O2 FL Stuki lewy mcpherson przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sotdi
    Ambiente
    • 2012
    • 199
    • Opel

O2 FL Stuki lewy mcpherson przód

Dziś rano coś mi chrupnęło w lewym przednim kole. Dało się jechać ale przy przejeżdżaniu przez nierówności słychać było takie luźne uderzania metal o metal i tak jakby rozciąganie luźniej sprężyny. Auto poszło do serwisu (niestety najbliższego jaki mam) i wstępna diagnoza: pęknięta sprężyna i łożysko kolumny mcphersona. Pytanie czy takie coś występuje w przyrodzie? Bo dla google to zjawisko nieznane (w przeciwieństwie np do frazy "bxe panewki :-) i czy serwis ma rację. Jeśli tak to ile mniej więcej powinno to kosztować i czy trzeba wymienić mcphersony parami?
    sotdi
  • eiksyt
    Drive
    • 2016
    • 64
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Takie coś występuje w przyrodzie ale nikt z forum na odległość na pewno Ci nie potwierdzi czy serwis ma rację skręć koło i sam sprawdź
    Sprężyna mogła pęknąć a łożysko już mogło wcześniej nie domagać i wyszło przy diagnozie, lub serwis ma akurat jakieś na stanie...
    Jeśli ma rację, to ceny mniej więcej części i usług masz w necie, a szeroko pojętego macpersona nie musisz wymieniać, wystarczy sama sprężyna(nawet używka, zwróć uwagę na twardości) i łożysko jeśli jest taka konieczność a jak teleskop OK, to zostaje. Czy wymieniać parami? teoretycznie tak a w praktyce jak kto chce

Komentarz

• sotdi
      Ambiente
      • 2012
      • 199
      • Opel

Zamieszczone przez eiksyt Zobacz wpis
      Takie coś występuje w przyrodzie
      W sumie mnie pocieszyłeś :-) bo już myślałem że serwis tworzy niestworzone..
      sotdi

Komentarz

• Octava4x4
        Ambiente
        • 2016
        • 120
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Też mi pękła ostatnio prawa sprężyna ale wymieniłem obydwie na nowe.

Komentarz

• sotdi
          Ambiente
          • 2012
          • 199
          • Opel

Zamieszczone przez Octava4x4 Zobacz wpis
          Też mi pękła ostatnio prawa sprężyna ale wymieniłem obydwie na nowe.
          Możesz podać koszt takiej operacji? Bo mi serwis stwierdził, że trzeba zrobić od razu tył łącznie z wymianą amortyzatorów bo nie da się ustawić zbieżności... i całość ponad 5 tys... (auto ma 143 tys. przebiegu).
          sotdi

Komentarz

• Octava4x4
            Ambiente
            • 2016
            • 120
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zapłaciłem 830 zł , w tym sprężyny szwedzkie Kilen i poduszki amortyzatorów,zbieżność też robili .Części do 4x4 podobno droższe jak do zwykłej wersji.

Komentarz

• sotdi
              Ambiente
              • 2012
              • 199
              • Opel

Zamieszczone przez Octava4x4 Zobacz wpis
              Zapłaciłem 830 zł
              no to już sensownie jest. Dzięki za info
              sotdi

Komentarz

• eiksyt
                Drive
                • 2016
                • 64
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wierze... spytaj sie ich czy jak na przegladzie slabo wyjda ci amortyzatory to tez beda sprężyny wymieniac. Jak chcesz miec spokuj, kup sobie dwie nowe sprężyny na przód i jedz do jakiegos zwyklego warsztatu i wymienia Ci za pare groszy.

2x sprezyna 150-350 zl zależy co chcesz
                Wymiana 100-200 zl
                Jak chcesz zbieżność to na prawie każdej stacji robią do 100zl
                Ostatnio edytowany przez eiksyt; 42188.

Komentarz

• Kerner
                  Drive
                  • 2014
                  • 84

Ale bzdura z tą wymianą wszystkich 4 sprężyn. Serwis niestety próbuje Cię naciągnąć i to grubo. Można wymieniać sam przód lub sam tył, to oczywiste. Jedynie radzę Ci wymienić lewą (uszkodzoną ) i prawą również - wówczas masz gwarancję, że przód będzie stał prosto bez przechyłu. Ja wymienialem tylne sprężyny dobrej marki lesjofors (znajdziesz na allegro) i za obie zapłaciłem 300 PLN. Wymiana obu sprężyn to godzinka roboty i koszt 100 PLN. Wymiana na przodzie może być nieco droższa. Lepiej zabierz auto z tego tzw. serwisu.
                  Skoda Octavia FL 1.6 HB '09
                  Skoda Octavia Tour 1.6 HB '12 + LPG BRC

Komentarz

Pracuję...