Stuki luz DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ckwietniewski
    Drive
    • 2007
    • 59

Malutki_27,
    Skoro tak można by próbować to leczyć i od tej strony. Tylko problem w tym że niewiem jak to ugryść:/
    W ASO nic nie mogą powiedzieć i niewiedzą co to moze być, tzn. mówią pewnie skrzynia jak się mówi o mechaniźmie różnicowym to też nie bardzo wiedzą w co palce włożyć.
    Jak wiesz ile może kosztować naprawa to byłbym wdzięczny za podpowiedź.
    Bo możliwe że lepiej się opłaca wstawienie używki DSG (razem z mechanizmem)
    Kiedyś coś rozmawiałem luźno o naprawie to kwoty oscylowały w okolicach 5k :/ natomiast skrzynia + olej + wymiana to ok 4,5k
    Pozdrawiam

Komentarz

• Malutki_27
      Classic
      • 2009
      • 29

ckwietniewski,
      Masz rację można się w ten sposób bawić, ale już osobistej naprawy skrzyni automatycznej nie polecam.
      Niestety nie znam żadnego warszatu który naprawia skrzynie DSG, jedyne co mi się udało znaleźć w tym temacie to adresy warsztatów

A ja odobiście bym zadzwonił tutaj -> KZF-TECHNIK ,

Postaram się jeszcze podpytać w zaprzyjaźnionym ASO w tym temacie, i jeżeli coś mi się uda od nich dowiedzieć to dam znać

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

na szczęście nigdy nie musiałem korzystać:
        Firma Midparts.pl specjalizuje się od prawie 20 lat w naprawie Automatycznych Skrzyń Biegów. Sprzedajemy każde podzespoły do Twojej Skrzyni Automatycznej
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Malutki_27
          Classic
          • 2009
          • 29

A to tak dla potomnych http://chomikuj.pl/Malutki_27/Auta/Z.../SSP308_PL.pdf
          Cała wiedza ASO w temacie DSG :roll:

Komentarz

• looker
            RS
            • 2008
            • 1886
            • Octavia II (1Z3)
            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jest gość co podejmuje się remontu DSG. Koledze co prawda robił "tylko" zwykły automat w BMW ale po 2 innych nieudacznikach poszło gładko i do dziś śmiga. Klient deklaruje ogarnianie tematu "dwusprzęgłówek" - zeznał, ze już nawet robił takie w Audi.

Co prawda to praktycznie Poznań ale zawsze jakiś kontakt...
            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• ckwietniewski
              Drive
              • 2007
              • 59

Witam
              Problem który u mnie występuje chyba zaczyna się rozszerzać gdyż właśnie zainteresowało się tematem TVN Turbo.
              Co ciekawe jak piszą na forum passata wymiana skrzyni nie przynosi rezultatów !!!,
              a ASO VW stwierdza (po wymianie skrzyni) że ten typ skrzyni tak ma i jest to normalne !!!!!!
              Zainteresowanych odsyłam do forum passata.
              Witam Posiadam od niedawna samochód z silnikiem 2.0 TDI ze skrzynią DSG. Podczas szybkiej jazdy wszystko wydaje sie w porządku, ale już przy lekkim dodawaniu gazu na biegu 2,3,4,5 czy 6 do około 80km na godzinę słychać postukowanie. Dodaję lekko gazu i jest stuk , dzieje sie to za każdym razem gd...

pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ckwietniewski, a tak z ciekawości jaki jest stan licznika programowań twojej skrzyni?

u mnie wynosi on 3, z tym, że wszystkie programowania były za granicą kraju(polskie aso nie widzialo potrzeb) i nie mam takich dolegliwości
                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ckwietniewski
                  Drive
                  • 2007
                  • 59

piotrek_gdy,
                  Niestety nie bardzo wiem o czym mówisz
                  Tyle co mi w ASO powiedziano na temat oprogramowania że jest po upgrade.
                  Ale to podobno dotyczy szarpania.
                  Nie jestem pewien czy soft tu ma coś do rzeczy bo luz nie występuje przy zmianach biegu, (zresztą na tip troniku to samo).
                  Faktycznie sprawdzić by można było tylko gdzie, jak ASO jak sam mówisz nie widzi potrzeby.

A co do twojej skrzyni nie każda przecież to ma, tak samo jak przy różnych przebiegach to wychodzi. Nie wiem jaki masz przebieg ale u mnie zaczęło się po 120 kkm, i to delikatnie.
                  Życzę aby się nie pojawiło bo diabli wiedzą co z tym robić, naprawić nikt nie umie wymiana też nic jak widać nie daje, sprzedać takiego się nie da. Porażka

Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen

ckwietniewski, a może to zalezy od typu skrzyni?
                    przeciez było ich kilka
                    jaki masz model skrzyni?

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ckwietniewski
                      Drive
                      • 2007
                      • 59

piotrek_gdy,
                      DSG 6
                      ja nie słyszałem o odmianach DSG6, naturalnie są DSG7 ale montowane w innych silnikach

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez ckwietniewski
                        DSG 6
                        w O2 nie ma innych
                        ale jaki typ skrzyni masz?
                        możesz mieć np. HLH,HQN,HXU,HQL,HXS,HTM,HTN,HFS,HTP

Komentarz

• ckwietniewski
                          Drive
                          • 2007
                          • 59

Nie mam pojęcia:/
                          Wiesz może czym te skrzynie się różnią?

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

ckwietniewski, otwórz książeczke serwisową albo bagażnik i masz to na wlepie

Komentarz

• ckwietniewski
                              Drive
                              • 2007
                              • 59

Sprawdzę jutro i napiszę

[ Dodano: Pią 02 Kwi, 10 23:36 ]
                              Wygląda na to że mam: HFQ

Komentarz

• arekban
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 208

Puyanie do użytkowników 1.4 DSG

Mam od tygodnia nowe O2 1.4 TSI z DSG.
                                W weekend w wolnej chwili przypomniałem sobie sprawę terkoczących pomp paliwa w tym modelu - wyłączyłem więc radio i nawiew i wsłuchałem sie w auto. Pompa milczy - super.

Zaniepokoiłły mnie jednak stuki z przeniesienia napędu. Przy ruszaniu słyszę jedno lub dwukrotne puknięcie prawdopodobnie ze skrzyni DSG. Podobnie ma sie przy przełączeniu na drugi bieg. Przy wyższych biegach już tego nie słychać.

Wydawało mi się że to stuki mechatroniki (zaworów czy stetrowników skrzyni DSG) lecz poniższa operacja chyba je wykluczyła...

Wrzuciłem tryb manualny - pierwszy bieg i przyciskałem delikatnie i puszczałem pedał gazu tocząc sie autem ok 20 km/godz. Przy każdym przyśpieszeniu i zwolnieniu słychać było stuk.

Jeśli to problem luzu na mechaniźmie różnicowym to magia DSG powoli mnie przeraża ! W aucie które ma 6 dni i 600 km przebiegu ? Masakra Mam już wizje bujania sie z lokalnym serwisem ala Polmozbyt

Czy w Waszych skrzyniach DSG 7 bieg macie też takie objawy ?

Komentarz

• ckwietniewski
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 59

no to witaj w klubie :/
                                  Masz to samo co ja i inni w tym wątku.
                                  Z tego co doczytałem się na forum passata to nie skrzynia czy mech. różnicowy.
                                  Jednemu człowiekowi w nowym passacie wymienili całą skrzynię więc i z mechanizmem róznicowym i miał dalej to samo !!!
                                  Pomogła wymiana obu półosi.
                                  Masz gwarancję więc upieraj się aby ci to wymienili i niech się skontaktują najlepiej z serwisem VW w warszawie który to przerabiał i temat znają.
                                  Wysyłam linka z forum passata:

Masz inną co prawda skrzynię i silnik ale objawy identyczne więc bardzo prawdopodobne że to ten sam problem.
                                  Ja gwarancji nie mam więc obecnie czekam aż mi z jakiejś testówki podmienią półosie i sprawdzą czy to na pewno półosie bo mam dość wymian na chybił trafił.
                                  Pozdrawiam i powodzenia

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen

ckwietniewski, ale kolega arekban ma chyba inną skrzynię- DSG7

Komentarz

• ckwietniewski
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 59

piotrek_gdy,
                                      No to przecież tak jak napisałem że co prawda silnik i skrzynia inne ale problem prawdopodobnie nie jest w skrzyni tylko w półosiach.
                                      Tak było w przypadku opisywanym na forum passata pod linkiem który podałem.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

To nie polosie same w sobie, co przeguby i zeby bylo smieszniej to pewnikiem jest to problem przegubow wewnetrznych, a nie zewnetrznych ktore wszyscy z luboscia wymieniaja i nic to nie daje.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• ckwietniewski
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 59

No tak tak, sam wałek luzów nie dostanie
                                          Ale jeśli ma kolega gwarancje a samochód pisał że ma to niech mu całe półosie wymienią razem z przegubami.
                                          Tak jak w tym cytowanym znów passacie (ale to naprawdę ciekawy przypadek - po wyminie DSG, ASO stwierdziło że tak ma być gdyż to wynika z budowy półosi napędowych).
                                          Niestety podejrzewam że problem luzów jest o tyle bardziej skomplikowany że nie dotyczy jednego przegubu wewnętrznego (jeden u siebie wymieniałem), a skumulowanie się kilku luzów z przegubów półosi. Tak jak kolega pisał słychać nie jeden stuk a przynajmniej dwa postępujące od razu po sobie. Tak właśnie się mi to objawia. Czasami słyszę i czuję jeden a czasami jakby kilka.

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

no to witaj w klubie :/
                                            Jednemu człowiekowi w nowym passacie wymienili całą skrzynię więc i z mechanizmem róznicowym i miał dalej to samo !!!
                                            Pomogła wymiana obu półosi.
                                            Skoro to nie DSG to dlaczego serwisy diagnozuja to jako DSG i wymieniają całą skrzynię? przecież znacznie taniej i szybciej jest wymienić/posprawdzać inne elementy układanki. No chyba że podjeżdżając samochodem z DSG mechanicy zostają automatycznie sparaliżowani zaklęciem w postaci "DSG" i odbiera im resztki logicznego myślenia...

innymi słowy temat STUKI DSG nie ma nic wspólnego z samą skrzynią, poza tym że występuje w samochodach mających DSG ale samej skrzyni nie dotyczy?
                                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• piotrek_gdy
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 7723
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
                                              Skoro to nie DSG to dlaczego serwisy diagnozuja to jako DSG i wymieniają całą skrzynię
                                              bo finansowo lepiej dla nich to wychodzi

Komentarz

• arekban
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 208

Odnośnie moich problemów ze stukami.
                                                Panowie chce uspokoić wszystkich posiadaczy TSI z DSG. Problem został rozwiązany. Skoro dźwięk pojawiał się przy zmianie obciążenia na niskich biegach załączyłem P i przy otwartej masce zacząłem bujać autem przód tył. Dźwięk metaliczny pojawiał się przy ruchach silnika na poduszkach a winowajca okazało się uderzanie osłony wydechu o osłonę maglownicy. Pomogło odgiecie blaszki osłony wydechu o 1 cm . Po tym nastąpiła cisza wielka ulga

Komentarz

• maverick
                                                  Drive
                                                  • 2009
                                                  • 73

Witajcie.
                                                  Postanowiłem zabrać głos w tej dyskusji mimo iż nie posiadam skrzyni DSG. Moja Skoda wydaje podobne dźwięki do opisywanych i skoro nie mam skrzyni DSG to może trzeba poszukać przyczyny gdzie indziej ??
                                                  Ja zgłaszałem w ASO głośną prace skrzyni głównie po redukcji na dohamowaniu po którym następuje mocne przyspieszenie....i wtedy słychać głośne stuknięcie
                                                  Oczywiście w Skodzie nic nie wiedzą na ten tema ale mam zapewnienie że w przypadku gdy problem będzie się nasilał będą naprawiać na koszt Skody.

Komentarz

• Morgoth
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1116

Zamieszczone przez arekban
                                                    Panowie chce uspokoić wszystkich posiadaczy TSI z DSG.(...)
                                                    Dźwięk metaliczny pojawiał się przy ruchach silnika na poduszkach a winowajca okazało się uderzanie osłony wydechu o osłonę maglownicy. Pomogło odgiecie blaszki osłony wydechu o 1 cm .
                                                    Wal z tym do ASO i sprzedaj ten patent za odpowiednią kwotę :lol:
                                                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                                    G.B.Show

Komentarz

Pracuję...