[O2] tempomat+kabelek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZeneQ
    Classic
    • 2013
    • 6

[O2] tempomat+kabelek

Przelew zrobiony, dane do wysyłki przesłałem wcześniej mailem
  • mariuszpolice
    Ambiente
    • 2012
    • 178

[O2] tempomat+kabelek

W związku że brakowało mi tempomatu w mojej skodzie postanowiłem go dołożyć i podzielić się z wami montażem.
    Trzeba zobaczyć jaki posiadamy sterownik pod kierownicą czy obsłuży nam tempomat. Ze względu że moja skoda jest z rocznika 2005 sprawdziłem jeszcze ile kabelków wychodzi z kostki T20d/13 owego sterownika (było ich 8 a powinno byc 9).
    zabieramy się do montażu, potrzebne nam będzie:
    -płaski śrubokręt
    -klucz 10mm, 13mm
    -klucze typu torx 8,20,25,27,30
    -klucz spline12mm
    -lutownicę
    -koszulkę termokurczliwą
    -kabelki 000979009E i 000979132
    -manetkę (u mnie akurat potrzebna była 1K0 953 513A)
    -zapał, chęci, i czas

Zabieramy się do rozbiórki auta, ja zacząłem od doprowadzenia kabelka.
    najpierw rozłączamy akumulator

potem ściągamy podszybie; wyciągając uszczelkę między podszybiem a grodzią silnika, odkręcamy ramiona wycieraczek (u mnie wystarczyło poluzować śruby mocujące wycieraczki i ciągnąć za ramie wycieraczki tuż przy owej śrubie, udeżyc w nią młoteczkiem) i wyciągamy plastikowe podszybie (u góry jest wciśnięte w uszczelkę szyby)
    bierzemy sie za wyjęcie silniczka wycieraczek, ale najpierw musimy odkrecić "blachę" grodzi podszybia, odkręcamy silniczek wycieraczek i oczywiście nie zapominamy o odpięciu wtyczki zasilania silniczka.

po wykonanych czynnościach wyciągamy silniczek wycieraczek.

z prawej strony ukazuje się nam czarna "puszeczka" odkręcamy ją ( trzy nakrędki m6 na kluczyk 10)

mamy niebieską kostkę T12b do której wpinamy kabelek. Żeby się do niej dostać trzeba odhaczyć dwa zaczepy (zaznaczone na zdjęciu na biało wyżej) i wyciągamy ramkę z kostkami, potem przesuwamy czerwone zabezpieczenie i po bokach niebieskiej kostki odchylamy jej zabezpieczenia i wyciągamy, oczywiście ją też rozpinamy. żeby wpiąć kabelek musimy odbezpieczyć blokadę wyciągająć ją, i wpinamy nasz kabelek pin nr 4

bierzmy się za rozbebeszanie środka
    rozbieramy plastiki i odkręcamy śrubki
    najpierw osłonę bezpieczników

listwy ozdobne (wyciąga się je podważając delikatnie żeby nie pękły)

i bierzemy się za rozkręcanie

po odkręceniu tych śrubek wyciągamy plastik i bierzemy się za rozbiórkę kierownicy i kolumny.
    żeby wyciągnąć poduszkę przekręcamy kierownicą tak żeby z tyłu u góry kierownicy znajdował się taki prostokątny otworek, wkładamy do niego płaski śrubokręt i odchylamy zabezpieczenie poduszki, jak odbezpieczymy przekręcamy kierownicą o 180 stopni i powtarzamy czynnośc.
    jak mamy poduszkę odbezpieczoną odłączamy kabelek

zabieramy się za odkręcenie śruby mocującą kierownicę

trzeba ustawic kierownice do jazdy na wprost i zapamiętac ustawienia znaków (kierownica-rura kolumny kierowniczej) wyciągamy kierownicę
    zabieramy się do odkręcania osłon kolumny, górna osłona jest na zatrzaskach i wystarczy z czuciem za nią pociągnąć

i znowu odkręcamy śrubki

jak ściągniemy osłony kolumny ukazuje nam się moduł kierownicy, musimy się do niego dostac, więc odkręcamy torx 8

wkładamy mały śrubokręcik w otworek i próbujemy odchaczyc zabezpieczenie, też musimy odbezpieczyć z tyłu modułu wkładając palca

ja nie mogąc odbezpieczyć modułu postanowiłem poodpinać wokół modułu osłonę i wyciągnąć najpierw ją a potem sam moduł

ściągamy ślizg kierownicy odhaczając go z tyłu

potem styki

wreście mamy manetkę na wierzchu, żeby ją wymienic potrzeba odhaczyć dwa zabezpieczenia

po wymianie manetki zabieramy się do montażu dalej kabelka. po wprowadzeniu go z niebieskiej kostki do wnętrza kabiny staramy się przeprowadzic kabelek tak jak idą pozostałe kabelki do modułu podwiązując go

dalej wyciągamy kostkę z modułu T20d/13 i wkładamy dorobiony kabelek
    (żeby to zrobic musimy z kostki T20d wyciągnąć środek i wpiąć kabelek w pin 13

po tym zabiegu zabieramy się za składanie fury w odwrotnej kolejności.
    jak mamy wszystko złożone zabieramy się za kodowanie i cieszyny się jazdą.
    co ciekawe skoda w tych rocznikach zaoszczędziła jeszcze na światełku na szfie!!

ze względu że jeszcze się nie dorobiłem VCDS-a zakodował mi kolega Nedar wielkie dzięki.
    podziekowania jeszcze dla grzeniu10 za podesłanie ciekawych materiałów i paru innym kolegom
    myślę że opis się przyda

Komentarz

• technics
      Drive
      • 2013
      • 73

Profi robota i dobry manual !

Komentarz

• koleś
        RS
        • 2009
        • 2832
        • Fabia combi (6Y5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wczoraj robiłem to w O2 mojego kolegi.
        Żeby odhaczyć moduł wkładam cienki śrubokręt lub imbus 2,5 mm w otwór poniżej śrubki.

Do tylnego zaczepu można się dostać od strony stacyjki.

Jeśli w aucie kabelek już jest i robię tylko wymianę manetki to odczepiam moduł tylko z przodu. Odczepiam i odchylam w dół na tyle, żeby wyjąć taśmę, czujnik położenia kierownicy i manetkę.
        Naprawdę to wystarczy.

Jeśli ktoś potrzebuje kabelek to proszę pisać do mnie. Mam ich kilka.
        Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
        Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Panowie!!!!!

Wlacznik swiatel - nie rozbieramy jego oslonki okraglej, tylko przelacznik WCISKAMY i przesuwamy w PRAWO - tym samym rygielki puszczaja i można go wyjąć - masakra jednym słowem pokazywać ludziom, że tą osłonkę ściagales zamiast dac prawidlowe rozwiazanie - 3 razy szybe i co wazniejsze 90 % domoroslych mechanikow nie polamie zaczepow ... ani nie porysuje listweki ozdobnej.
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• lesstar
            Drive
            • 2013
            • 67

A ile kosztuje dołożenie tempomatu do Octavii 2 z 2010 roku? Brakuje mi trochę tego dodatku i myślę o dołożeniu.

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lesstar, w 2010 roku - zalezy który miesiąc produkcji, bo od maja jest manetka zespolona która kostuje o wiele więcej- w ASo ok 800pln,
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• lesstar
                Drive
                • 2013
                • 67

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                lesstar, w 2010 roku - zalezy który miesiąc produkcji, bo od maja jest manetka zespolona która kostuje o wiele więcej- w ASo ok 800pln,
                Auto jest z 22 tygodnia 2010.
                Pewnie ważne jest też czy oprócz samej manetki z funkcją tempomatu musi być jeszcze jakiś sterownik w desce rozdzielczej do którego można się tym tempomatem podłączyć. Nie wiem na pewno, ale zgaduję że manetka tylko steruje jakimś modułem.
                Pozdrawiam.

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

lesstar, nie w desce tylko w kolumnie kierownicy
                  i tak naprawdę w twojej sytuacji nie zalezy TYLKO od tygodnia produkcji ale też od elektroniki którą ci zamontowano w aucie - mój poprzedni RS był z lipca 2010 ale elektronikę kiery miał starą bo zamaiwałem z tempomatem
                  trza by zrobić autoskan i wtedy cóś więcy da się pedzieć :wink:
                  przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• lesstar
                    Drive
                    • 2013
                    • 67

O.K.
                    Dzięki za odpowiedź. Kiedyś to sprawdzę i może zamontuję sobie tempomacik.
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• Jurij
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 241

Panowie a po czym poznać czy mam zespoloną manetkę czy oddzielne?

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Jurij, na 100% jak rozkręcisz. Zmiana był po 30.05.2010
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Jurij
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 241

no ja mam grudzien 2009 chyba a w książce serwisowej mam 2010..
                          Ale i tak dzięki.. rozbiorę to i tyle.. już kolega do audi zamawiał manetki tempomatu.. 3 razy :P.. za każdym razem złą :P

Komentarz

• kecaj
                            RS
                            • 2009
                            • 1511
                            • Superb II (3T4)

Jurij, to powinna być 1K0 953 513 G

Komentarz

• Jurij
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 241

Kurde padam do nóżek za podpowiedź ale nigdy nie wiem gdzie se ten kod wpisać :P

EDIT.. głupich nie żal.. wystarczyło w allegro wpisać :P
                              Dzięki jeszcze raz

Komentarz

• kecaj
                                RS
                                • 2009
                                • 1511
                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Jurij
                                już kolega do audi zamawiał manetki tempomatu.. 3 razy :P.. za każdym razem złą :P
                                w sobotę kodowałem Passata B5 z 2000 roku. Pytałem, czy wszystko klient podłączył OK. Mówi, że tak. Zakodowałem wchodzę w bloki mierzone włączam tempomat i ... poszedł dym... Pomylił piny, bo miał nieoryginalną wiązkę od tego (sugerował się opisem kolorów z instrukcji jaka otrzymał).

Komentarz

• Jurij
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 241

Ja montaż zostawię ludziom którzy się na tym znają żeby właśnie takiego cudu nie zrobić..

Komentarz

• kecaj
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1511
                                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Jurij
                                    Ja montaż zostawię ludziom którzy się na tym znają żeby właśnie takiego cudu nie zrobić..
                                    jak tylko manetka to żadnej wiązki nie musisz ciągnąć.

Komentarz

Pracuję...