Częste dopalanie DPF w 2.0 TDI CFHC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Almanis
    odpowiedział(a)
    Witam w klubie posiadaczy silnika CFHC. Tez szukam informacji o DPF. Mój wątek jest tutaj http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...-%C5%BCy%C4%87 chociaż może nie wniesie zbyt wiele. Wydaje mi tak jak koledzy podpowiadają, ze trzeba zdiagnozować DPF bo przy przebiegu powyżej 300 tys. rzeczywiście może już się zatykać.
    No to wspólnie szukamy informacji.

Zostaw komentarz:

• jay-z
    odpowiedział(a)
    Mam podobny problem co Kolega - Octavia II FL z silnikiem 2.0 TDI 110 KM CFHC 170k km, autem przejechałem 11k, przez ponad 10k było ok.
    Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakie wartości sprawdzić VCDS? I jakie są dla nich normy?
    Z tego co sam znalazłem:
    Offset for differential press. 2 hPa
    Soot mass calculated 6.51 g
    Soot mass measured 17.13 g
    Obie wartości "soot mass" bardzo szybko rosną, od ostatniej regeneracji minęło 190 km.
    Niestety olej już podskoczył

Zostaw komentarz:

• Ciacho123
    odpowiedział(a)
    Ja miałem biały dym przy wypalaniu DPF, bo się EGR rozszczelnił w środku i płyn chłodzący z chłodniczki dostawał się do spalin ulegając spaleniu... Nie wiedziałem o co chodzi z tym dymem, dopóki nie odkręciłem jednej z rurek przy EGR podczas wymiany, no i wtedy się płyn wylał z tej rurki, a przecież tam mają latać tylko spaliny...

Zostaw komentarz:

• siemi1
    odpowiedział(a)
    Sprawdz temp na turbo i przed i za dpfem aby nie uwalic kolektora i turbo... Moze to byc koniec zywota dpf a potem reszty podzespolow. Diagnostyka. Egr, wtryskow, turbo, temp i dpf podstawa.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Zostaw komentarz:

• samogon
    odpowiedział(a)
    JayKey49, dzięki za info. Tak zrobię jak coś się wyjaśni to dam znać

Zostaw komentarz:

• JayKey49
    odpowiedział(a)
    Przepraszam nie doczytałem do końca. Oczy mam już zapałkami podparte

Ale tak jak pisałem. Zostaje Ci ogarnąć kogoś z Twojej okolicy kto podepnie Cie pod VCDS i sprawdzi filtr. Ewentualnie czujnik ciśnienia wysypany

Zostaw komentarz:

• samogon
    odpowiedział(a)
    Wszystko w pierwszym poście opisałem. Miałem wcześniej identyczną octavkę, z tym samym silnikiem. Zrobiłem tamtą 50k i nie było żadnych problemów. Niestety uległa wypadkowi Wiem jak jeździć i dopalać dpf. Mam porównanie i dlatego te częste dopalanie i te ilości dymu mnie niepokoją

Zostaw komentarz:

• JayKey49
    odpowiedział(a)
    To chyba jednak coś słabo Cie w serwisie sprawdzili. Ogarnij tutaj na forum czy ktoś w Twoim pobliży nie podepnie Cie pod VCDS i nie sprawdzi tego filtra. Ewentualnie czujnik ciśnień masz wysypany.

Tak wgl jeździłeś kiedyś wcześniej autem z DPF czy to Twój pierwszy?

Zostaw komentarz:

• samogon
    odpowiedział(a)
    Przy każdej procedurze wypalania wydobywa się duża ilość białego dymu. Na biegu jałowym nawet nie muszę dodawać gazu, żeby poleciał dym...

Zostaw komentarz:

• rob555
    odpowiedział(a)
    No to moze byc wyliczenie teoretyczne które nijak nie ma sie do np wysokiego cisnienia przed DPF i na tej podstawie ECU moze zalaczac czesciej procedure.
    Tak czy siak bacznie bym obserwował poziom oleju, bo to moze dosc szybko rosnac...

Zostaw komentarz:

• samogon
    odpowiedział(a)
    Jak pisałem wcześniej w ASO stwierdzili poziom napełnienia w normie.
    Serwisant mówił o zapełnieniu na poziomie 15 (ale nie pamiętam czy to były % czy gramy)

Zostaw komentarz:

• JayKey49
    odpowiedział(a)
    Trzeba sprawdzić zapełnienie filtra

Zostaw komentarz:

• samogon
    rozpoczął temat Częste dopalanie DPF w 2.0 TDI CFHC

Częste dopalanie DPF w 2.0 TDI CFHC

Zakupiłem Octavie II FL z silnikiem 2.0 TDI 140 KM CFHC z przebiegiem 330tys km.

Zauważyłem bardzo częste dopalanie dpf - przeciętnie co ok 200-300 km. Po kupnie, przy pierwszym wypalaniu musiałem przejechać ponad 100 km żeby zakończyć dopalanie dpf (zapaliła się kontrolka). Codziennie robię 70 km do pracy głównie poza miastem.

W historii serwisowej jest info o wymianie egr z chłodnicą w styczniu przy 315tys. Zakładam, że musiało się sporo syfu nazbierać w dolocie. Czy sądzicie, że teraz to się odbija czkawką na dpf-ie? Czy to minie z czasem czy dpf do wymiany czy coś innego?
    W serwisie stwierdzili zapełnienie dpf-u w normie.

Wcześniej miałem identyczną Octavkę z przebiegiem 290tys i tam dopalanie miałem co ok 2 tygdonie przy tych samych przebiegach.
Pracuję...