Jak to ok
O2 1.6 MPI. Ciche brzęczenie przy lewym kole - sprzęgło.
Zwiń
X
-
Pawelt jeśli chodzi Ci o wymianę samych łożysk, to kolega Eduarddo będzie to wkrótce robił w Aso i z tego co mi pisał priv w poniedziałek rano ma odstawić auto i odebrać w piątek. Mnie czeka również ta sama wymiany tylko będzię ją przeprowadzał mój znajomy mechanik jak wróci do zdrowia, także dam znać ile jemu to zajęło.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eduarddo Zobacz wpisCiekaw jestem czy niemieckie Aso uznało problem łożysk jako wadę fabryczna a co za tym idzie akcje serwisowa. Toyota przynajmniej przyznaje się do błędów i bierze je na siebie.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Wymiana łożysk podwójnych.
Komentarz
-
-
U was tak to się objawia jak w filmiku po lewej?
U mnie takiego szumu nie ma. Jeśli nie pobrzękuje mi łożysko wyciskowe jak twierdzi ASO to jest jeszcze opcja, że pobrzękują sprężyny na tłumiku drgań sprzęgła (albo jedna z nich bo częstotliwość nie jest duża) a sprzęgło miało trudne życie. Jazda tylko w mieście. Dwie osoby na aucie uczyły się jazdy.
W sobotę sprawdziłem auto na autostradzie i żadnych zmian w dźwięku auta na żadnym biegu nie ma czy zasprzęgle czy wysprzęgle. Słyszę tylko silnik i opony. Więc chyba pozostaje zaufać doświadczeniu ASO i zostawić temat. Jak sprzęgło zacznie utrudniać jazdę to się zrobi (bo póki co po prostu działa normalnie). Do tej pory byli bardzo skuteczni w diagnozach i naprawach więc nie podejmę się stwerdzenia, że chcieli by na mnie zarobić Od wymiany sprzęgła byli dalecy stwierdzajac, że to taka mała wada, że nie ma się co martwić.
Komentarz
-
-
Panowie po weryfikacji na rozebranej skrzyni biegów do wymiany jest łożysko skrzyni biegów podwójne które wykazuje na jednej z bieżni większy opór przy kręceniu. Dodatkowo wymianie podlega łożysko wałka sprzęgłowego wykazuje luz. Jeśli chodzi o to drugie łożysko to miałem taki objaw przy ruszaniu delikatne szarpanie i przy puszczaniu sprzęgła podczas zmiany biegów. Może styl jazdy wpłynął na jego zużycie nie wiem. W każdym razie części są zamówione.
Komentarz
-
-
Są, ale nie wykazują śladów zużycia jak również tryby i synchronizatory.Dodatkowo wymianie będą podlegać jakieś tam podkładki spinki i inne elementy które kosztują kilka zł.
Akurat łożyska wałka sprzęgłowego się nie spodziewałem. Może ktoś biegły w skrzyniach mógłby wyjaśnić przyczyny jego zużycia, jak również objawy?
Komentarz
-
-
Super, że udało Ci się naprawić i wszystko działa. Cena w ASO chyba przystępna.
U mnie mimo przeglądu nie znaleźliśmy nic bardziej niepokojącego więc mój problem idzie wg. ASO na konto sprzęgła, łapy, łożyska wyciskowego które trochę dostawały w przeszłości. Dwie osoby uczyły się tym autem jeździć a sprzęgło dwa razy zostało profesjonalnie przypalone Ja trochę wierzę w teorię, że słychać sprężynki na tarczy. Zacznie hałasować wyraźnie to się naprawi. Póki co się nie ślizga przy dużych prędkościach i da się ruszyć pod każdą górę
Natomiast w poprzednim aucie miałem dość wyraźne hałasy od strony skrzyni biegów i nigdy mnie to nawet nie zaniepokoiło więc może faktycznie powinienem zamiast śledzić fora zaufać mechanikom którzy parę egzemplarzy tych aut widzieli
Komentarz
-
-
"coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niezal Zobacz wpisW jedynce łożyska nie padały. Padały natomiast nity
Później nity zastąpiono śrubami. Nie wiem od kiedy są śruby.
Komentarz
-
-
Niestety ale muszę odgrzać temat. Wymieniłem w ostatnim roku łożysko podwójne w swojej i po ok 30 tys. temat delikatnie powraca. Mam złudną nadzieję, że to opony (na 10 %) i po wymianie na letnie temat ustanie. Jedyny plus, że zdecydowałem się na wymianę w skodzie, mam 2 lata gwarancji i nie powinno być problemu z wymianą. Czy ktoś z was po wymianie doświadczył takiego samego problemu? Gdybym robił 10 tys. rocznie, miałbym pozamiatane.
Komentarz
-
Komentarz