Zamieszczone przez Ziomal
RNS 510 - podmiana podswietlenia na zielone
Zwiń
X
-
RNS 510 - podmiana podswietlenia na zielone
Hej jak mowilem, zabralem sie za mod podswietlenia z czerwonego VW na zielone Skodowskie :diabelski_usmiech
Najpierw wyciagamy navi (to proste i bylo - nie opisuje dokladnie, w kazdym razie wyrywamy delikatnie maskownice, odkrecamy 4 srubki torx wyciagamy navi, odlaczamy wtyczki i gitara)
Jak mamy wyciagnieta to:
podwazamy czyms ostrym zgodnie z zaznaczonymi na niebiesko miejscami - wkladamy np srubokret pod plastik, lekko do gory i zsuwamy CALY plastik ALE NIE DALEKO max 2 cm.
Czesc metalowa z czescia plastikowa polaczona jest 3 tasmami szeroka srebrna, waska szara/biala i brazowa (ta jest od czytnika SD).
odpinamy ta od SD (w czesci plastikowej da sie to zrobic, jest zlaczka, z takim brazowym dociskiem, podnosimy docisk do goory (jest na wcisk) i wysuwamy tasme.
Pozostalych 2 tasm NIE trzeba odpinac da sie je wysunac z czesci metalowej na wystarczajaca odleglosc.
Na powyzszym rysunku odkrecamy srobki (na czerwono) i odpinamy zaczepy (na niebiesko).
Zobaczymy mniej wiecej cos takiego:
(sorki za jakosc, ladowala mi sie bateria do cyfraka i walilem komoora, a nieostre bo za blisko ja mialem).
Zazaczone na czerwono sa diodki.
Teraz nalezy je wylutowac :lol:
Ja to robilem 2 cosiami
1. lutownica
2. odsysarka aktywna
lutownica podgrzewalem jeden koniec diody, odsysarka drugi i odsysalem diodke do srodka.
Odlutowanie bylo chyba najtrudniejszym zadaniej z calosc (zajelo mi z 5 minut).
Ilosc diodek potrzebna na wszystko poza pokretlami to 18.
W pokretlach nie wymienialem, bo balem sie "na chama" zrywac pokretla.
Diodki SMD w obudowie 0603 sa na prawde male:
pewnie purysci elektroniczni zjada mnie za lutownice tranformatorowa... otoz mam stacje lutownicza welerke, ale trafem lutuje SMD od zawsze i idzie mi szybciej i lepiej.
Kiedys sie zalozylem z kumplem, ze go pokonam na jakosc i speeda lutowania. On whelerka ktora ma od zawsze, jak moje trafo, co mam od zawsze i wygralem
Nastepna faza to wlutowanie diodek to juz pikus (BTW pamietajcie coby nowe diody wmontowac tak samo spolaryzowane jak wylutowaliscie poprzednie!!! widac to chociazby po kropce ktora jest w diodzie).
No i montaz w druga strone - pikus w godzinke machnalem calosc.
Mala uwaga gdyz ja kupilem lekko za ciemne diody i nie swieca tak mocno jak reszta deski rozdzielczej, ale roznicy duzej nie ma. Radze kupic jakies "jasniejsze"
Caly zestaw narzedzi ponizej:
Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
-
-
Pochwal sie efektem "przed i po" oraz napisz jakich diod uzyles ( symbol albo cos jesli znasz ) albo chociaz ile mcd maja i jaki kat swiecenia :idea:
Robota profi :szeroki_usmiechByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wro
Pochwal sie efektem "przed i po" oraz napisz jakich diod uzyles ( symbol albo cos jesli znasz ) albo chociaz ile mcd maja i jaki kat swiecenia :idea:
Robota profi :szeroki_usmiech
a dioda to:
Dioda LED SMD-0603 zielona 565nm 55mcd water-clear 140deg
kupiona w nikompie
Polecam cos mocniejszego (czyt jasniejszego)!!Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
palioza, ja ściągnąłem pokrętła delikatnie podważając od spodu ,plastik czarny pod pokrętłami jest na 2 zatrzaskach ,ale to banał .Pod każdym pokrętłem znajduje się po sześć diód czyli suma całości diodek to 30szt. : :szeroki_usmiech
Mam jeszcze ramkę do navi z logo skodaTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koja86palioza, ja ściągnąłem pokrętła delikatnie podważając od spodu ,plastik czarny pod pokrętłami jest na 2 zatrzaskach ,ale to banał .Pod każdym pokrętłem znajduje się po sześć diód czyli suma całości diodek to 30szt. : :szeroki_usmiech
Mam jeszcze ramkę do navi z logo skodaAudi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paliozaok, dzieki jak bede rozbierac przy okazji to zdemontujeTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
Komentarz