Zamieszczone przez lockin
rozładowywanie akumulatora
Zwiń
X
-
rozładowywanie akumulatora
Witam
Myślałem na początku że stary akumulator więc go wymieniłem ale dalej się po paru dniach rozładowuje. Zmierzyłem pobór prądu gdy wszystko jest wyłączone i jest 0,80A. Idąc tym tropem wyciągałem po kolei bezpieczniki i na paru spadł pobór do 0,73A a na jednym do 0,25A.
I moje pytanie do znawców jaki powinien być pobór prądu podczas gdy auto jest normalnie zamknięte.
Drugie pytanie od czego jest bezpiecznik F16 w skrzynce w komorze silnika.
Z góry dzięki za informacje.
-
-
To musisz mierzyć po zamknięciu z pilota i odczekaniu kilku minut ( dla pewności powiedzmy 10 min ). Robisz to w ten sposób, że przy otwartej masce podłączasz miernik, przy pomocy śrubokręta zamykasz zamek maski ( komp myśli, że jest zamknięta ) i potem ryglujesz auto z pilota. Od tego momentu obserwuj wskazania amperomierza ( powinny sukcesywnie spadać, bo komp "usypia" poszczególne układy elektroniczne auta ). Docelowo powinny spaść moim zdaniem ( nie wiem dokładnie jaka to jest wartość, bo szczerze mówiąc nigdy tego nie mierzyłem ) do wartości jakiś 20 - max. 40 mA ( 70-80 mA uznałbym już za problem ).
Wpisz w forumową szukajkę słowo "upływność" lub "prąd spoczynkowy" i będzie wskazanych kilka możliwych przyczyn.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdykowal 2002, a jaki ewentualny wpływ na upływność mogą miec modyfikacje?Sebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, mam najnowszego gatewaya a i tak mam jakieś dziwne jaja z rozładowywaniem
Zamieszczone przez sebastian7905ak jak u mnie ,czy u Ciebie soft do Columbusa
czasem akku trzyma 5-6 dni a czasem po godzinie nie jestem w stanie odpalić
kowal 2002, miałbyś chwilkę żeby pogłówkować w tygodniu?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdy... a czasem po godzinie nie jestem w stanie odpalić
...
Może któraś z cel w aku jest uszkodzona mechanicznie i w zależności od tego jak się ułoży podczas wstrząsów na drodze to aku daje odpowiedni prąd rozruchowy albo nie.
Nie wiem jak często się to zdarza, ale jeśli dosyć często to podpytałbym kogoś czy nie ma jakiegoś "średniozużytego" aku na pożyczenie na kilka dni ( może z jakiegoś auta co nie będzie jeździć w czasie urlopu itp ) i zrobiłbym podmiankę...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002broda323, F16 ( 30A ) jest od ABS/ESP. Sprawdzałeś pobór prądu na zamkniętym ( w sensie zamkniętym z pilota ) aucie, czy tylko przy zamkniętych drzwiach?
BTW. Nie robiłeś ostatnio jakiś zmian w aucie?
A bezpiecznik F16 w skrzynce w komorze silnika u mnie jest 15A (po jego wyjęciu pobór spada do 0,25A), i nie wiem ale to jakieś główne zabezpieczenie bo bez tego bezpiecznika to centralny działa normalnie ale już po przekręceniu kluczyka to żadna kontrolka na liczniku się nie zaświeca i rozrusznik też nie kręci.
Zmian żadnych nie robiłem.
Komentarz
-
-
broda323, uśpienie modułów następuje mniej więcej wtedy,kiedy jak pewnie zauważyłeś gasną wszystkie lampki w środku pomimo otwartych drzwi.
Podłącz miernik zamknij wszystko i po pół h sprawdź. Spróbuj poodłączaczać bezpieczniki płytkowo i sprawdzić kiedy przrestanie uciekać prąd.
Koledze się alternator zepsuł i też mu żarło prąd..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mutimniej więcej wtedyprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Mutibroda323, uśpienie modułów następuje mniej więcej wtedy,kiedy jak pewnie zauważyłeś gasną wszystkie lampki w środku pomimo otwartych drzwi.
Podłącz miernik zamknij wszystko i po pół h sprawdź. Spróbuj poodłączaczać bezpieczniki płytkowo i sprawdzić kiedy przrestanie uciekać prąd.
Koledze się alternator zepsuł i też mu żarło prąd..
Ja w żonki autku walczę z tym, najpierw pad aka po 2 dniach niepalenia (jak co dzień chodzi jest OK) parę podejść, po weekendzie nie bangla - trup totalny, a staru aku już był, nowy wrzuciłem i to samo. Centralny chrzanił, zmiana przetartego kabla na tylnych drzwiach i nic. Pobór od 1,5 do 0,7 spadający. Dziś podleciał znajomek, obadał co sie da i na 99% diagnozę podał że dioda na alternatorze bo ładowanie tylko 13,7 Volta a wypinanie bezpieczników od osprzętu nie powodują zmian.
Jutro musze dostać sie do niego i odkręcić kabel plusowy i wtedy miernikiem obadać pobór prądu. Wtedy ma być wiadomo czy alternator czy dalej szukanie.
(jestem laikiem w tych tematach)
Pozdro
Komentarz
-
-
do listy grzechów głównych można doliczyć wszelakie obwody alarmo-centralo-zamko-podobne. Ja trafiłem pacjenta z uszkodzonym sterownikiem CZ, który nie zasilał siłowników ciągle, ale sam żarł prawie 7W energii z akumulatora. A że alarm dokładany, więc żadne "usypianie" poprzez magistralę CAN nie działało. Efekty możliwe do przewidzenia.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
robreg, dokładnie tak, wszystkie dokładane alarmy/gps/odcięcia potrafią cuda robić
a ogólnie powiem tak: po około 1 minucie od zamknięcia auta wszystkie sterowniki są
w stanie sleep down i auto nie powinno pobierać więcej jak 20mA
przy ori alarmie jest ta wartość troszkę większa, bo moduł komfortu działa prężniej->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Alternator sprawdzałem poprzez wypięcie wtyczki zmian żadnych
bezpiecznik jak w opisie znalazłem "włącznik wycieraczek i włącznik kierunkowskazów"
tylko dlaczego po wyjęciu żadna kontrolka na liczniku się nie włącza i nie można uruchomić silnika
zobaczę co w poniedziałek powie znajomy znajomego :twisted:
[ Dodano: Pon 20 Maj, 13 07:50 ]
I dalej żadnych zmian przełączniki sprawdzone amperomierzem nie ciągną prądu więc wysuszyłem skrzynkę bezpieczników i nic. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Komentarz
-
Komentarz