wszystkiego...twierdzi że wymiana panewek i srób tak w bardzo dużym stopniu pomoże i być może uchroni nas to całkowicie ale jest jeszcze coś niby z blokiem ale niestety nie udało mi się wyciągnąć od niego wiecej info. Po rozmowie z nim postanowiłem wymienić natychmiast panewki u siebie, lecz na nasze oko nie potrzebnie
Komentarz
-
-
Witam,
Ostatnio zakupiłem Octavie 2 1.9 TDI silnik BXE 2006, i czytając ten długi post to się trochę przeraziłem.
Postanowiłem ponownie odwiedzić gościa z Skoda ASO (który przy zakupie sprawdzał samochód) i próbowałem delikatnie wyciągnąć informacje czy moje auto znajduje się w "grupie ryzyka".
Takie informacje otrzymałem:
Silniki BKC - urywające się śruby na korbowodach - roczniki nie są mi znane.
Silniki BXE - wycierające się panewki roczniki - druga połowa 2007->2008->początek 2009.
Mimo zapewnień pracownika ASO o tym że nie mam się czym martwić, postanowiłem je wymienić i teraz wiem że nie potrzebnie, moje panewki (które widziałem) były w bardzo dobrym stanie, nie miały nawet początkowym wytarć tak jak było to pokazane tutaj na kilku zdjęciach (no chyba że kupiłem samochód od gościa co też czytał ten post :lol: ). Z jednej strony wiem że będę spał i jeździł spokojnie 8) , a z drugiej to miałem w planach kupić sobie kamerka do auta (głupota na drogach się szerzy :diabelski_usmiech ).
Pozdrawiam↑↑↑ To jest moja opinia I naucz się z tym żyć ↑↑↑
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzech256zanim zdecydowałem się na wymianę tych moich panewek szukałem w necie silników bxe, ile mniej więcej kosztują, czy warto je wymieniać itp. na allegro jest gość z zawiercia który reklamuje silnik tak:
"1.9 bxe wymień na lepszy"
na aukcji opisał że silnik bxe niestety został wyprodukowany z wadą fabryczna, i że on oferuje silnik bxe ulepszony tzn bez wady itd...postanowiłem do niego zadzwonić i pogadać. Według niego każdy bxe padnie, to tylko kwestia czasu, tłumaczył mi że vw dał plame a on z tego żyje. Nie ma tygodnia żeby nie wymieniał tych silników, po 2-3 sztuki tygodniowo, (wszystkie modele:golfy, a3, leony, octavie...) najwięcej jest silników w przedziale 80-140kkm potem 180-200 i najmniej motorów z przegiem koło 300kkm. Zapewnił mnie że w jego silnikach bxe korba bokiem nie wyjdzie na 200%, Moje oczywiste pytanie do niego dlaczego??? co takiego robi?? niestety nie chcial powiedzieć wszystkiego...twierdzi że wymiana panewek i srób tak w bardzo dużym stopniu pomoże i być może uchroni nas to całkowicie ale jest jeszcze coś niby z blokiem ale niestety nie udało mi się wyciągnąć od niego wiecej info. Po rozmowie z nim postanowiłem wymienić natychmiast panewki u siebie, lecz na nasze oko nie potrzebnie
Komentarz
-
-
gdybania są różne.
ja zauwazylem ze ze swojego bxe zdjalem panewki z koncowka B w idealnym stanie. z tego co rzucilo mi sie w oczy, ludzie maja problemy z panewkami z koncowka D - absolutnie nie mam pojecia czy ma to jakies znaczenie - wiem ze ja panewki zmienilem NIEPOTRZEBNIE - po 196000km byly w rownie zajebistym stanie, co te, ktorymi chwalil sie Szkoda ostatnio.
a poza tym to i tak gowno nie silnik - odchudzony jak szlifierka do sportu wyczynowego a nie wol roboczy do wieloletniego orania pola - silnik z gownolitu, policzony na to by sie wczesniej niz pozniej z................ w sposob kapitalny.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Idąc tym tokiem myślenia należy kupić auto starsze niż 10 lat. Bo 70 procent obecnych na rynku silników ma podobne przypadłości z różnymi elementami silników. Nie droczę się z Tobą, bo tak jest jak mówisz. Ale czym tu jeździć....Czy ktoś może ustosunkować się do kwestii podnoszenia obrotów jako wspomagania smarowania w BXE? Bo nie wiem, czy warto kręcić silnik na 930 jeśli to bez sensu.
Komentarz
-
-
Czy ktoś może ustosunkować się do kwestii podnoszenia obrotów jako wspomagania smarowania w BXE? Bo nie wiem, czy warto kręcić silnik na 930 jeśli to bez sensu.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackspotSyntetyczny olej 10W40
Zastosuj 5W40. Tu znajdziesz "prawie" syntetyczny.
Nie męcz silnika i nowych panewekO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuZamieszczone przez blackspotSyntetyczny olej 10W40
Zastosuj 5W40. Tu znajdziesz "prawie" syntetyczny.
Nie męcz silnika i nowych panewekPowered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Rozmawiałem gościem który długie lata robił w serwisie audi w niemcowni , był szefem zmiany i ......potwierdził że rocznik 2007/2008 miał problemy z panewkami - ale mały odsetek , że 90 % przypadków dopadało ludzi po programie .
.... Najbardziej mnie interesowało to - jak dbać , i jak wysłuchać czy wszystko ok ,i jaki olej - bo widział setki wybebeszonych silników , i wyciągnął pewne wnioski .
Tu go cytuję "...."
Olej - oczywiście klasowy , jak powiedziałem że mam Castrata zalanego , zaczął wywracać oczami , i powiedział że jest tyle niedocenionych wspaniałych oleum cenowo podobnych - powiedział abym dał se z nim spokój :shock: .
Potem padły magiczne słowa po których opadła mi szczena - tak jak bym usłyszał kolegę PAOLO ESCO !!! że parę klas lepszy np od Cast.... jest np LazerWay LL 5/30 , Total , Elf ,AMS i jeszcze jakiś - zapomniałem - po których żywotność silnika znaaaacznie wzrasta .
Odnośnie panewek , stwierdził aby każdy kto ma program pomyślał nad wymianą na te mocniejsze , że tu tkwi problem . Potem ....pierwsze uruchamianie silnika rano - wyłączać go dopiero jak osiągniemy 90 stopni (nie wiem o co tu chodzi ) , nie pałować przed rozgrzaniem (to wiem) , obserwować chwilowe spalanie na postoju na rozgrzanym silniku . Jak mieliśmy np. 0.5 , i z biegiem czasu zaczyna np migać 0.5/0.6 , potem wskakuje na 0.6 i etc wyżej - jest to niepokojący objaw zwiększonego oporu związanego ze źle dobranym olejem , lub padającymi panewkami :shock: - ja np mam na postoju na rozgrzanym 0,4 .
Zaskoczył mnie trybem long ...że aż tak nie szkodzi , że po którymś tysiącu wydzielają się jakieś sadze w oleju ,które są zbawienne dla pewnych elementów - i tu wychodzi klasa oleju jaka jest wlana , która nie pozwala na jej odkładanie , osadzanie , tylko krąży w oliwie , i jest z nią potem spuszczana :roll: , i nawet chwilowo przewyższa wtedy jakością nowo wlany olej który tego nie ma - czyli przeciwnik zbyt częstej wymiany .
Powiem wam że z paroma stwierdzeniami mnie zaskoczył - a może ma rację ? oceńcie sami . Gościu ma 45 lat , firmę , tiry , i wozi teraz jakieś części do DE . Obiecał że jak będzie miał trochę czasu , to wpadnie do nas na forum .
Komentarz
-
-
W znanej mi flocie firmowej w której chodziło około 20 szt BXE były 2 przypadki wywalenia korby, więc wcale nie jest to mały odsetek. Ewidentnie panewki są słabym elementem tych silników. Być może również smarowanie nie jest poprawnie rozwiązane. Dla mnie wniosek jest oczywisty, że trzeba szególnie zadbać o ten element oraz nie zaniedbywać dobrego smarowania. Ja nie chciałem ryzykować dłużej i przy 130kkm wymieniłem panewki na wzmocione.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
że parę klas lepszy np od Cast.... jest np LazerWay LL 5/30Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
Komentarz
-
-
adaś, a ja nie rozumiem naprawdę tej opinii o Castrolu, 3/4 świata jeździ na tych olejach i silniki żyją. Sam ze 100kkm zrobiłem na castrolu, silnik ma 200kkm i chodzi jak igiełka. Już to kiedyś napisałem, ale powtórzę: ważne jest, żeby olej był z pewnego źródła i wymieniany co 15kkm wraz z filtrami oleju i powietrza, najlepiej LL (ja taki leję co 15kkm).
Nie wierzę w cuda, że olej A i olej B o tych samych normach różnią się diametralnie. A to, co się dzieje na forum o olejach, to walka marketingowa ;-)
Komentarz
-
-
Nie wierzę w cuda, że olej A i olej B o tych samych normach różnią się diametralnie. A co się dzieje na forum o olejach, to walka marketingowaJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LashloNie wierzę w cuda, że olej A i olej B o tych samych normach różnią się diametralnie. A to, co się dzieje na forum o olejach, to walka marketingowa ;-)Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
adaś, jasne, ja np pamiętam w latach 90'tych zachwyty nad MOBILE 1 kumpla mechanika, który robił w Polmozbycie Polonezy i Daewoo, że po 200kkm silnik jest czyściutki.
Ilu mechaników tyle opinii, a i często mechanicy chwalą to, co sprzedają,bo to dla nich dodatkowy zysk.
Sorki za OT
[ Dodano: Nie 16 Mar, 14 10:38 ]
Wally, placebo ;-)
[ Dodano: Nie 16 Mar, 14 10:40 ]
Jeszcze słowo... pod wpływem wątku o oleju zanabyłem Fuchsa, był wychwalany w niebogłosy 2 lata temu, teraz o nim cisza... Najgorszy syf, jaki był w moim silniku. Leję M1 ESP LL i jest git.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LashloWally, placebo ;-)Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Witam. Od tygodnia jestem "szczęśliwym" posiadaczem Skody Superb z 2008r. z "super" silnikiem 1.9 BXE. Wcześniej jeszcze przed zakupem nie trafiłem niestety na ten temat. Teraz auto stoi w garażu bo strach jeździć. Na poniedziałek jestem umówiony z mechanikiem na sprawdzenie tych cholernych panewek. Napiszcie mi proszę czy można sprawdzić te panewki rozpinając jeden korbowód i skręcając go z powrotem na nowe śruby, po wykonaniu oględzin panewek i czy zabieg taki coś da. Mam w swoim przelatane 130 tys. Olej w LL do chwili obecnej. Auto sprowadzone z Francji. Nie chciałbym wymieniać tych panewek profilaktycznie ale bez sprawdzenia też jeździł nie będę. Czy taki zabieg jak planuje ma sens? I czy rozpięcie tylko jednego korbowodu i założenie go na innych śrubach nie będzie miało wpływu na trwałość silnika.
Komentarz
-
Komentarz