Witam, jak się za to zabrać mam kluczyk do zdemontowania sprzęgiełka oraz samo sprzęgiełko. Czy bez zdemontowania alternatora idzie wymienić samo sprzęgiełko?
O II wymiana sprzęgiełka w alternatorze silnik BJB, jak zdemontować alternator?
Zwiń
X
-
Proszę napinacz na załączonym obrazku. Demontujesz rure od turbo pierw, potem zwalasz pasek. Następnie trzeba odkręcić napinacz żeby dojść do śrub alternatora. O odłączeniu prąda i potem kabli chyba nie trzeba pisaćYou do not have permission to view this gallery.
This gallery has 1 photos.
Komentarz
-
-
Witam, problem rozwiązany, podaje detale może się komuś przyda.
1. Żeby zdjąć pasek z sprzęgiełka alternatora trzeba użyć klucz płaski 17. Włożyć klucz w wypust na naciągaczu i ciągnąć do siebie stojąc z przodu auta. Zluzować pasek i zdjąć go z sprzegiełka.
2. Aby wymienić sprzęgiełko nie trzeba wyjmować alternatora. W Octavii II jest dość miejsca na to żeby zrobić to bezpośrednio w pod maską.
3. Żeby zdjąć sprzęgiełko z alternatora wysuwamy tylko obudowę filtra do góry. To wystarczy do umieszczenia pistoletu pneumatycznego którym odkręcamy sprzegiełko.
4. U mnie nie szło odkręcić tego sprzęgiełka samym kluczem musiał być pneumatyczny. Za odkręcenie mechanik skasował mnie 50zł.
dziękuje wszystkim za pomoc,Ostatnio edytowany przez marjusz; 2392.
Komentarz
-
Komentarz