Dziś rano coś mi chrupnęło w lewym przednim kole. Dało się jechać ale przy przejeżdżaniu przez nierówności słychać było takie luźne uderzania metal o metal i tak jakby rozciąganie luźniej sprężyny. Auto poszło do serwisu (niestety najbliższego jaki mam) i wstępna diagnoza: pęknięta sprężyna i łożysko kolumny mcphersona. Pytanie czy takie coś występuje w przyrodzie? Bo dla google to zjawisko nieznane (w przeciwieństwie np do frazy "bxe panewki :-) i czy serwis ma rację. Jeśli tak to ile mniej więcej powinno to kosztować i czy trzeba wymienić mcphersony parami?
O2 FL Stuki lewy mcpherson przód
Zwiń
X
-
Takie coś występuje w przyrodzie ale nikt z forum na odległość na pewno Ci nie potwierdzi czy serwis ma rację skręć koło i sam sprawdź
Sprężyna mogła pęknąć a łożysko już mogło wcześniej nie domagać i wyszło przy diagnozie, lub serwis ma akurat jakieś na stanie...
Jeśli ma rację, to ceny mniej więcej części i usług masz w necie, a szeroko pojętego macpersona nie musisz wymieniać, wystarczy sama sprężyna(nawet używka, zwróć uwagę na twardości) i łożysko jeśli jest taka konieczność a jak teleskop OK, to zostaje. Czy wymieniać parami? teoretycznie tak a w praktyce jak kto chce
-
-
Zamieszczone przez eiksyt Zobacz wpisTakie coś występuje w przyrodzie
sotdi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Octava4x4 Zobacz wpisTeż mi pękła ostatnio prawa sprężyna ale wymieniłem obydwie na nowe.sotdi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Octava4x4 Zobacz wpisZapłaciłem 830 zł
sotdi
Komentarz
-
-
Nie wierze... spytaj sie ich czy jak na przegladzie slabo wyjda ci amortyzatory to tez beda sprężyny wymieniac. Jak chcesz miec spokuj, kup sobie dwie nowe sprężyny na przód i jedz do jakiegos zwyklego warsztatu i wymienia Ci za pare groszy.
2x sprezyna 150-350 zl zależy co chcesz
Wymiana 100-200 zl
Jak chcesz zbieżność to na prawie każdej stacji robią do 100zlOstatnio edytowany przez eiksyt; 42188.
Komentarz
-
-
Ale bzdura z tą wymianą wszystkich 4 sprężyn. Serwis niestety próbuje Cię naciągnąć i to grubo. Można wymieniać sam przód lub sam tył, to oczywiste. Jedynie radzę Ci wymienić lewą (uszkodzoną ) i prawą również - wówczas masz gwarancję, że przód będzie stał prosto bez przechyłu. Ja wymienialem tylne sprężyny dobrej marki lesjofors (znajdziesz na allegro) i za obie zapłaciłem 300 PLN. Wymiana obu sprężyn to godzinka roboty i koszt 100 PLN. Wymiana na przodzie może być nieco droższa. Lepiej zabierz auto z tego tzw. serwisu.Skoda Octavia FL 1.6 HB '09
Skoda Octavia Tour 1.6 HB '12 + LPG BRC
Komentarz
-
Komentarz