[O2FL] Wycieraczka tylnej szyby - start przy zapłonie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafal1991
    Classic
    • 2015
    • 1

Jest możliwość.Brak immo,które jest w zestawie wskaźników.
  • gązo
    Classic
    • 2013
    • 27

Mam problem z tylną wycieraczką w combi - czasem załącza się ona sama, a ma to miejsce w chwili przekręcenia kluczyka na I pozycję i nie ma znaczenia czy jest włączony bieg wsteczny, ani czy są włączone jakiekolwiek wycieraczki. Poza tym tylna wycieraczka nie ma stałego "miejsca spoczynkowego" tzn. raz zatrzymuje się idealnie na dole, a czasem podnosi się o około 2 cm i tak "parkuje". Próbowałem wyłączyć to w VDCS, ale w opcji automatu tylnej wycieraczki nie pomogło. Jest to problematyczne - wycieraczka jeździ po suchej szybie ...

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

gązo, szukałbym problemu w samej wycieraczce, bo ona ma tylko jedno "miejsce" spoczynkowe ustawione mechanicznie ( koło zębate z krzywką przerywa zasilanie w odpowiednim położeniu ) i nie powinna stawać w innym miejscu na szybie.
      Możliwe, że coś jest "nie halo" z tym stykiem i przy przekręceniu kluczyka wycieraczka "myśli" że nie jest w położeniu spoczynkowym i robi jedno przetarcie, podczas którego styk wraca do odpowiedniego położenia i potem jest już OK.
      Oczywiście może to być też problem elektryczny; wycieraczka dostaje przy pojawieniu się zasilania jakiś impuls i robi jeden obrót.
      Jednak bardziej prawdopodobna i łatwiejsza do sprawdzenia/naprawienia samemu wydaje mi się opcja pierwsza i od tego bym zaczął.

BTW. Jaki jest rocznik/przebieg twojej OII FL?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• gązo
        Classic
        • 2013
        • 27

Bryka jeszcze na gwarancji, ale jak myślę w ASO powiedzą, że TTTM.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

gązo, nie mogą powiedzieć, że TTTM, bo ten typ tak nie ma. Jakby się uparli że TTTM to poproś ich o taką informację na oficjalnym piśmie.

Komentarz

• Gosek007
            Drive
            • 2013
            • 86

Gązo, mam taki sam problem tylko że w liftback i pojechalem ostatnio do aso na robienie zawieszenia z tyłu i mi sprawdzili. Okazało się, że jest tak jak kolega kowal 2002 mówi. tzn w silniku wycieraczki jest popsuta tzw krancowka. przy nastepnym przegladzie będą mi wymieniać silnik wycieraczki.

Pozdrawiam

Komentarz

• gązo
              Classic
              • 2013
              • 27

Dzisiaj zadzwoniłem do ASO celem umówienia naprawy gwarancyjnej wycieraczki i słyszę, że TTTM celem oszczędzenia gumy wycieraczki tylnej :shock: Mówię, że ja dziękuję za taką oszczędność jak za każdym odpaleniem guma jedzie po suchej szybie. Ostatecznie się uparłem i zapisali mnie na termin

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

gązo, ignorancja niektórych ludzi z ASO jest naprawdę nie do ogarnięcia :roll:

Komentarz

Pracuję...