Ww objawy + mikrowibracje pojawiają się przy przyspieszaniu od ok. prędkości obrotowej silnika 2200, najbardziej słyszalne z tyłu auta (combi), na 4,5,6 biegu. Przy jednostajnej prędkości jazdy nie występują - generalnie wpływ na to ma położenie pedału gazu. symptom ten występuje również przy hamowaniu silnikiem przy przejściu przez silnik ok 1300 obr w dół, np. na 2 biegu tj. przy prędkości 20-30 km/h. Czy miał ktoś podobne objawy ?
Rezonans, dudnienie, buczenie przy przyspieszaniu.
Zwiń
X
-
Akurat tego nie pamiętam. To co zrobione : wymieniona poduszka górna skrzyni biegów,olej w Haldex (to scout 4x4), wyważony wał pędny, sprawdzona każda śruba w podwoziu, zawieszeniu, jazdy próbne bez wydechu - więc obejma też sprawdzona, bez wału pędnego... i żadnych konkretnych wniosków. Auto bezwypadkowe, znane mi od prawie 5 lat i wtedy 70 tkm przebiegu.
Komentarz
-
-
Kolego miałem bardzo podobny problem w tym roku w marcu z moją O2 FL 1.6 MPI.
Jak kupowałem auto w Słupsku od pierwszego właściciela - odbierałem je po przeglądzie z salonu z nim. Zaraz po ruszeniu i dodawaniu gazu miałem bardzo podobny objaw - tłuczenie pod spodem i jakby mini stukanie. "MEGAEXPERT" z salonu skody w "fantastycznie modnym szaliczku, bucikach na błysk i spodenkach w kant" oznajmił mi że to zaczynają mi się kończyć łożyska. Ja upierałem się na układ przeniesienia napędu ponieważ objawy występowały podczas dodawania i ujmowania gazu na każdym biegu. (a mam za sobą ok 1 000 000km) Podczas jednostajnej jazdy wszystko było OK. Dojechałem do Rzeszowa i pojechałem do Skody w Rzeszowie. Mechanik powiedział to samo i że jeszcze to przez opony.(szkolą ich w jednakowych odpowiedziach czy co?) Opony miałem założone nówki NOKIANY więc dla pewności zamieniłem koła na zimowe. Bez zmian. Zabrałem auto z salonu bez wymian czegokolwiek. Oddałem do mechanika gdzie serwisuje drugą skodę - O1 1.6 MPI. Po 2 godzinach miałem telefon przeguby wewnętrzne do wymiany. Do teraz spokój.
Pozdrawiam
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MT03 Zobacz wpis.....,olej w Haldex (to scout 4x4), ....
Komentarz
-
Komentarz