awaria czujników parkowania o2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rambo
    Classic
    • 2011
    • 23

Zamieszczone przez lilo
    najwidoczniej odkleiło sie mocowanie
    no dobra ale co dalej jezdze z takim wypierdkiem a na weekend chce sie zabrac za to
    ciezko tam sie dobrac :? Wstepnie patrzylem ze jakies plastiki sa przy zderzaku od ziemi i nie mozna sie najzwyczajniej od tak dostac

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 11 18:32 ]
    eroberto1
    wez moze zobacz czy sie nie poluznilo gdzies na stykach Uderzyle si wtyki sie poluzowaly w wyniku wstrzasu to chyba najpierw bym zrobil lub jak masz dostep do diagnosty to na kompa ktory czujnik mniej zabawy.

Komentarz

• eroberto1
      Rider
      • 2010
      • 350

rambo, waliłem już z pięści ale skubańce nie chcą działać :diabelski_usmiech właśnie próbuje zainstalować klona na win 7 i będę diagnozował, wczoraj byłem na myjce być może to sie przyczyniło???
      2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• lilo
        RS
        • 2006
        • 4315
        • Mercedes-Benz

rambo, odkręć te plastiki i dojdziesz w miarę łatwo
        Daniel

Komentarz

• eroberto1
          Rider
          • 2010
          • 350

No i była diagnoza na palec...lewy tylny nie trzeszczy i dodatkowo mam chyba sprawcę...Otóż tyny spryskiwacz działa ale nie daje na szybę tyle i z takim ciśnieniemjak powinien a po kilku opryskach dokładnie po zdechłym czujnikiem na chodniku plama chyba po płynie, skoro działają inne czujniki mogę mieć nadzieję że nie zalało sterownika a tylko ten nieszczęsny czujnik padł? Jutro rano zrywam tapicerkę :diabelski_usmiech

Komentarz

• lilo
            RS
            • 2006
            • 4315
            • Mercedes-Benz

eroberto1, mi też kiedyś go zalało i poszło zwarcie po canie że nawet auta nie mogłem zgasić
            Daniel

Komentarz

• eroberto1
              Rider
              • 2010
              • 350

lilo, Jakie lekarstwo? Wymiana jednego padłego czujnika? Wysuszenie go ? Czego sie teraz spodziewać? Jutro czeka mnie długa trasa mam nadzieję że będe mógł zgasić auto jak dojadę :evil:

Komentarz

• lilo
                RS
                • 2006
                • 4315
                • Mercedes-Benz

eroberto1, u mnie konieczne było wysuszenie sterownika i naprawienie dwóch spalonych ścieżek na płytce :x

Możesz dla pewności przed wyruszeniem w trasę odpiąć kostki od niego
                Daniel

Komentarz

• eroberto1
                  Rider
                  • 2010
                  • 350

Chciałem żeby "pikało" przy parkowaniu to teraz polecą znowu PLNy :evil:

[ Dodano: Pią 30 Wrz, 11 08:49 ]
                  Przewody od spryskow całe i suche, sterownik suchy, plama na chodniku bo płyn z szyby spływał....więc pozostaje tylko awaria lewego tylnego czujnika i teraz pytanie do tych co temat przerabiali czy warto rozbierać dolną listwe i sprawdzać czy się rozlaczylo, czyścić styki, czy odrazu zamówić sobie nowy czujnik i dopiero brać się za grzebanie? Dziś wieczorem podepne auto pod kompa czy vag mi powie czy czujnik jest uwalony czy to wina np styków lub przetartego kabla?

Komentarz

• pawelpap
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 182

Podłączę się do tematu... mam od jakiegoś czasu problem z czujnikami (nie działają miga P)... vag pokazał że środkowy prawy i lewy są walnięte... i teraz pytanie czy walnięte czy czyszczenie pomoże... i drugie najważniejsze... bo mam 1 zapasowy... czy jak wymienię jeden a drugi poprostu odepnę będzie działać czy muszą być wszystkie podłączone ?

Komentarz

• maxior22
                      Drive
                      • 2011
                      • 69

Witam podepnę się pod temat prawdopodobnie mam padnięty któryś czujnik parkowania posiadam O II 2005r parktronic tyl tylko jeszcze nie wiem który, moje pytanie brzmi bo mam nawigacje mfd2 dx czy powinno mi sie przy włączeniu wstecznego pojawić autko z przeszkoda czy tylko sygnał dźwiękowy przy przeszkodzie bo tylko tak miałem pozdrawiam dzięki za odpowiedz
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=63096
                      Moja Skoda
                      POPRZEDNIO:
                      OPEL ASTRA G SPORT 2.0 DI_16V
                      SEAT LEON TOP SPORT 1.9 TDI ARL+
                      OBECNIE:
                      SKODA OCTAVIA II 2.0 16V BKD+mapa
                      187Ps/381Nm
                      SEAT LEON 1.9 90PS ALH

Komentarz

• pleban
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 580

Zamieszczone przez pawelpap
                        Podłączę się do tematu... mam od jakiegoś czasu problem z czujnikami (nie działają miga P)... vag pokazał że środkowy prawy i lewy są walnięte... i teraz pytanie czy walnięte czy czyszczenie pomoże... i drugie najważniejsze... bo mam 1 zapasowy... czy jak wymienię jeden a drugi poprostu odepnę będzie działać czy muszą być wszystkie podłączone ?
                        wszystkie muszą być podłączone
                        U mnie 3 razy siadały czujniki cofania (2 razy z przodu, raz z tyłu)
                        Zgaś silnik ale stacyjkę przełącz tak, aby zasilanie było, wrzuć wsteczny i przyłóż ucho w okolicę czujek. Te działające wydają regularne częste cyknięcia, niedziałająca milczy.
                        ten (skuteczny) sposób podpowiedział mi kolega elektryk, kiedy miałem problemy jak Wasze (raz działał, raz nie czujnik) i chciałem zdiagnozować który nie posiadając kabelka.
                        Jako, że powtarzał się problem z tym samym czujnikiem (czujkami) wymieniłem i gitara
                        była O1 1,6 102 KM
                        była O1 1,9 TDI 90 KM
                        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• piotrek_marki
                          Classic
                          • 2011
                          • 39
                          • Ford

zgadzam sie z przedmówcą, mam O II z 2005 i u mnie był walniety jeden czujnik z tyłu, w którym nie było słychac cykania a sprawdzenie na kompie pokazywało tylko że tył prawa strona, więc trzeba było posłuchac czy środkowy czy narożny. Wymieniłem i jest OK.

Komentarz

• carfan
                            Drive
                            • 2008
                            • 41
                            • Opel

Proszę o pomoc
                            Czy czujnik o takim nr 4H0919275 będzie pasował do O2 przedliftowej z 2008 r?
                            Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
                            Był VW Sharan 1,8T AJH
                            Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
                            Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV

Komentarz

• jery57
                              Classic
                              • 2008
                              • 12

awaria czujników parkowania

dzięki koledzy,już sporo wiem ale;zdiagnozowałem który pytanie.jak go wyjąc aby obejrzeć (zderzak tylny-lewy skrajny)co z kolorem

Komentarz

• ali7
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 179

Re: awaria czujników parkowania

Zamieszczone przez jery57
                                dzięki koledzy,już sporo wiem ale;zdiagnozowałem który pytanie.jak go wyjąc aby obejrzeć (zderzak tylny-lewy skrajny)co z kolorem
                                Kładziesz sie pod zderzak, wkladasz jedna reke, rozchylasz w miare mozliwosci pazurki ktore trzymaja czujnik, druga pchasz od zewnarz i element wychodzi. Co do koloru to zamawiasz w takim kolorze jak Twoj. Ewentualnie przy rozbiorce starego mozna przelozyc polakierowany element. U mnie vcds pokazywal lewy srodek, a walniety był ten obok.
                                @200KM

Komentarz

• jery57
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 12

dzięki ali7-zwłaszcza za info dot koloru.Właśnie tak zrobiłem,co prawda korzystając z kanału ale udało sie wcisnac ręke między tłumik a zderzak i wyjąc czujnik.spr połączenia- były czyste więc użyłem sprej do czyszczenia styków a następnie uzyłem go do wszystkich połączen,tych w module i czujniku.Niestety brak efektów.Spisałem wszystkie numery z czujnika.Pytania
                                  którym należy sie posłużyc aby opisać mój czujnik,gdzie taki czujnik najlepiej kupic.

Komentarz

• gumis1982
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 23

Witam. Mam nieco inny problem z czujnikami. Gdy włącza się parctronic to czujniki z tyłu raz działają normalnie, a czasem pokazują, że jestem bardzo blisko przeszkody (na przeszkodzie), i to cały tył, obie strony. Mam wrażenie, że to się dzieje, gdy na dworze jest bardzo ciepło (powyżej 25 stopni C). Podpinałem waga (tylko nie wiem czy odpowiednia wersja programu i kabla, bo mam jeszcze z passata b5), ale żadnych komunikatów o błędach nie znalazłem. Z resztą nie łączył się z wieloma modułami, a np. przy skanie silnika pokazał, że brak błędów, albo nieobsługiwany protokół lub modół (czy coś takiego), więc nie wiem, czy ten skan jest coś warty. Wszystkie czujniki po włączeniu układu "cykają", tylko raz działają (przez cały dzień), a innym razem tył ciągle na przeszkodzie. Jeszcze nie sprawdzałem przewodów, ale wydaje mi się, że gdyby były jakieś braki w połączeniu, to raczej byłaby usterka taka, jak wyżej opisywana (czyli układ by się wyłączał). Jakieś sugestie? Samochód to O2 2008 rok, czujniki przód i tył (o ile to ma znaczenie, przód działa prawidłowo).

[ Dodano: Nie 24 Cze, 12 17:09 ]
                                    No, to przy następnym odpaleniu auta (30*C) przy włączeniu asystenta parkowania słychać tylko jeden długi sygnał i miga kontrolka asystenta parkowania, auto na wyświetlaczu się nie pojawia. Tylny lewy środkowy czujnik nie "cyka". Po dwóch godzinach postoju na słońcu znowu układ włącza się, ale tył pokazuje bliską przeszkodę cały czas. Właśnie zabieram się za oglądanie przewodów i styków (o ile uda mi się zdjąć tapicerkę w bagażniku i te osłony w bagażniku przy zderzaku i od spodu auta...

[ Dodano: Nie 24 Cze, 12 20:46 ]
                                    Narozbierałem się, ale sprawdziłem. Przewody i kostki w bagażniku, na nadkolu, przy module są ok. Nie widać śladów zalania (spryskiwacz psika jak złoto). Trzeba więc zajrzeć pod zderzak. Da radę tam zajrzeć ściągając tylko tą dolną listwę pod zderzakiem, czy trzeba ściągać cały zderzak?

Komentarz

• pawelpap
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 182

Z tego co opisujesz to objawy padającego czujnika który w końcu padł (miałem podobnie)... wymień ten jeden najlepiej i pomoże... styki to rzadko kiedy są tego przyczną... aby posprawdzać najlepiej zdjąć zderzak... nie ma dużo roboty (20 minut) ...

Komentarz

• gumis1982
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 23

Będę tam grzebał dopiero w poniedziałek. Ale dzisiaj zaczął normalnie działać i pół dnia nie ma kłopotów. Może to jednak przewody/styki? A niby nadal było 25 stopni C. A skoro problemy są z lewym środkowym czujnikiem, to wyświetlacz pokazuje przeszkodę po obu stronach?

Komentarz

• mikelt
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 59
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BLF 1.6 FSI 115 KM
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam,
                                          Niestety i mnie dopadła awaria czujników. Na słuch zlokalizowałem 1 prawdopodobnie padnięty. Szukałem na allegro, ale znalazłem 2 różne i nie mam pojęcia który wybrać czy jest jakaś zasadnicza różnica między takim:
                                          a takim:

I kolejne pytanie, czy 50zł za czujnik to dobra cena, czy podejrzana?

Z góry dziękuję za pomoc,
                                          Pozdrawiam!

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

bardzo dobra cena

masz na fotkach przedliftowe i poliftowe czujniki
                                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mikelt
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 59
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

piotrek_gdy, rozumiem, że ten dłuższy jest do O2 przed FL? No i niestety 50zł kosztuje ten do FL. Po dzisiejszych porannych przymrozkach wszystko wróciło do normy i wszystkie czujniki działają prawidłowo. Czy ten czujnik napewno będzie do wymiany czy jest nadzieja, że to jakieś styki itp. ?

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 7723
                                                • Volkswagen
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mikelt, napisz do mnie na PW
                                                mam jakies czujniki a w weekend będę w 3mieście
                                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• domino79
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 20

POMOCY!
                                                  Mam O2 z 2008 przed liftem.
                                                  Padł mi przedni czujnik parkowania.
                                                  Poprosiłem znajomego o sprawdzenie numeru oryginalnej części i podał mi taki: 7H0919275C.
                                                  Zamówiłem i jak odpakowałem przesyłkę, to od razu wzrokowo coś mi nie pasowało. Porównałem z wyglądem zewnętrznym tego w zderzaku i ewidentnie widać, że to nie jest ten czujnik. Znajomy pomylił się ustalając numer czujnika.
                                                  Proszę więc o pomoc w ustaleniu właściwego numeru części. Jeżeli to ma znaczenie, to jest to kolor srebrny metalik.

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

domino79, numer jest dobry. Czujnik zamontowany w zderzaku ma jeszcze taką skośną ramkę dookoła a to co masz ( sam czujnik ) to tylko ten płaski środek...
                                                    BTW. Ori czujniki są nie lakierowane ( chyba, że kupisz używkę ).
                                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...