Sprawdzenie jednego korbowodu da ci jasność...w sprawie jednego korbowodu. Jak już rozbierać to po to, by wymienić. Takie jest moje zdanie.
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Też tak uważam. Nie warto płacić dwa razy za robociznę tylko po to aby pooglądać. Wzmocnione panewki można kupić za 400
Informacje o PANEWKI KORBOWODOWE VOLKSWAGEN VW 1.9TDI SPUTTER - 2083660713 w archiwum Allegro. Data zakończenia 2012-02-26 - cena 439 zł
U klubowych sprzedawców to może nawet taniejPowered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marwikarSkody Superb z 2008r. z "super" silnikiem 1.9 BXE.Zamieszczone przez marwikarMam w swoim przelatane 130 tys. Olej w LL do chwili obecnej.
Jak nie, to ty na pewno masz juz wzmacniane panewki lub inny slupek
Komentarz
-
-
Dorzuce swoje 3 groszę. Silnik BXE, przebieg 260 tys km :arrow: wymiana walka rozrządu i popychaczy.
walek rozrządu był utarty na trzecim cylindrze prawie do zera (niestety nie mam zdjęć), objawy były takie, że na zimnym silniku było słychać stukanie, a przy zejściu z obrotów pufał sobie dość znacznie.
Lany był Castrol LL a auto latało przede wszystkim w trasach.
EDIT:
Produkcja: Luty 2008"It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
Prof. Jigoro Kano
Komentarz
-
-
No niestety, ale statystycznie to chyba te z 2008 najbardziej padają...SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
re
Witam
Mam Octavke II 1,9 BXE 260tyś km - czytam o tych wałkach i też mam gęsia skórkę
Moje pytanie : Stwierdziłem że jak będę wymieniał OLEJ zrzucę sobie miskę i zerknę co się pod majtkami dzieje ale szczerze mówiąc jak szukać:
- domniemam że jestem w stanie odkręcić dolą panewkę 2 śruby i będzie ale co jak się okaże że jest dupa i trzeba wymieniać..... jak się dostać do górnej ??????
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rimtimtimDorzuce swoje 3 groszę. Silnik BXE, przebieg 260 tys km :arrow: wymiana walka rozrządu i popychaczy.
walek rozrządu był utarty na trzecim cylindrze prawie do zera (niestety nie mam zdjęć), objawy były takie, że na zimnym silniku było słychać stukanie, a przy zejściu z obrotów pufał sobie dość znacznie.
Lany był Castrol LL a auto latało przede wszystkim w trasach.
EDIT:
Produkcja: Luty 2008
koszta posiadania bxe rosną geometrycznie.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Dzisiaj przy okazji wymiany rozrządu pogadałem ze swoim mechanikiem na temat wad BXE. Owszem mówi że słyszał o takich przypadkach ale osobiście się nie zetknął. Według niego decydującą kwestią jest prawidłowe korzystanie z biegów w stosunku do obrotów silnika...i to własnie decyduje czy auto spotka jakiś problem czy nie. W dodatku powiedział mi że w obecnych czasach tak naprawdę każdy model ma swoje za kołnierzem i że to jest bardziej kwestia tego czy dana sprawa jest nagłośniona czy nie. Generalnie nie ma już aut bezawaryjnych to nie mercedes "beczka"
Ale wracając do tematu równie dobrze może paść turbo albo sama skrzynia; koszty podobne no i auto nie ruchliwe. A patrząc na ilość BXE czy BLS które jeżdżą po drogach lub nawet tylko te które są zarejestrowane na forum to odsetek tych w których korba czy wałek są niezdyscyplinowane jest tak naprawdę dość mały i zapewne NIE DOTYCZY WSZYSTKICH BXE czy BLS!
Czy wie ktoś może z was jakiś numerów BIN dokładnie dotyczy ta wszech obecna i rozdmuchana wada? A może jakich numerów panewek czy wałków? Bo jeśli nie to jestem skłonny stwierdzić że równie dobrze te problemy mogą być związane ze zwykłym pechem lub nieprawidłową obsługą pojazdu. Czy nie mam racji? Według mnie moja teoria jest równie możliwa co inne
Proszę o potraktowanie mojej wypowiedzi w sposób pokojowy 8)
Damian
Komentarz
-
-
Witam!!!
Chcę kupić VW Golfa 5 Variant 1,9tdi 105 KM 2007r. BLS (filter PDF)
albo
VW Golfa plus 1,9tdi 90 KM 2008r BXF.
Słyszałem, że w BXF i BXE pękają panewki i korbowód wychodzi bokiem.
Teraz napotkałem na kilka wiadomości, iż w BLS również pędają
panewki.
Czy mogę się dowiedzieć czegoś więcej???
POZDRAWIAM
Komentarz
-
-
W tym wątku masz kupę postów czegoś więcej (zapraszamy do lektury) i żadnej konkretnej informacji gdzie tkwi błąd.
Bo to nie jest błąd. To nie są broń boże choroby wieku dziecięcego konstrukcji. To spełnienie założeń projektowych - silnik ma przeżyć okres gwarancji kropka.
To jedyne co można konkretnego powiedzieć. Reszta to loteria (w dziedzinie trwałości silników 1.9 TDI Bxx) dokładnie taka jak rzucanie kostką.
[ Dodano: Czw 10 Kwi, 14 23:52 ]
A panewki nigdy nigdzie nie pękają - czytaj dokładniej co ludzie piszą bo warto.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
Komentarz