Częste dopalanie DPF w 2.0 TDI CFHC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Eryk Konieczny Zobacz wpis
    Nie łapię się
    no i chyba musi być poddany pod słynną aferę dislowską aby go zepsuć bardziej

Zostaw komentarz:

• Eryk Konieczny
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafalszwede Zobacz wpis
    http://www.skoda-auto.pl/serwis/budowa-zaufania

Właśnie złożyłem reklamację w Skodzie, wizyta 26-07
    Niestety max przebieg auta to 250 kkm Nie łapię się

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)
    Dziś mialem tel z serwisu skody, stwierdzili usterkę wtrysku. Z uwagi na to że auto nie miało przeglądu zalecanego przez skodę przy 120 tys km serwis skonsultował reklamację z Poznaniem i ostatecznie wymienili mi uszkodzony wtrysk na nowy w ramach reklamacji Powiedzieli ze jakby auto posiadało pełną historię serwisową, reklamacja zostałaby uznana od ręki. A tak, wszystko trwało ok tygodnia ale ważne że zrobione. Jutro odbieram auto.
    Dodam że na początku podliczyli koszty naprawy w przypadku odrzucenia reklamacji- 3000 zł.

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Pixon Zobacz wpis
    Nie mogę się już doczekać, aż Wam przeglądów nie będą chcieli podbijać za te Wasze wycinanki i to trucie ludzi wokół...
    tak samo jak dym tytoniowy, palenie w piecu śmieciami czy jazda dieslem bez dpf z lat, gdzie wymagany nie był.
    I co? Pokój na świecie też Ci się marzy?
    Jeśli prawdą jest Twój opis auta nie masz DPF'a i też trujesz ludzi.

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)

Właśnie złożyłem reklamację w Skodzie, wizyta 26-07

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)
    Moment, źle to napisałem, odwrotnie najpierw demontaż później montaż. Nic nie zostało wycięte, filtr został zdemontowany do czyszczenia a następnie zamontowany

Zostaw komentarz:

• Pixon
    odpowiedział(a)
    Nie mogę się już doczekać, aż Wam przeglądów nie będą chcieli podbijać za te Wasze wycinanki i to trucie ludzi wokół...

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)
    No i mnie podliczył! za czyszczenie DPF plus montaż i demontaż filtra 1250 zł. Ile płaciliście za taką usługę?

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)
    Wczoraj mechanik powiedział, że wszystko przebiegło pomyślnie. DPF wyczyszczony, wtryski i EGR w dobrej kondycji, ale stwierdził, że rurka od czujnika ciśnienia jest ucięta i zaślepiona i teraz po adaptacji wyczyszczonego DPF-a świeci się kontrolka DPF. Czy ma ktoś podobny problem? Mechanik ma to naprawić, ale zastanawia mnie to, ponieważ jeździłem z tym 3 lata i wszystko było ok, czyszczenie DPF-a się regularnie uruchamiało, kontrolka się świeciła się jedynie gdy filtr był zapchany, po wypaleniu gasła. Macie jakiś pomysł?

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rafalszwede Zobacz wpis
    przy okazji polecicie jakiś interfejs diagnostyczny do naszych aut?
    vcds

Zostaw komentarz:

• rafalszwede
    odpowiedział(a)
    W mojej Octavii przy przebiegu 140 tyś km zaczęły się dziać dziwne rzeczy, na zimnym silniku zaczął lekko szarpać, po dodaniu gazu silnik zaczął głośniej klekotać i w końcu po przejechaniu kilku km (do mechanika) turbo załączało się ok 2 s po tym jak dodawałem gazu. Diagnoza mechanika wskazała na całkowicie zapchany DPF. Obecnie auto w warsztacie czeka na czyszczenie DPF, sprawdzenie EGR i wtrysków. Przy okazji polecicie jakiś interfejs diagnostyczny do naszych aut?
    Ostatnio edytowany przez rafalszwede; 41734.

Zostaw komentarz:

• dml
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez YoungFather Zobacz wpis
    dml 200 km z chipa ale zmieniales wtryski czy cos ? przy jakim przebiegu robiles DPF i chip ?
    Nie zmieniałem wtrysków, seria wszystko.
    DPF z chip w kreatormocy.pl przy ok 120tys, mam teraz ponad 140tys działa

Zostaw komentarz:

• mirekm71
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez samogon Zobacz wpis
    marwoo jeżeli nadal Cię interesują spostrzeżenia to wyglądają one następująco:
    - zderzak nad rurą wydechową jest trochę okopcony (zwłaszcza w lato),
    - z rury pachnie (śmierdzi) teraz jak ze starego Jelcza szczególnie czuć to w parkingach podziemnych. Czasem ten zapach przedostaje się do kabiny
    - dymienie jakieś jest - w biały dzień nie widać żadnych oznak dymienia, ale w nocy przy dodaniu gazu widać, że powietrze za mną jest nieco przymglone (jak przysłania reflektory auta za mną), z obserwacji znajomych z zewnątrz to rzeczywiście lekki dymek pojawia się tylko przy gwałtownym dodaniu gazu
    - ostatnio auto przeszło przegląd, ale nie jestem pewien czy mierzyli spaliny, gdyż całość trwało może 10 minut - także trochę za szybko. Tak czy owak żadnych uwag nie było od gościa, który robił przegląd
    - spalanie takie same jak przed usunięciem dpf - oczywiście porównuję trasy, w których się nie dopalał dpf. Ogólnie średnie się obniżyło ze względu na to, że nie ma już tych cykli z dopalaniem
    Diesel z pedałem w podłodze może puszczać odrobine brązowego dymku to zależy od dawki. Po wycięciu filtrów i kata spaliny śmierdzą i nie ma co się łudzić a ten opar w nocy to pytanie jaka masz końcówkę wydechu? Jeśli skierowana w dol to naturalne, ze podbijasz kurz z drogi no i różnica temp spaliny- powietrze może być widoczna w reflektorach.

Zostaw komentarz:

• YoungFather
    odpowiedział(a)
    dml 200 km z chipa ale zmieniales wtryski czy cos ? przy jakim przebiegu robiles DPF i chip ?

Zostaw komentarz:

• samogon
    odpowiedział(a)
    marwoo jeżeli nadal Cię interesują spostrzeżenia to wyglądają one następująco:
    - zderzak nad rurą wydechową jest trochę okopcony (zwłaszcza w lato),
    - z rury pachnie (śmierdzi) teraz jak ze starego Jelcza szczególnie czuć to w parkingach podziemnych. Czasem ten zapach przedostaje się do kabiny
    - dymienie jakieś jest - w biały dzień nie widać żadnych oznak dymienia, ale w nocy przy dodaniu gazu widać, że powietrze za mną jest nieco przymglone (jak przysłania reflektory auta za mną), z obserwacji znajomych z zewnątrz to rzeczywiście lekki dymek pojawia się tylko przy gwałtownym dodaniu gazu
    - ostatnio auto przeszło przegląd, ale nie jestem pewien czy mierzyli spaliny, gdyż całość trwało może 10 minut - także trochę za szybko. Tak czy owak żadnych uwag nie było od gościa, który robił przegląd
    - spalanie takie same jak przed usunięciem dpf - oczywiście porównuję trasy, w których się nie dopalał dpf. Ogólnie średnie się obniżyło ze względu na to, że nie ma już tych cykli z dopalaniem
    Ostatnio edytowany przez samogon; 31642.

Zostaw komentarz:

• dml
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpis
    Ile kreator policzył sobie za to wszystko?
    Niecałe 2tys za usunięcie zawartości DPF i zaspawanie, tak żeby wyglądało jak by był + wyłączenie w komputerze EGR + podniesienie mocy do 200KM.

Zamieszczone przez Jacek7210 Zobacz wpis
    Ile kreator policzył sobie za to wszystko?
    Lata, jest zajebiście mniej pali jak się nie ciśnie a jak się ciśnie to aż się uśmiech pojawia na twarzy

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez trooper Zobacz wpis
    będziesz w okolicach dalekiej północy
    OT nie płd....?

Zostaw komentarz:

• trooper
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rOBERTO795 Zobacz wpis
    Ja bym to wywalił i miał spokój
    Na razie działa - jeśli metoda się sprawdzi, to za mojej "kadencji" z tym autem będę miał już z głowy DPF - oby

dawcio , ten serwis akurat mam ~5min od pracy - będziesz w okolicach dalekiej północy można zrobić spot

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    Sprawdziłem odczyty na moim:

Przebieg 208 tyś (DPF był wymieniony przy 102 tyś)

Oil Ash Volume: 0.00l
    Soot Mass Calculated 3,69g
    Soot mass measured 2,57g
    Kilometers since last regeneration 20322m

No i generalnie to nie wiem jak mam się odnieść do tej pierwszej wartości... Coś nie tak jest z filtrem czy na prawdę jest pusty?

Zostaw komentarz:

• rOBERTO795
    odpowiedział(a)
    Ja bym to wywalił i miał spokój

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Ja wykonywałem w Krakowie
    ooo i widzisz okazuje się że jesteśmy z tych samych okolic

Zostaw komentarz:

• trooper
    odpowiedział(a)
    Ja wykonywałem w Krakowie:

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    w jednym z serwisów oferujących czyszczenie DPF
    jakieś namiary dla potomnych?

Zostaw komentarz:

• trooper
    odpowiedział(a)
    Mi przy CFHF (110 km) filtr zaczął wypalać się co 100-130 km- doprowadzało mnie to do szału, przy okazji dymiąc siwą chmurą za samochodem. Nie chciałem wycinać filtra, więc w jednym z serwisów oferujących czyszczenie DPF skorzystałem z usługi - DPF jest wyciągany z auta, rozcinany, wypalany w piecu, później znów wsadzany do samochodu.

Na ten moment od 600 km się nie wypalał. zobaczymy co będzie dalej.

Przed zabiegiem oil ash: 0.13 - po 0.0 (ale pewnie jakoś to resetowali).

Koszt zabiegu - 700 pln.

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    samogon już trochę minęło od Twojego zabiegu - jak auto? Jakieś objawy dymienia czy coś? Robiłeś badania okresowo lub czystości spalin?

Zostaw komentarz:

Pracuję...