Problem mam ze skrzynią biegów. Wszystko było cacy do czasu wymiany oleju. Biegi wchodziły elegancko, nie ważne czy -10, czy +30. Nadszedł czas na wymianę oleju. Spuściłem ze skrzyni ok 1.2-1.3 litra. Przez odpowietrznik zalałem 2l oleju TOTAL 75W90 i pojawiły się problemy. Rano jak zimny samochód to biegi 1-2 wbija się jak w ursusie, po rozgrzaniu oleju sytuacja trochę się poprawia. Szykuję się na ponowną wymianę oleju (tylko jaki zalać najlepiej w obecnej sytuacji) i dodatku do oleju.
[O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni
Zwiń
X
-
Ciekawe... Ja przy chłodniejszych temperaturach jesiennych miałem podobną sytuację z 1 i 2, więc zdecydowałem że wypadałoby zmienić olej.
Zalałem Eurol MTF 75W GL-4 + 200ml mix AR9100+AR9200V2 i generalnie miałem wrażenie że nic się nie zmienia aczkolwiek wczoraj było znacznie lepiej (przejechałem od wymiany ok 1500 kilometrów więc może jeszcze nie wszędzie dotarło).
Aczkolwiek radzono mi jeszcze żeby zmienić płyn hamulcowy tylko w taki sposób żeby spuścić płyn również z wysprzęglika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpis1.9 litra wchodzi. Wszystko było ok i nagle po wymianie oleju problem? Zaleje spowrotem stary przepracowany...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ver8 Zobacz wpis
to daj znać, czy pomogło
Komentarz
-
-
75W-90 to troszkę za gęsty ten olej... powinno być 75W lub co najwyżej 75W-80, na pocieszenie to ja mam zalany Fuchs FE 75W i też troszkę na zimno haczy... na wiosnę zamierzam wymienić skrzynie na MQ350 KDL i też się zastanawiam jaki olej zapodać, bo ten Fuchs nie do końca mi leży...
Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.
Komentarz
-
-
Moją Fabię kupiłem w 2009 roku z przebiegiem 66000 i był problem z 1 i wstecznym. Od razu wymieniłem olej na oryginalny, odpowiedni do mojej skrzyni i do dziś zero problemów niezależnie od pory roku.
Obecnie przebieg trochę mniejszy niż w poście wyżej.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpis75W-90 to troszkę za gęsty ten olej... powinno być 75W lub co najwyżej 75W-80, na pocieszenie to ja mam zalany Fuchs FE 75W i też troszkę na zimno haczy... na wiosnę zamierzam wymienić skrzynie na MQ350 KDL i też się zastanawiam jaki olej zapodać, bo ten Fuchs nie do końca mi leży...
Rauxel koleś Olej kupowaliście w aso, czy gdzieś w internetach?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpiskoleś Olej kupowaliście w aso, czy gdzieś w internetach?Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
https://www.skrzynie.com.pl Do byłej kupowałem u nich ori olej w naprawde dobrej cenie cos 45zl za litr
Komentarz
-
Komentarz