witam, jestem właścicielem O2FL (1.6 TDI 105/2009/ 60.000). Mam taki problem, że na wolnych obrotach (na rozgrzanym silniku) słychać w kabinie delikatne buczenie (czasami pulsayjne), wciskanie sprzęgła nie zmienia tego stanu rzeczy. Odgłos zanika po dodaniu gazu. Nie znam jeszcze dobrze auta (posiadam je od tygodnia) i nie wiem czy ten odgłos jest normalny. Nie jest głośny ale jak już raz się go usłyszy to irytuje. Dodam że silniczek chodzi równo i miarowo. Pozdrawiam Pawel. czy ktos spośród forumowiczów miał również do czynienia z takim buczeniem?
doro36, U mnie dość głośne buczenie w zakresie 1500 - 2000 obr./min było skutkiem drgania obudowy wlotu powietrza. Plastik, który jest przykręcony do pasa przedniego (tam, gdzie chłodnica) wpadała w drgania przy powyższym zakresie obrotów. Po usztywnieniu paskami zaciskowymi problem prawie zniknął.
Nie wiem czy u Ciebie to będzie to samo, bo ja mam silnik 1.6 FSI (benzyna), a Ty masz diesel. Ale sprawdź sobie to, o czym napisałem
Witam
U mnie pojawiło się takie buczenie ostatnio. Dźwięk słychać na biegu jałowym. Coś podobnego do dźwięku chodzącej klimatyzacji lecz ciszej. Może buczeć łożysko tylko jak to sprawdzić które?
Być może jest to dzwięk z zespołu elektrozaworów na podszybiu,ja też mam takie coś, leciutkie buczenie jak chodzi na wolnych obrotach. Lekko nacisnę gaz i zanika.
Jak upewnić się ze to elektrozawory a nie np. pompa wody czy któraś z rolek? Wykorzystywał ktoś stetoskop do nasłuchiwania silnika?
update
po zwiększeniu obrotów wydaje mi się ze natężenie tego dźwięku się nie zmienia, ciężko to zarejestrować bo powyżej 1200-1300 silnik już go zagłusza. Chyba w takim razie to nie żadne łożysko.
U mnie buczy elektryczna pompa paliwa w baku, wystarczy podnieść tylną kanapę żeby to sprawdzić.
W dieslach z CR chyba też jest elektryczna pompa w baku.
Być może jest to dzwięk z zespołu elektrozaworów na podszybiu,ja też mam takie coś, leciutkie buczenie jak chodzi na wolnych obrotach. Lekko nacisnę gaz i zanika.
Wydaje mi się, że to właśnie ten zespół zaworów podciśnienia umieszczonych w czarnej skrzynce. Pytanie czy jest to normalny objaw, czy coś dolega? Ktoś usunął ta przypadłość?
Komentarz