[O2] czujniki cofania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ka3mar
    Classic
    • 2010
    • 3

[O2] czujniki cofania

przecież domykanie działa nawet w classiku z niefabrycznym alarmem - oczywiście nie z pilota, bo nie ma składanego kluczyka w standardzie ale nie sądzę, żeby był tam potrzebny jakikolwiek moduł :?
  • daro_koz
    Classic
    • 2009
    • 6

[O2] czujniki cofania

Witam
    Jestem nowym użytkownikiem Skody Octavia II 1.9 tdi
    Mam problem z czujnikiem cofania tzn. Kiedy wrzucam wsteczny słyszę tylko ciągły sygnał a na monitorze radia nic się nie pokazuje a powinno się ściszyc radio i pokazac ikona samochodu , jak cofania czujniki nie reagują na przeszkody ale kiedy wyrzucam na luz na ekraniku pojawia sie samochodzik przez sekundę i znika. Czy ktoś miał taką usterkę i jak ją naprawił
    z góry dzięki za odpowiedzi 
    daro_koz

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

daro_koz, ja mialam ten problem tydzien temu a ze auto jest na gwarancji to pojechalam na serwis okazalo sie ze sie poluznil jakis kabelek ktory przekazuje info do radia.Tylko tyle mi powiedzieli, mam nadzieje ze ta informacja w czyms ci pomoze

Komentarz

• daro_koz
        Classic
        • 2009
        • 6

dzięki za szybką odpowiedz Baca10. wczesniej czytałem że może to by zepsuty jeden z czujników albo coś się rozłączyło w kostce czy ktoś mi może powiedzic gdzie ta owa kostka się znajduje??
        daro_koz

Komentarz

• Jaro102
          Rider
          • 2007
          • 656

masz tu taki schemat może ci pomoże, podejżewam że padł ci z któryś czujnikow albo masz jakieś zwarcie, jak masz auto na gwarancji to jedź do ASO
          Załączone pliki
          Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• daro_koz
            Classic
            • 2009
            • 6

wielkie dzięki Jaro jutro sprawdzę sam czy jest ok a jak nie to do naprawy bo już po gwarancji pozdrawiam

[ Dodano: Nie 15 Lis, 09 20:57 ]
            a ma ktoś książe do Skody octavii II instrukcję obsługi oraz sam naprawiam
            jak coś to tutaj mój email [email protected] ja mam książke ale do octavii I
            pozdrawiam
            daro_koz

Komentarz

• Andrev3
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 6116

daro_koz, z bardzo dużym prawdopodobieństwem padł Ci któryś czujnik. Ja mam dwa walniete ale nie mam kiedy zamówić samych czujników i wymienić. Może w przyszłym tygodniu sie tym zakmę. Jak masz możliwośc podpięcia vag-a to pokaże Ci który jest uszkodzony i do wymiany. To jest normalna przypadłosć w OII. Ja już dwa wymieniłem
              RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

daro_koz, jezeli bedziesz miał kupowac czujnik to nie przepłacaj i kup na allegro u andulin ma ori i w dobrej cenie
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Jacek G
                  Drive
                  • 2009
                  • 87

namiary na Sprzedawcę,
                  w wątku:

Masz też bezpośrednie namiary emailowe - ostatnio kupowałem czujnik "bezpośrednio" bez pomocy allesgut-a - wszytko gra, czujnik doszedł,
                  Pzodrawiam
                  Jacek
                  Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
                  Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
                  Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...

Komentarz

• Andrev3
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 6116

Ja właśnie zamówiłem dziś dwa czujniki, wysłałem potwierdzenie przelewu i dostałem odpowiedź ze czujniki jeszcze dziś zostaną wysłane.
                    Także szacuneczke i gorąco polecam!!
                    RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• daro_koz
                      Classic
                      • 2009
                      • 6

kurcze chlopy dzięki za podpowiedzi jestem naprawdę mile zaskoczony WIELKIE DZIĘKI
                      daro_koz

Komentarz

• bronx
                        Classic
                        • 2009
                        • 23

Witam
                        A ja mam taki problem z czujnikami. Parktronik zaczyna działać jak jestem ok. 40-50 cm od przeszkody. Wtedy zapala się ok. 9-10 tych słupków na wyświetlaczu (chyba z 13) i sygnał jest również dosyć "częsty". Wydaje mi się, że kiedyś poprostu zaczynał łapać wcześniej.

Aha kiedyś na kompie wyszło, że mam walnięty skrajny prawy. I faktycznie czasem po deszczu po włączeniu wstecznego pikało non stop.
                        Ostatnio więc wymieniłem obydwa skrajne czujniki na nowe ori, ale łapie nadal zbyt późno.
                        Czy spotkał się już ktoś z Was z taką zwłoką w działaniu? Czy to może centralka fiksować?

Pytanie nr 2.
                        Jak zdejmowałem tapicerkę by odkręcić zderzak tylny to na nadkolu podcentralką od parktronika jest podobne pudełeczko z napisem chyba JAEGER. Orientuje się ktoś co to ?

Komentarz

• garsija13
                          Classic
                          • 2009
                          • 10

daro_koz, Witam kolego mam ten sam problem co ty i chciałem cie zapytać jak poradziłeś sobie z tym problemem czy byłes na serwisie i co powiedzieli i ile cie to kosztowalo za odpowiedz z góry dziękuje

Komentarz

• flex55
                            Classic
                            • 2010
                            • 5

przepraszam że odświeżam temat, ale nie widzę sensu zakładania nowego tematu; może ktoś mi powiedzieć jak wymienić taki czujnik, jak się do niego dostać co tam odkręcić itp
                            z góry dziękuję za cenne odpowiedzi

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

flex55, zależy czy z przodu czy z tyłu
                              zasadniczo czujniki są montowane na wcisk w plastikowe mocowanie które jest taśmą dwustronną przyklejone do zderzaka
                              podobno mozna spróbować wymienić czujniki bez zdejmowania zderzaka ale chyba rozsądniejsze jest jego zdjęcie
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

ja u siebie miałem prawy tył walnięty więc wystarczy zdjąć plastik od spodu zdeżaka i ręką sie tam dostaniesz, odpinasz czujnik od kostki i po sprawie.
                                Do zdemontowania czarnej plastikowej nielakierowanej części zderzaka wystarczy zdjąć cienką plastikową listwę, odkręcić dolne wkręty i te od strony nakola a następnie wycisnąć go z zaczepów.
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• golibroda
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 530

Panowie, a czy jest mozliwość regulacji odległości przy których ma zadziałać czujnik ?

Chodzi mi aby sygnał ciągły uruchamiał sie np: przy 10 cm od przeszkody.
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• flex55
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 5

dziękuję za pomocne odpowiedzi

Komentarz

• __atomek__
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 3193
                                      • Superb III (3V3)

Suchajcie +teraz ja odświerze temat. Ostatnio podczas cofania patrze a tu zonk. na radiu nie pokazuje obrysu samochodu. Już myślałem ze cos namieszałem ale wpadł mi do głowy pomysł i zacząłem szukać w opcjach radia. Okazało się ze w opcjach radia stream wyłączyła mi się opcja pokazywania obrysu pojazdu przy biegu wstecznym, a co jest ciekawe to jak wyłączysz ta opcje i masz głośno radio to podczas cofania radio sie nie przycisza.
                                      Pozdrawiam
                                      Tomek

Komentarz

• adamscool
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 206

Dzisiaj opowiadałem koledze, że mam problem z czujnikami i pytałem czy można je jakoś bez komputera sprawdzić, otóż odpowiedział mi, że te czujniki jak mamy załączone to każdy z nich tak "CHARAKTERYSTYCZNIE CYKA, TYKA CZY COŚ Z TAKICH DZWIĘKÓW"
                                        jak tylko wróciłem z pracy to sprawdziłem jego sugestie i 2 czyjniki przód jeden i tył jeden mi nie działaja to znaczy nie tykaja, w poniedziałek dalsze sprawdzanie już chyba z komputerem.
                                        POLECAM U WAS TO SPRAWDZIC nie wiem czy juz ktos to opisywał w taki sposób.
                                        Pozdrawiam adam
                                        Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

adamscool, znany sposób wszystkich zakladów montujacych czujniki

na włączonym parktroniku zblizasz palec do czujnika, gdy słyszysz trzaski to znaczy, że czujnik jest OK, jesli nie to cos z nim nie w porzadku
                                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• adamscool
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 206

Dobra nie wiedziałem tego.... Ha ha
                                            Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• markjas
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 48
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

U mnie ani nie ma dźwięku ani też nie pokazuje odległości na autku w radiu - właściwie to nawet autka nie widać. Pokazuje się na chwilkę podczas przełączania z wstecznego luz.
                                              Nie wiem czy inwestować w vag-a i sprawdzać samemu (mechanicy twierdzą że nie ma dostępu z komputera bo blokuje).

A czy ktoś z Was próbował podłączyć inne czujniki do skodowskiej centralki, tak aby się na radiu wyświetlało?
                                              była Octavia II, 2005r., 1.9 TDI BJB 105 KM, Kombi, manual 6-biegów
                                              jest Octavia III 2016r., 1,6 TDI CXXB 110KM, Kombi, DSG A7

Komentarz

• wicher12
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 193

Zamieszczone przez markjas
                                                mechanicy twierdzą że nie ma dostępu z komputera bo blokuje
                                                hehe, nieźli mechanicy, sami znawcy, idąc ich tokiem rozumowania to musisz teraz wymienić radio + wszystkie czujniki bo się nie da sprawdzić !!!

tu zawstydzę twoich mechaników bo jest możliwość sprawdzenia VCDS czujników :twisted:

Komentarz

• markjas
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 48
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Chodziło o to że "nie puszczało" vag-a.

Sam, zacząłem sprawdzać co się dzieje, znalazłem uszkodzoną wiązkę, ale dalej nie działa.
                                                  Nie wiem czy kupować vag-a i mieć go na przyszłość, czy nie zamienić czujników na inne.
                                                  była Octavia II, 2005r., 1.9 TDI BJB 105 KM, Kombi, manual 6-biegów
                                                  jest Octavia III 2016r., 1,6 TDI CXXB 110KM, Kombi, DSG A7

Komentarz

Pracuję...