r2r, masz racje !
[O2] Montaż LEDów do jazdy dziennej w lampach przeciwmgielny
Zwiń
X
-
[O2] Montaż LEDów do jazdy dziennej w lampach przeciwmgielny
Wrzuciłem do swojej Octavii Tour LEDy do jazdy dziennej. Nie miałem wcześniej halogenów przeciwmgłowych, nie chciałem zakładać też prostokątnych LEDów, bo wg mnie w tym aucie to partyzantka (mocno ścięty zderzak) i troszkę obciach.
Do montażu potrzebujemy:
1. Światła LED NSSC 70 mm z adapterami do 90 mm. Nie zakłócają one radia tak jak tani szajs z Alledrogo, mają także oddzielny sterownik.
2. Dwa światła przeciwmgłowe, ważne aby były bez homologacji, na Alledrogo można je kupić po 49 zł/szt.
3. Zestaw montażowy świateł z ASO, czyli cztery! blaszki z otworem na wkręt i cztery! wkręty. Wykrzykniki stąd, że wg ASO i Etki idzie w sumie dwie blachonakrętki i dwa wkręty.
4. Kondensator 470uF/25V.
5. Porządna otwornica 70 mm (ja użyłem Dedra), stojak do wiertarki, wiertarka, klej dwuskładnikowy (ja użyłem CX-35) i klej na gorąco z pistoletu.
Zabieramy się do pracy:
1. Idziemy z naszymi lampami do agencji reklamowej, po to aby wypalili laserem na lampach homologację (ze szkła LEDów). U mnie wyszło to bardzo ładnie, z tym że
chłopaki się walnęli i zrobili te napisy do góry nogami ;-). Najwyżej misiaki będą musieli stawać na głowie żeby ją odczytać . Spokojnie widać homologację na samych LEDach
ale ja na wszelki wypadek ją przedrukowałem.
2. Demontujemy z lampy odbłyśnik, wyrzucamy kapturek z oryginalnej żarówki.
3. Odbłyśnik montujemy do góry nogami do deski i ustawiamy otwornicę, ważne aby w miarę precyzyjnie i równo wyciąć otwór, aby później lampa nie miała "zeza" i żeby nie zaczepiała o wnętrze lampy prze regulacji góra-dół.
4. Wiercimy jak na zdjęciu zbyt mocno nie przyciskając.
5. Po wywierceniu pilnikiem łagodzimy ostre powierzchnie, usuwamy papierem ściernym z wewnętrznej strony odbłyśnika tą błyszczącą powierzchnię.
6. Zakładamy na lampę LED ten czarny pierścień z kompletu i przykładamy do lampy, zewnętrzna część tego pierścienia ma być równa z zewnętrzną krawędzią odbłyśnika.
7. Jeśli wszystko pasuje, odtłuszczamy powierzchnię, smarujemy klejem odbłyśnik i wkładamy lampę z założonym pierścieniem.
6. Zostawiamy do wyschnięcia.
7. Jeśli wszystko jest OK, składamy reflektor zwracając uwagę czy ten czarny pierścień nie zaczepia o odbłyśnik reflektora przy regulacji góra-dół. Jeśli zaczepia wystarczy oszlifować delikatnie ten czarny pierścień, aby nie wychodził poza obrys odbłyśnika.
8. Jeśli jest wszystko OK składamy wszystko na finish, łatwiej będzie złożyć reflektor jak posmarujemy delikatnie kremem gumową uszczelkę.
9. Po złożeniu obklejamy wszystko klejem z glutownicy, tak aby połączenie było mocne i szczelne.
10. Efekt końcowy.
Zabieramy się za przeróbkę sterownika LEDów, tak aby dzienne nie mrugały po włączeniu świateł.
1. Rozbieramy sterownik, jest skręcony na cztery wkręty.
2. Usuwamy troszkę silikonu od strony trzech kabelków, tych od zasilania, masy i sterowania.
3. Wysuwamy płytkę i odwracamy "do góry nogami"
4. Wlutowujemy kondensator na 3 cm cienkim kablu jednym stykiem do kabla sterowania z lampy pozycyjnej auta, drugą od strony masy.
5. Wkładamy płytkę na miejsce.
6. Zalewamy wszystko klejem z glutownicy, tak aby kondensator nie zwarł niczego, przy okazji można go przykleić do boku obudowy.
7. Składamy wszystko.
Tam zmodyfikowany sterownik zapewnia brak problemów z CANem czyli wykrywaniem spalonej żarówki czy mruganiem LEDów po włączeniu pozycyjnych.
Myślę że opisałem wszystko zrozumiale. Nie piszę jak zamontować te światła, bo ten temat był już poruszany.
Efekt końcowy:
Światła świecą dokładnie wzdłuż osi pojazdu, działa w pełni regulacja góra-dół.
-
-
doświetlanie zakrętów i światła przeciwmgielne też są poprzez tą przeróbkę?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynoldoświetlanie zakrętów i światła przeciwmgielne też są poprzez tą przeróbkę?
Komentarz
-
-
dla toura zakałdamy lampy przeciwmgielne ori
i wszystkie funkcje dodatkowe realizujemy poprzez bordnetza
czyli dzienne, przeciwmgłowe, doświetlanie zakrętów, funkcje backup'owe->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolfunkcje backup'owe
W Turze da się to włączyć i wczesniej zainstalować przy zdobyciu info. np. na tym forum jak to zrobić.
Ale tak naprawdę ile korzystasz z doświetlania zakrętów, czy z przeciwmgielnych przy normalnym użytkowaniu, Dzienne są bardziej potrzebne w życiu codziennym i mocno w instalację elektryczną pojazdu nie Trzeba się wgryzać. (Znaczy zmienić włącznik i przeciągnąć dwa przewody :szeroki_usmiech )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrswyglada spoko ciekawe tylko co na to miśki jak zatrzymają :/
[ Dodano: Nie 27 Sty, 13 13:41 ]
Zamieszczone przez krzynoldoświetlanie zakrętów i światła przeciwmgielne też są poprzez tą przeróbkę?
Komentarz
-
-
Świecą one tak specyficznie, że do oświetlania drogi się zupełnie nie nadają. Dlatego ja sobie odpuściłem te funkcje, bo użyteczność wątpliwa, a komplikacja montażu już znacznie większa.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zamlynnyNie bardzo rozumiem, przecież pisałem w opisie, że kupujesz lampy bez homologacji i agencja reklamowa z laserem grawerującym przedrukowuje ci homologację na szkło reflektora. Wygląda jak oryginalnie nadrukowane w fabryce, więc na jakiej podstawie misiek ma ci podważyć tą homologację?BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackrstylko co na to miśki jak zatrzymają
"funkcje backup'owe" - Krzynol miałeś na myśli to, że jak przepali się żarówka światła mijania to po tej stronie zapala się przeciwmgielne? (oczywiście jak jest to ustawione w CE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg44Zamieszczone przez blackrstylko co na to miśki jak zatrzymają
Swoją drogą zobacz ile jeździ ludzi z ledwo świecącymi ledami za 30 zł, ile jeździ z homologowanymi LEDami, które nigdy nie gasną (nawet w nocy) i ile aut jeździ z "xenonami" i jakoś nikt się tego nie czepia. Gdyby się czepiali, to skala zjawiska nie była by aż taka.
Montaż dziennych w miejscu świateł fabrycznych wg mnie ma jeszcze jeden plus. Misiak ze średnim poziomem inteligencji i wiedzy technicznej (jakich wielu) prawdopodobnie nie skojarzy tego reflektora z wykonaniem home made, a raczej z fabryką.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zamlynnyTylko nie bardzo wiem jaki jest sens przeciwmgłowych czy cornerów z LEDów. Świecą one tak specyficznie, że do oświetlania drogi się zupełnie nie nadają
ale jakby odwrócić temat, to po co robić dokładane nie ori LED'y, jak z ori halogenów
uzyskujesz dużo wyższą funkcjonalność, włącznie z dziennymi?
Zamieszczone przez greg44krzynol napisał/a:
funkcje backup'owe
Co to takiego?
w tym przypadku jak się spali mijania L to odpala się halogen L
i bardzo podobnie w przypadku innych świateł->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynol
ale jakby odwrócić temat, to po co robić dokładane nie ori LED'y, jak z ori halogenów
uzyskujesz dużo wyższą funkcjonalność, włącznie z dziennymi?
2. Wg mnie moje światła są bardziej legalne jako DRL i zdecydowanie lepiej widoczne z większej odległości (kierunkowość LEDów) niż dzienne z fabrycznych halogenów.
3. Mniejszy pobór prądu LEDów (w sumie 11W).
4. Nigdy nie używałem świateł przeciwmgłowych, nawet jak je miałem. Cornery pewnie by się przydały.
A tak poza tym to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i moje argumenty są subiektywne :-).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg44Coś takiego da się ogarnąć w OII
Zamieszczone przez lu5aszwiec da sie ogarnąć->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Biszczuzamlynny, uwierz mi, że prędzej policjant się doczepi do Ciebie z tymi lampami niż do halogenów oryginalnych zrobonych na dzienne.
Kilka lat jeździłem Fabią z LEDami do jazdy dziennej. Mimo paru mandatów za prędkość w tym czasie NIGDY się żaden misiek nie schylił żeby sprawdzić co z homologacją. Raz mnie o nią zapytał, więc stwierdziłem że mają, zaśmiał się i kazał jechać dalej :-).
Komentarz
-
Komentarz