przecież domykanie działa nawet w classiku z niefabrycznym alarmem - oczywiście nie z pilota, bo nie ma składanego kluczyka w standardzie ale nie sądzę, żeby był tam potrzebny jakikolwiek moduł :?
[O2] czujniki cofania
Zwiń
X
-
[O2] czujniki cofania
Witam
Jestem nowym użytkownikiem Skody Octavia II 1.9 tdi
Mam problem z czujnikiem cofania tzn. Kiedy wrzucam wsteczny słyszę tylko ciągły sygnał a na monitorze radia nic się nie pokazuje a powinno się ściszyc radio i pokazac ikona samochodu , jak cofania czujniki nie reagują na przeszkody ale kiedy wyrzucam na luz na ekraniku pojawia sie samochodzik przez sekundę i znika. Czy ktoś miał taką usterkę i jak ją naprawił
z góry dzięki za odpowiedzi daro_koz
-
-
wielkie dzięki Jaro jutro sprawdzę sam czy jest ok a jak nie to do naprawy bo już po gwarancji pozdrawiam
[ Dodano: Nie 15 Lis, 09 20:57 ]
a ma ktoś książe do Skody octavii II instrukcję obsługi oraz sam naprawiam
jak coś to tutaj mój email [email protected] ja mam książke ale do octavii I
pozdrawiamdaro_koz
Komentarz
-
-
daro_koz, z bardzo dużym prawdopodobieństwem padł Ci któryś czujnik. Ja mam dwa walniete ale nie mam kiedy zamówić samych czujników i wymienić. Może w przyszłym tygodniu sie tym zakmę. Jak masz możliwośc podpięcia vag-a to pokaże Ci który jest uszkodzony i do wymiany. To jest normalna przypadłosć w OII. Ja już dwa wymieniłem
Komentarz
-
-
Mam, jeżdżę, cieszę sie (-:
Zmiana na 1.4 TSI 140 HP.
Niestety ta nowa to nie jest 4x4 ...
Komentarz
-
-
Witam
A ja mam taki problem z czujnikami. Parktronik zaczyna działać jak jestem ok. 40-50 cm od przeszkody. Wtedy zapala się ok. 9-10 tych słupków na wyświetlaczu (chyba z 13) i sygnał jest również dosyć "częsty". Wydaje mi się, że kiedyś poprostu zaczynał łapać wcześniej.
Aha kiedyś na kompie wyszło, że mam walnięty skrajny prawy. I faktycznie czasem po deszczu po włączeniu wstecznego pikało non stop.
Ostatnio więc wymieniłem obydwa skrajne czujniki na nowe ori, ale łapie nadal zbyt późno.
Czy spotkał się już ktoś z Was z taką zwłoką w działaniu? Czy to może centralka fiksować?
Pytanie nr 2.
Jak zdejmowałem tapicerkę by odkręcić zderzak tylny to na nadkolu podcentralką od parktronika jest podobne pudełeczko z napisem chyba JAEGER. Orientuje się ktoś co to ?
Komentarz
-
-
flex55, zależy czy z przodu czy z tyłu
zasadniczo czujniki są montowane na wcisk w plastikowe mocowanie które jest taśmą dwustronną przyklejone do zderzaka
podobno mozna spróbować wymienić czujniki bez zdejmowania zderzaka ale chyba rozsądniejsze jest jego zdjęcieprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
ja u siebie miałem prawy tył walnięty więc wystarczy zdjąć plastik od spodu zdeżaka i ręką sie tam dostaniesz, odpinasz czujnik od kostki i po sprawie.
Do zdemontowania czarnej plastikowej nielakierowanej części zderzaka wystarczy zdjąć cienką plastikową listwę, odkręcić dolne wkręty i te od strony nakola a następnie wycisnąć go z zaczepów.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Suchajcie +teraz ja odświerze temat. Ostatnio podczas cofania patrze a tu zonk. na radiu nie pokazuje obrysu samochodu. Już myślałem ze cos namieszałem ale wpadł mi do głowy pomysł i zacząłem szukać w opcjach radia. Okazało się ze w opcjach radia stream wyłączyła mi się opcja pokazywania obrysu pojazdu przy biegu wstecznym, a co jest ciekawe to jak wyłączysz ta opcje i masz głośno radio to podczas cofania radio sie nie przycisza.Pozdrawiam
Tomek
Komentarz
-
-
Dzisiaj opowiadałem koledze, że mam problem z czujnikami i pytałem czy można je jakoś bez komputera sprawdzić, otóż odpowiedział mi, że te czujniki jak mamy załączone to każdy z nich tak "CHARAKTERYSTYCZNIE CYKA, TYKA CZY COŚ Z TAKICH DZWIĘKÓW"
jak tylko wróciłem z pracy to sprawdziłem jego sugestie i 2 czyjniki przód jeden i tył jeden mi nie działaja to znaczy nie tykaja, w poniedziałek dalsze sprawdzanie już chyba z komputerem.
POLECAM U WAS TO SPRAWDZIC nie wiem czy juz ktos to opisywał w taki sposób.
Pozdrawiam adamTa Skodzinka twarda była!!!
1,9 TDI 136 z ECUSOFTa
Komentarz
-
-
adamscool, znany sposób wszystkich zakladów montujacych czujniki
na włączonym parktroniku zblizasz palec do czujnika, gdy słyszysz trzaski to znaczy, że czujnik jest OK, jesli nie to cos z nim nie w porzadkuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
U mnie ani nie ma dźwięku ani też nie pokazuje odległości na autku w radiu - właściwie to nawet autka nie widać. Pokazuje się na chwilkę podczas przełączania z wstecznego luz.
Nie wiem czy inwestować w vag-a i sprawdzać samemu (mechanicy twierdzą że nie ma dostępu z komputera bo blokuje).
A czy ktoś z Was próbował podłączyć inne czujniki do skodowskiej centralki, tak aby się na radiu wyświetlało?była Octavia II, 2005r., 1.9 TDI BJB 105 KM, Kombi, manual 6-biegów
jest Octavia III 2016r., 1,6 TDI CXXB 110KM, Kombi, DSG A7
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez markjasmechanicy twierdzą że nie ma dostępu z komputera bo blokuje
tu zawstydzę twoich mechaników bo jest możliwość sprawdzenia VCDS czujników :twisted:
Komentarz
-
-
Chodziło o to że "nie puszczało" vag-a.
Sam, zacząłem sprawdzać co się dzieje, znalazłem uszkodzoną wiązkę, ale dalej nie działa.
Nie wiem czy kupować vag-a i mieć go na przyszłość, czy nie zamienić czujników na inne.była Octavia II, 2005r., 1.9 TDI BJB 105 KM, Kombi, manual 6-biegów
jest Octavia III 2016r., 1,6 TDI CXXB 110KM, Kombi, DSG A7
Komentarz
-
Komentarz