Szakal_84, a jak szkodnik? Już zrobiony na zero?
[O2FL] Buczenie w kabinie przy wolnych obrotach
Zwiń
X
-
[O2FL] Buczenie w kabinie przy wolnych obrotach
witam, jestem właścicielem O2FL (1.6 TDI 105/2009/ 60.000). Mam taki problem, że na wolnych obrotach (na rozgrzanym silniku) słychać w kabinie delikatne buczenie (czasami pulsayjne), wciskanie sprzęgła nie zmienia tego stanu rzeczy. Odgłos zanika po dodaniu gazu. Nie znam jeszcze dobrze auta (posiadam je od tygodnia) i nie wiem czy ten odgłos jest normalny. Nie jest głośny ale jak już raz się go usłyszy to irytuje. Dodam że silniczek chodzi równo i miarowo. Pozdrawiam Pawel. czy ktos spośród forumowiczów miał również do czynienia z takim buczeniem?
-
-
doro36, U mnie dość głośne buczenie w zakresie 1500 - 2000 obr./min było skutkiem drgania obudowy wlotu powietrza. Plastik, który jest przykręcony do pasa przedniego (tam, gdzie chłodnica) wpadała w drgania przy powyższym zakresie obrotów. Po usztywnieniu paskami zaciskowymi problem prawie zniknął.
Nie wiem czy u Ciebie to będzie to samo, bo ja mam silnik 1.6 FSI (benzyna), a Ty masz diesel. Ale sprawdź sobie to, o czym napisałem
Pozdrawiam.Moja "córeczka"
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...554967#1554967
Komentarz
-
-
Jak upewnić się ze to elektrozawory a nie np. pompa wody czy któraś z rolek? Wykorzystywał ktoś stetoskop do nasłuchiwania silnika?
update
po zwiększeniu obrotów wydaje mi się ze natężenie tego dźwięku się nie zmienia, ciężko to zarejestrować bo powyżej 1200-1300 silnik już go zagłusza. Chyba w takim razie to nie żadne łożysko.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez belgot11Być może jest to dzwięk z zespołu elektrozaworów na podszybiu,ja też mam takie coś, leciutkie buczenie jak chodzi na wolnych obrotach. Lekko nacisnę gaz i zanika.
Komentarz
-
Komentarz