Jest możliwość.Brak immo,które jest w zestawie wskaźników.
[O2FL] Wycieraczka tylnej szyby - start przy zapłonie
Zwiń
X
-
[O2FL] Wycieraczka tylnej szyby - start przy zapłonie
Mam problem z tylną wycieraczką w combi - czasem załącza się ona sama, a ma to miejsce w chwili przekręcenia kluczyka na I pozycję i nie ma znaczenia czy jest włączony bieg wsteczny, ani czy są włączone jakiekolwiek wycieraczki. Poza tym tylna wycieraczka nie ma stałego "miejsca spoczynkowego" tzn. raz zatrzymuje się idealnie na dole, a czasem podnosi się o około 2 cm i tak "parkuje". Próbowałem wyłączyć to w VDCS, ale w opcji automatu tylnej wycieraczki nie pomogło. Jest to problematyczne - wycieraczka jeździ po suchej szybie ...
-
-
gązo, szukałbym problemu w samej wycieraczce, bo ona ma tylko jedno "miejsce" spoczynkowe ustawione mechanicznie ( koło zębate z krzywką przerywa zasilanie w odpowiednim położeniu ) i nie powinna stawać w innym miejscu na szybie.
Możliwe, że coś jest "nie halo" z tym stykiem i przy przekręceniu kluczyka wycieraczka "myśli" że nie jest w położeniu spoczynkowym i robi jedno przetarcie, podczas którego styk wraca do odpowiedniego położenia i potem jest już OK.
Oczywiście może to być też problem elektryczny; wycieraczka dostaje przy pojawieniu się zasilania jakiś impuls i robi jeden obrót.
Jednak bardziej prawdopodobna i łatwiejsza do sprawdzenia/naprawienia samemu wydaje mi się opcja pierwsza i od tego bym zaczął.
BTW. Jaki jest rocznik/przebieg twojej OII FL?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Gązo, mam taki sam problem tylko że w liftback i pojechalem ostatnio do aso na robienie zawieszenia z tyłu i mi sprawdzili. Okazało się, że jest tak jak kolega kowal 2002 mówi. tzn w silniku wycieraczki jest popsuta tzw krancowka. przy nastepnym przegladzie będą mi wymieniać silnik wycieraczki.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Dzisiaj zadzwoniłem do ASO celem umówienia naprawy gwarancyjnej wycieraczki i słyszę, że TTTM celem oszczędzenia gumy wycieraczki tylnej :shock: Mówię, że ja dziękuję za taką oszczędność jak za każdym odpaleniem guma jedzie po suchej szybie. Ostatecznie się uparłem i zapisali mnie na termin
Komentarz
-
Komentarz