Problem ze sprzeglem w O2

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbynio007
    Drive
    • 2013
    • 94
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Problem ze sprzeglem w O2

Witam, Panowie od kilku tygodni pojawil mi sie taki problem w mojej O2 2005r 2.0 TDI 16v BKD a mianowicie często nie mogę włożyć pierwszego biegu bądź wstecznego. Zanim wrzuce jedynke musze wrzucić dwójkę poźniej jedynka wejdzie dobrze. Oczywiście pedał w podłodze do konca. Tak samo jest z biegiem wstecznym najpierw włożyć dwójkę później wsteczny wejdzie lekko. Na siłe jak wcisne to też czasami wejdzie i tu tkwi moje pytanie konczy sie sprzegło? Czy da się jeszcze jakoś wyregulować sprzęgło? Na innych biegach nie ma problemu. Dodam jeszcze ze przebieg to lekko ponad 180 tys. Z gory dzieki za pomoc.
  • gomar
    Rider
    • 2012
    • 480

W OII jest wysprzęglik hydrauliczny, nie ma regulacji sprzęgła. Takie objawy hm a czy dzieje się tak na zimnym i ciepłym? Jeżeli nie jest to mega uciążliwe to z tym żyj A przebieg jeśli prawdziwy (hmm) to tak mniej więcej ok na koniec dwumasy.
    SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• zbynio007
      Drive
      • 2013
      • 94
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez gomar Zobacz wpis
      W OII jest wysprzęglik hydrauliczny, nie ma regulacji sprzęgła. Takie objawy hm a czy dzieje się tak na zimnym i ciepłym? Jeżeli nie jest to mega uciążliwe to z tym żyj A przebieg jeśli prawdziwy (hmm) to tak mniej więcej ok na koniec dwumasy.
      i na cieplym i na zimnym, czasami na zimnym jak go odpale po nocy nawet w garazu i wcisne pedal sprzegla tak do polowy to slychac takie jakby jargotanie. A jeszcze jeden objaw ktory zdarza sie juz od roku moze dluzej ze np nie moge wyciagnac jedynki. Musze użyc wiekszej sily. Nie idzie plynnie tylko tak z oporem mimo iz pedal wcisniety jakby nie rozlaczalo.

Przebieg niby jest 180 tys kupiłem go na 114 tys 3 lata temu ale srednio wierze w ten przebieg bo stan auta np kierownicy i galki zmiany biegow byl szokujacy

Komentarz

• zbynio007
        Drive
        • 2013
        • 94
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

podbijam jeszcze raz

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Sprzęgło w końcowej fazie życia tak działa.
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• dudix83
            Drive
            • 2015
            • 40

wg mnie skrzynia sie konczy.......... objaw ciezkiego wbicia badz objaw ciezkiego zbicia z biegu - wrzuceniu na luz badz inny bieg ( szczegolnie z jedynki badz wstecznego ) - trzeba porzadnie pociagnac drazkiem zmiany biegow - wskazuje nie na sprzeglo a sam walek sprzeglowy i wyrobione osadzenie lozyska w obudowie skrzynie. Walek sprzeglowy przesuwa sie na tyle ( ma luz wzdluzny ) ze czasami dochodzi do takiej sytuacji gdzie mamy wbita jedynke badz wsteczny i trzymamy wcisniety na maxa pedal sprzegla a auto potrafi sie delikatnie toczyc .....

wlasnie to przerabiam u siebie - po nowym roku skrzynia wylatuje z auta i sprawdzam skrzynie bo dwumasa ma niecale 10 kkm i nie wierze aby sie posypala.
            W BKD na 99% montowana jest skrzynia biegow ( szostka ) o oznaczeniu HGV i podobno mozna ja zastapic skrzynia o oznaczeniu GRF, ktora to jest mniej narazona na tego typu awarie....

moja ma nalatane juz prawie 400 000 km a czesto sie juz spotkalem z takimi awariami w przebiegach ok 200 kkm - kwestia stylu jazdy - wg mnie te skrzynie wykancza jazda na wysokich biegach z niskimi predkosciami.......
            Ostatnio edytowany przez dudix83; 40246.
            pozdrawiam
            dudi

Komentarz

• zbynio007
              Drive
              • 2013
              • 94
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez dudix83 Zobacz wpis
              wg mnie skrzynia sie konczy.......... objaw ciezkiego wbicia badz objaw ciezkiego zbicia z biegu - wrzuceniu na luz badz inny bieg ( szczegolnie z jedynki badz wstecznego ) - trzeba porzadnie pociagnac drazkiem zmiany biegow - wskazuje nie na sprzeglo a sam walek sprzeglowy i wyrobione osadzenie lozyska w obudowie skrzynie. Walek sprzeglowy przesuwa sie na tyle ( ma luz wzdluzny ) ze czasami dochodzi do takiej sytuacji gdzie mamy wbita jedynke badz wsteczny i trzymamy wcisniety na maxa pedal sprzegla a auto potrafi sie delikatnie toczyc .....

wlasnie to przerabiam u siebie - po nowym roku skrzynia wylatuje z auta i sprawdzam skrzynie bo dwumasa ma niecale 10 kkm i nie wierze aby sie posypala.
              W BKD na 99% montowana jest skrzynia biegow ( szostka ) o oznaczeniu HGV i podobno mozna ja zastapic skrzynia o oznaczeniu GRF, ktora to jest mniej narazona na tego typu awarie....

moja ma nalatane juz prawie 400 000 km a czesto sie juz spotkalem z takimi awariami w przebiegach ok 200 kkm - kwestia stylu jazdy - wg mnie te skrzynie wykancza jazda na wysokich biegach z niskimi predkosciami.......
              jak wyglada kosztowo taka naprawa?

Komentarz

• dudix83
                Drive
                • 2015
                • 40

nie naprawiam tylko wymieniam na inna uzywke - po glebszej literaturze i zasiegnieciu rad od kilku znajomych co siedza w skodach od ladnych paru lat w zamiane wchodzi jedynie skrzynia o oznaczeniu KNY, KNS, KXX - ogolnie te po 07 roku. Skrzynie te maja zmienona tylna czesc gornej obudowy skrzyni - zaslepka plastikowa na skrzyni jest zabezpieczona zegerem a nie jak we wczesniejszych modelach jest tylko plastikowa zaslepka bez zadnego zabezpiecznia - to taki "latwy" sposob na rozpoznanie takiej skrzynii......
                pozdrawiam
                dudi

Komentarz

• pietrekkk
                  Classic
                  • 2017
                  • 6
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dudix83 Zobacz wpis
                  nie naprawiam tylko wymieniam na inna uzywke - po glebszej literaturze i zasiegnieciu rad od kilku znajomych co siedza w skodach od ladnych paru lat w zamiane wchodzi jedynie skrzynia o oznaczeniu KNY, KNS, KXX - ogolnie te po 07 roku. Skrzynie te maja zmienona tylna czesc gornej obudowy skrzyni - zaslepka plastikowa na skrzyni jest zabezpieczona zegerem a nie jak we wczesniejszych modelach jest tylko plastikowa zaslepka bez zadnego zabezpiecznia - to taki "latwy" sposob na rozpoznanie takiej skrzynii......
                  kolego dudix83 jak zakończyła się naprawa? zmiana skrzyni coś dała? bo aktualnie też przerabiam podobny temat http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...-4x4-o2-1-9tdi
                  Ostatnio edytowany przez pietrekkk; 43165.

Komentarz

• dudix83
                    Drive
                    • 2015
                    • 40

Zamieszczone przez pietrekkk Zobacz wpis

kolego dudix83 jak zakończyła się naprawa? zmiana skrzyni coś dała? bo aktualnie też przerabiam podobny temat http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...-4x4-o2-1-9tdi
                    skrzynia wymieniona na kny i jest ok. Juz nie ma problemu z wbijaniem i wybijaniem biegu. NA starej skrzyni luz na walku wynosil 3 mm. Za pare dni siadam w garazu i zabieram sie za remont mojej starej skrzyni.....
                    pozdrawiam
                    dudi

Komentarz

• pietrekkk
                      Classic
                      • 2017
                      • 6
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

ok, dzięki za info. u mnie chyba tez się już wyjaśniło - coś było źle złożone sprzęgło przez poprzedniego mechaniora, jeszcze nie znam szczegółów...

Komentarz

• HAKSIU
                        Ambiente
                        • 2016
                        • 155
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

nikt nie pomyślałem o regulacji na cięgnach od biegów...skrzynia ma ustawienie neutralne i lewarek zmiany biegów też...może po prostu linki się rozciągnęły...Ale wymiana Skrzyni zawsze pomoże...bo trzeba regulację zrobić i problem na pewno zniknie
                        ANTY MECHANIK YT

Komentarz

• robekcool
                          RS
                          • 2009
                          • 2041
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis
                          nikt nie pomyślałem o regulacji na cięgnach od biegów...skrzynia ma ustawienie neutralne i lewarek zmiany biegów też...może po prostu linki się rozciągnęły...Ale wymiana Skrzyni zawsze pomoże...bo trzeba regulację zrobić i problem na pewno zniknie
                          Jak by to brzmiało po Polsku ?

www.k-mot.pl
                          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                          Autoholowanie.
                          Robert Kulma

Komentarz

• zbynio007
                            Drive
                            • 2013
                            • 94
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis
                            podpowiedziałbyś jak to ogarnąć gdzie sie reguluje itd?

Komentarz

• greg44
                              L&K
                              • 2011
                              • 1198
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

https://forum.vw-passat.pl/threads/1...strukcja-Usuni
                              To może być rozwiązanie, Robert rozmawiałem z tobą o tym, nie słuchasz. U mnie nie ma objawów opisywanych w tym wątku, ale i tak skasuje luz na walku sprzęgłowy.
                              O regulacji linek jest trochę w necie, nie jest to trudne.
                              Ostatnio edytowany przez greg44; 19348.

Komentarz

• HAKSIU
                                Ambiente
                                • 2016
                                • 155
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez zbynio007 Zobacz wpis

podpowiedziałbyś jak to ogarnąć gdzie sie reguluje itd?
                                Blokujesz drążek zmiany biegów, pod mieszkiem na drążku będzie ucho z dziurką, a w podstawie drążka druga, blokujesz drążek np wiertełkiem, potem pod maskę, rozpinasz cięgna na sprężynkach i ustawiasz skrzynie w pozycji neutral, taka wajcha z przodu skrzyni musisz nią poruszać i pewnym momencie zablokuje skrzynie, zakładasz sprężynki/blokady cięgien i wszystko odblokowujesz.
                                ANTY MECHANIK YT

Komentarz

Pracuję...