[O2] Montaż LEDów do jazdy dziennej w lampach przeciwmgielny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • breaksmafija
    Classic
    • 2012
    • 10

r2r, masz racje !
  • zamlynny
    Drive
    • 2011
    • 81

Wrzuciłem do swojej Octavii Tour LEDy do jazdy dziennej. Nie miałem wcześniej halogenów przeciwmgłowych, nie chciałem zakładać też prostokątnych LEDów, bo wg mnie w tym aucie to partyzantka (mocno ścięty zderzak) i troszkę obciach.

Do montażu potrzebujemy:
    1. Światła LED NSSC 70 mm z adapterami do 90 mm. Nie zakłócają one radia tak jak tani szajs z Alledrogo, mają także oddzielny sterownik.
    2. Dwa światła przeciwmgłowe, ważne aby były bez homologacji, na Alledrogo można je kupić po 49 zł/szt.
    3. Zestaw montażowy świateł z ASO, czyli cztery! blaszki z otworem na wkręt i cztery! wkręty. Wykrzykniki stąd, że wg ASO i Etki idzie w sumie dwie blachonakrętki i dwa wkręty.
    4. Kondensator 470uF/25V.
    5. Porządna otwornica 70 mm (ja użyłem Dedra), stojak do wiertarki, wiertarka, klej dwuskładnikowy (ja użyłem CX-35) i klej na gorąco z pistoletu.

Zabieramy się do pracy:
    1. Idziemy z naszymi lampami do agencji reklamowej, po to aby wypalili laserem na lampach homologację (ze szkła LEDów). U mnie wyszło to bardzo ładnie, z tym że
    chłopaki się walnęli i zrobili te napisy do góry nogami ;-). Najwyżej misiaki będą musieli stawać na głowie żeby ją odczytać . Spokojnie widać homologację na samych LEDach
    ale ja na wszelki wypadek ją przedrukowałem.
    2. Demontujemy z lampy odbłyśnik, wyrzucamy kapturek z oryginalnej żarówki.
    3. Odbłyśnik montujemy do góry nogami do deski i ustawiamy otwornicę, ważne aby w miarę precyzyjnie i równo wyciąć otwór, aby później lampa nie miała "zeza" i żeby nie zaczepiała o wnętrze lampy prze regulacji góra-dół.

4. Wiercimy jak na zdjęciu zbyt mocno nie przyciskając.

5. Po wywierceniu pilnikiem łagodzimy ostre powierzchnie, usuwamy papierem ściernym z wewnętrznej strony odbłyśnika tą błyszczącą powierzchnię.
    6. Zakładamy na lampę LED ten czarny pierścień z kompletu i przykładamy do lampy, zewnętrzna część tego pierścienia ma być równa z zewnętrzną krawędzią odbłyśnika.
    7. Jeśli wszystko pasuje, odtłuszczamy powierzchnię, smarujemy klejem odbłyśnik i wkładamy lampę z założonym pierścieniem.

6. Zostawiamy do wyschnięcia.
    7. Jeśli wszystko jest OK, składamy reflektor zwracając uwagę czy ten czarny pierścień nie zaczepia o odbłyśnik reflektora przy regulacji góra-dół. Jeśli zaczepia wystarczy oszlifować delikatnie ten czarny pierścień, aby nie wychodził poza obrys odbłyśnika.
    8. Jeśli jest wszystko OK składamy wszystko na finish, łatwiej będzie złożyć reflektor jak posmarujemy delikatnie kremem gumową uszczelkę.
    9. Po złożeniu obklejamy wszystko klejem z glutownicy, tak aby połączenie było mocne i szczelne.

10. Efekt końcowy.

Zabieramy się za przeróbkę sterownika LEDów, tak aby dzienne nie mrugały po włączeniu świateł.
    1. Rozbieramy sterownik, jest skręcony na cztery wkręty.
    2. Usuwamy troszkę silikonu od strony trzech kabelków, tych od zasilania, masy i sterowania.
    3. Wysuwamy płytkę i odwracamy "do góry nogami"
    4. Wlutowujemy kondensator na 3 cm cienkim kablu jednym stykiem do kabla sterowania z lampy pozycyjnej auta, drugą od strony masy.
    5. Wkładamy płytkę na miejsce.
    6. Zalewamy wszystko klejem z glutownicy, tak aby kondensator nie zwarł niczego, przy okazji można go przykleić do boku obudowy.
    7. Składamy wszystko.
    Tam zmodyfikowany sterownik zapewnia brak problemów z CANem czyli wykrywaniem spalonej żarówki czy mruganiem LEDów po włączeniu pozycyjnych.

Myślę że opisałem wszystko zrozumiale. Nie piszę jak zamontować te światła, bo ten temat był już poruszany.

Efekt końcowy:

Światła świecą dokładnie wzdłuż osi pojazdu, działa w pełni regulacja góra-dół.

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

ciekawie to wygląda
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• blackrs
        RS
        • 2008
        • 4826
        • Superb II combi (3T5)
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

wyglada spoko ciekawe tylko co na to miśki jak zatrzymają :/
        BYŁA o1 rs
        BYŁA o2 1.6
        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 11002
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

doświetlanie zakrętów i światła przeciwmgielne też są poprzez tą przeróbkę?
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• greg44
            L&K
            • 2011
            • 1198
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krzynol
            Pewnie nie, bo autor nic nie wspomina o tym, na przeciwmgielne to to już się nie nadaje, bo co takę diodki dają światła. Ale dla nowego Tura jest to jedno lepszych rozwiązań do założenia świateł dziennych. Taki reflektor przeciwmgłowy można kopic na Allegro za 30 zeta, jak ktoś z zewnątrz przygląda to bez włączenia nie widać, że są założone dzienne.

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 11002
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dla toura zakałdamy lampy przeciwmgielne ori
              i wszystkie funkcje dodatkowe realizujemy poprzez bordnetza
              czyli dzienne, przeciwmgłowe, doświetlanie zakrętów, funkcje backup'owe
              poprzednie modele:

Komentarz

• greg44
                L&K
                • 2011
                • 1198
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

funkcje backup'owe
                Co to takiego?
                W Turze da się to włączyć i wczesniej zainstalować przy zdobyciu info. np. na tym forum jak to zrobić.
                Ale tak naprawdę ile korzystasz z doświetlania zakrętów, czy z przeciwmgielnych przy normalnym użytkowaniu, Dzienne są bardziej potrzebne w życiu codziennym i mocno w instalację elektryczną pojazdu nie Trzeba się wgryzać. (Znaczy zmienić włącznik i przeciągnąć dwa przewody :szeroki_usmiech )

Komentarz

• zamlynny
                  Drive
                  • 2011
                  • 81

Zamieszczone przez blackrs
                  wyglada spoko ciekawe tylko co na to miśki jak zatrzymają :/
                  Nie bardzo rozumiem, przecież pisałem w opisie, że kupujesz lampy bez homologacji i agencja reklamowa z laserem grawerującym przedrukowuje ci homologację na szkło reflektora. Wygląda jak oryginalnie nadrukowane w fabryce, więc na jakiej podstawie misiek ma ci podważyć tą homologację?

[ Dodano: Nie 27 Sty, 13 13:41 ]
                  Jest taka możliwość - na upartego. Tylko nie bardzo wiem jaki jest sens przeciwmgłowych czy cornerów z LEDów. Świecą one tak specyficznie, że do oświetlania drogi się zupełnie nie nadają. Dlatego ja sobie odpuściłem te funkcje, bo użyteczność wątpliwa, a komplikacja montażu już znacznie większa.

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zamlynny, jak miałem kiedys 0II to o tym myślałem zeby cos takiego zrobic.... :diabelski_usmiech
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

Świecą one tak specyficznie, że do oświetlania drogi się zupełnie nie nadają. Dlatego ja sobie odpuściłem te funkcje, bo użyteczność wątpliwa, a komplikacja montażu już znacznie większa.
                      Dokładanie. Led zupełnie inaczej rozprasza wiazke swiatla, wiec nadaje sie jedynie jako dzienne.
                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

to już wolę oryginały...
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• blackrs
                          RS
                          • 2008
                          • 4826
                          • Superb II combi (3T5)
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez zamlynny
                          Nie bardzo rozumiem, przecież pisałem w opisie, że kupujesz lampy bez homologacji i agencja reklamowa z laserem grawerującym przedrukowuje ci homologację na szkło reflektora. Wygląda jak oryginalnie nadrukowane w fabryce, więc na jakiej podstawie misiek ma ci podważyć tą homologację?
                          nie doczytałem tego sory
                          BYŁA o1 rs
                          BYŁA o2 1.6
                          JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• greg44
                            L&K
                            • 2011
                            • 1198
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

tylko co na to miśki jak zatrzymają
                            Na upartego to ty nie masz na taki zestaw homologacji. Wiązka światła przechodzi z lamp DRL przez jeszcze jedno szkło, reflektora przeciwmgielnego, które jest jak widać na zdjęciach jakieś tam pofalowane, ma wzory, paski. Na taka kombinacje to ty nie masz homologacji. To taki szczegół, do którego na ulicy raczej się Miśki nie czepną, ale trzeba mieć świadomość tego.

"funkcje backup'owe" - Krzynol miałeś na myśli to, że jak przepali się żarówka światła mijania to po tej stronie zapala się przeciwmgielne? (oczywiście jak jest to ustawione w CE)

Komentarz

• zamlynny
                              Drive
                              • 2011
                              • 81

Zamieszczone przez greg44
                              tylko co na to miśki jak zatrzymają
                              Na upartego to ty nie masz na taki zestaw homologacji. Wiązka światła przechodzi z lamp DRL przez jeszcze jedno szkło, reflektora przeciwmgielnego, które jest jak widać na zdjęciach jakieś tam pofalowane, ma wzory, paski. Na taka kombinacje to ty nie masz homologacji. To taki szczegół, do którego na ulicy raczej się Miśki nie czepną, ale trzeba mieć świadomość tego.
                              Mam tego świadomość, ale tak czy inaczej, jak odpalisz fabryczne przeciwmgłowe jako dzienne, to wtedy też nie masz na to homologacji. Suma sumarum myślę że misiaki mniej się będą czepiać mojego wykonania niż przeciwmgłówek na dziennych. Jednak to wszystko gdybanie, jak trafisz na normalnego policjanta/diagnostę to myślę, że nie ma co się czepiać ani jednego ani drugiego rozwiązania. Jak trafisz na dupka to czepi się wszystkiego...
                              Swoją drogą zobacz ile jeździ ludzi z ledwo świecącymi ledami za 30 zł, ile jeździ z homologowanymi LEDami, które nigdy nie gasną (nawet w nocy) i ile aut jeździ z "xenonami" i jakoś nikt się tego nie czepia. Gdyby się czepiali, to skala zjawiska nie była by aż taka.
                              Montaż dziennych w miejscu świateł fabrycznych wg mnie ma jeszcze jeden plus. Misiak ze średnim poziomem inteligencji i wiedzy technicznej (jakich wielu) prawdopodobnie nie skojarzy tego reflektora z wykonaniem home made, a raczej z fabryką.

Komentarz

• krzynol
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 11002
                                • Superb II combi (3T5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez zamlynny
                                Tylko nie bardzo wiem jaki jest sens przeciwmgłowych czy cornerów z LEDów. Świecą one tak specyficznie, że do oświetlania drogi się zupełnie nie nadają
                                jak najbardziej się zgadzam

ale jakby odwrócić temat, to po co robić dokładane nie ori LED'y, jak z ori halogenów
                                uzyskujesz dużo wyższą funkcjonalność, włącznie z dziennymi?

krzynol napisał/a:
                                funkcje backup'owe
                                Co to takiego?
                                system włączania innego światła w przypadku spalenie backupowanej żarówki
                                w tym przypadku jak się spali mijania L to odpala się halogen L
                                i bardzo podobnie w przypadku innych świateł
                                poprzednie modele:

Komentarz

• zamlynny
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 81

ale jakby odwrócić temat, to po co robić dokładane nie ori LED'y, jak z ori halogenów
                                  uzyskujesz dużo wyższą funkcjonalność, włącznie z dziennymi?
                                  1. Bo wydawało mi się, że będzie prościej "dorobić" LEDy. W sumie pewnie wyszło na jedno.
                                  2. Wg mnie moje światła są bardziej legalne jako DRL i zdecydowanie lepiej widoczne z większej odległości (kierunkowość LEDów) niż dzienne z fabrycznych halogenów.
                                  3. Mniejszy pobór prądu LEDów (w sumie 11W).
                                  4. Nigdy nie używałem świateł przeciwmgłowych, nawet jak je miałem. Cornery pewnie by się przydały.

A tak poza tym to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i moje argumenty są subiektywne :-).

Komentarz

• greg44
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1198
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

W Superbie II halogeny zapalają się również jak sa zapalone światła mijania i włączony bieg wsteczny. Coś takiego da się ogarnąć w OII?

Komentarz

• lu5asz
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2006
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

W Superbie II halogeny zapalają się również jak sa zapalone światła mijania i włączony bieg wsteczny. Coś takiego da się ogarnąć w OII?
                                      U mnie wlasnie tak jest wiec da sie ogarnąć
                                      Kondziu

OCP

Komentarz

• greg44
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1198
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

No bo Superb II i OII po FL pod względem elektryki to, to samo. A jak jest w OII przed FL?

Komentarz

• krzynol
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 11002
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Coś takiego da się ogarnąć w OII
                                          nie
                                          Zamieszczone przez lu5asz
                                          wiec da sie ogarnąć
                                          w O2FL owszem się da
                                          poprzednie modele:

Komentarz

• Biszczu
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 5567

zamlynny, uwierz mi, że prędzej policjant się doczepi do Ciebie z tymi lampami niż do halogenów oryginalnych zrobonych na dzienne.

Komentarz

• zamlynny
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 81

Zamieszczone przez Biszczu
                                              zamlynny, uwierz mi, że prędzej policjant się doczepi do Ciebie z tymi lampami niż do halogenów oryginalnych zrobonych na dzienne.
                                              Pożyjemy - zobaczymy. Przecież mnie za to nie zabije ;-). Swoją drogą musiałby być bardzo upierdliwy, żeby czepiać się czegoś co ma nadrukowaną homologację DRL na szkle. Instalacja majątku nie kosztowała (w sumie 290 zł całość), jest w 100% demontowalna i poza zdjętą izolacją (3-5 mm) na dwóch przewodach nie zostanie po niej ślad w aucie.
                                              Kilka lat jeździłem Fabią z LEDami do jazdy dziennej. Mimo paru mandatów za prędkość w tym czasie NIGDY się żaden misiek nie schylił żeby sprawdzić co z homologacją. Raz mnie o nią zapytał, więc stwierdziłem że mają, zaśmiał się i kazał jechać dalej :-).

Komentarz

• Biszczu
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 5567

Zabić nie zabije, zatrzyma dowód...

Komentarz

• andrzej111
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1391

Zamieszczone przez Biszczu
                                                  Zabić nie zabije, zatrzyma dowód...
                                                  to zapali mijania i wyśle pałę na księżyc

[ Dodano: Nie 27 Sty, 13 20:17 ]
                                                  Biszczu, za co to ostrzeżenie?
                                                  Pokazałeś klasę chłopcze :lol:
                                                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

Pracuję...