A VCDS coś mówi na temat tego że głośniki nie działają??
[O2] Wentylator na chłodnicy
Zwiń
X
-
Re: Wentylator na chłodnicy
Zamieszczone przez HatakesCo może być przyczyną załączania się wentylatora na chłodnicy. Załącza się on na zimnym silniku, nawet bez włączonej stacyjki. Nie dzieje się tak cały czas, tylko czasami. Na komputerze pokazało błąd:
Silnik krokowy klapy prędkości własnej. Numer błędu to: 01274Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Hatakes, jak masz komputer musisz odczytać dane dotyczące parametrów temperatury.
nie wiem co to za tłumaczenia błędów Silnik krokowy klapy prędkości własnej ale
1274 to błąd Nastawnik klapy spiętrzającej - V71, Motor klapy nawiewy powietrza - V71
Coś mi się wydaje, że najpierw zmień program diagnostyczny i jeszcze raz zobacz czy nie masz żadnych błędów i odczytaj temperatury.
Że tak głupio zapytam: wymieniłeś czujnik włączania wentylatora chłodnicy?
Od czegoś trzeba zacząć...
Hatakes, zrób autoscan całego samochodu.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
kecaj zróbmy coś... a co? nie wiem, coś, coś róbmy
Wydaje mi się, że przede wszystkim w O2 nie ma czegoś takiego jak włącznik termiczny wentylatorów (widziałem schematy, które podpowiadały coś innego, ale...). Z obserwacji swojego auta wnoszę, że obydwoma wiatrakami u mnie w BXE steruje w ramach potrzeb jakaś mądra elektronika uwzględniająca potrzeby zarówno klimatyzacji jak i chłodzenia silnika - czytaj sterownik klimatyzacji + sterownik silnika + sterownik mocy wentylatorów.
Któryś z tych elementów może zawodzić, choć wydaje mi się, że usterki któregokolwiek ze wspomnianych elementów powinny być łatwo obserwowalne w logach diagnostyki komputerowej.Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajbobolino, nie obraź się ale Twój tekst skojarzył mi się z typowym podejściem niektórych "mechaników".
Natomiast z doświadczenia wiem, że przykładowy pan Kazik, może wiedzieć więcej, niż mu "komputer" pokaże.
Komputer często wiąże różne przyczyny ze sobą i wyświetla błąd nielogiczny.
Dlatego w takich przypadkach, najlepiej zastosować Brzytwę Ockhama, tym bardziej, że ten czujnik nie jest drogi, ani silnik nie jest jakoś bardzo skomplikowany.
pzdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WojtenioHatakes, Zacznij od sprawdzenia czujnika G-83 jest to termowłącznik wentylatora.
Obrazek
IMHO w O2 wentylatory sterowane są przez sterownik wentylatorów na podstawie żądań ECU silnikaPozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robrega nie jest to przypadkiem czujnik temperatury płynu na powrocie z chłodnicy a nie włącznik termiczny wentylatora chłodnicy?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregIMHO w O2 wentylatory sterowane są przez sterownik wentylatorów na podstawie żądań ECU silnika
Zamieszczone przez bobolinoNatomiast z doświadczenia wiem, że przykładowy pan Kazik, może wiedzieć więcej, niż mu "komputer" pokaże.
Komputer często wiąże różne przyczyny ze sobą i wyświetla błąd nielogiczny.
Mając auto u siebie można dla sprawdzenia wejść w bliki pomiarowe itp, a na odległość - mając tylko informację o błędzie - to na tym forum przeważnie "strzelamy" kierując się doświadczeniem.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Ja u siebie w poprzednim tyg zauważyłem podobną usterkę. Wentylatory pracują cały czas jak pracuje silnik i kilkanaście sek. po zgaszeniu tak ka jest to latem jak płyn musi się schłodzić w upalne dni. Włączają się również wtedy jak tylko kluczyk w stacyjce jest przekręcony.
Muszę podjechać na komputer aby zdiagnozować usterkę .O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Witam. To i ja wrzucę swoje 5 gr i opiszę swój problem.
Otóż, przy pogodzie takiej jak dziś lub przy temperaturze może troszkę wyższej ( w granicach już 15-16 oC ) po przejechaniu około 20-25 km załącza mi się wentylator, który chłodzi chłodnicę. I niby nic w tym dziwnego ale czy wentylator nie powinien się załączać dopiero po zatrzymaniu samochodu np. w korku a podczas jazdy nie powinna chłodnica być chłodzona powietrzem???
Dodam jeszcze, że ja posiadam jeden wentylator (na 3/4 chłodnicy ) a Wy wszyscy piszecie o małym i dużym wentylatorze.
Coś nie tak u mnie jest?
Co z tym załączaniem się tego wentylatora? Może być padnięty czujnik od wentylatora? Gdzie go szukać i jak go namierzyć aby w razie "W" go kupić.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :lol:
Pozdrawiam.Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
Komentarz
-
-
Byłem-sprawdziłem. Na obecną chwilę (jak silnik zimny) to wiadomo-wentylator nie załącza się na klimie i bez niej. Jutro, po dojeździe do pracy, sprawdzę ale w 99% mogę dać odpowiedź, że się włączy bez klimy. Tak przynajmniej było do tej pory. Jeszcze nie ma takich upałów aby klimę używać.
A przy takim roczniku skoda używała jeszcze wentylatorów pojedynczych czy jest to może jakaś inwencja twórcza wcześniejszego właściciela???
Pozdrawiam.Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pawel_breslauA przy takim roczniku skoda używała jeszcze wentylatorów pojedynczychO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
Komentarz