Skrzypienie w zawieszeniu OIIFL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinooo
    Rider
    • 2009
    • 332

Ja ostatnio byłem w ASO i usłyszałem, że...sprawdzili luzy i wszystko jest OK :lol: nie można było im wytłumaczyć, iż te skrzypienie jest tylko podczas przejazdu przez progi zwalniające i to nie jest dźwięk metaliczny a typowe "skrzypienie" gumy... Gwarancję mam jeszcze 10 miesięcy więc i tak tego nie odpuszcze

Komentarz

• RS
      Ambiente
      • 2009
      • 238

Najlepiej poproś mechanika / doradcę zeby sie z Tobą przejechał , to ich zas.......y obowiązek . Jezeli odmówią zgłaszaj sprawę do SAP iz dany dealer nie potrafi zdiagnozować ewidentnych przypadłosci . W moim przypadku to nawet poprosili o to czy mogą pojeździć podczas diagnozy po progu zwalniającym - fakt iz takowy jest na terenie ASO , ale to nie jest argument . Nie odpuszczaj muszą Ci pomóc . Proś kierownika serwisu , a jak nie pomoze to do własciciela ASO .
      Powodzenia

Komentarz

• Marcinooo
        Rider
        • 2009
        • 332

Zamieszczone przez RS
        Najlepiej poproś mechanika / doradcę zeby sie z Tobą przejechał , to ich zas.......y obowiązek . Jezeli odmówią zgłaszaj sprawę do SAP iz dany dealer nie potrafi zdiagnozować ewidentnych przypadłosci . W moim przypadku to nawet poprosili o to czy mogą pojeździć podczas diagnozy po progu zwalniającym - fakt iz takowy jest na terenie ASO , ale to nie jest argument . Nie odpuszczaj muszą Ci pomóc . Proś kierownika serwisu , a jak nie pomoze to do własciciela ASO .
        Powodzenia
        Pojechałem z doradcą, ale było mokro i nie było tego słychać...ehhh

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

W takim razie jedź z samego rana ( np o 7-8 w zalezności kiedy otwierają ASO ) kiedy auto jest zmarźnięte ( chyba że u Ciebie jest dodatnia temperatura ) i w ciemno bez umawiania się poproś doradcę zeby wsiadał i słuchał . U mnie wtedy najbardziej to słychać i na diagnozę pojechałem o 7 rano - nie było zadnego ale.... , skrzypiało jak w starej kanapie

[ Dodano: Czw 17 Lut, 11 18:55 ]
          No i jestem po wymianie :lol: . Na razie testy na progach zwalniajacych i cisza nic nie skrzypi . Zobaczymy jak dalej . Jezeli sprawa powróci , temat odświeżę

Komentarz

RS, Co Ci wymienili? Ja też jestem po wymianie, wymienili simeringi. Na razie cicho, zobaczymy jak będzie dalej.

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

:evil:

kur...a mać u mnie dziś zaczęło skrzypieć. Jakbym Żukiem jechał albo conajmniej Tarpanem. Możecie podać bliżej co wymienili? Macie to gdzieś na fakturze/zleceniu?
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• paulob1
                Rider
                • 2008
                • 470
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Panowie, w sprawie tych pisków na hopkach to przerabiałem temat w Fabii 1ce. Tam są bardzo podobne simerbloki w przednich wahaczach, tyle że wybijane(nie w całości z obudową.
                Rozebrali wahacze, wymienili tulejki(simerbloki) na nowe nakładając do nich smaru teflonowego( Nie żadnego WD40 jak tu ktoś napisał ) bo to zabójstwo dla gumy.
                Tyle w temacie. Mam nadzieję że pomogłem 8)

Komentarz

Enriquez, jestem zielony w temacie zawiasu, mechanik powiedział mi że wymienili simeringi a doradca że jakiś element metalowo-gumowy w okolicach przegubu. Wczoraj byłem zmieniać olej i jak mechanik podniósł auto to ewidentnie było widać że jeden element się poci.
                  Wydaje mi się że to było to
                  Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Komentarz

• Kristofokles
                    Drive
                    • 2010
                    • 92

Witam Panowie, byłem na przeglądzie gwarancyjnym (QG1), przebieg około 14600 km. Mówię w ASO: "panowie przy przejazdach przez chopki skrzypią tuleje stabilizatora; pan doradca serwisowy mówi: tak my wiemy o chorobie w tych autach i usuniemy to panu"; Mechanik wziął butlę z jakimś środkiem z którego wychodził wężyk zakończony igłą, wbił pod tuleje spryskał i stwierdził: usterka usunięta!! Pomogło na około 300 metrów od ASO i znowu, ale już teraz jak będę miał chwilę czasu to interesuje mnie w ASO tylko wymiana na nowe!!

Komentarz

• voytek
                      Rider
                      • 2010
                      • 480
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie też lekko skrzypi, ale nie codziennie, tylko jak jest zimno i sucho i to też nie zawsze. Temat przerabiałem w Fabii, tam to dopiero skrzypiało i też tylko jak było zimno, latem zero skrzypienia. A skrzypiały gumy stabilizatora. Wymieniane były na gwarancji kilka razy, kilka razy smarowane, pomagało na krótko - kilka tygodni max, niezależnie czy była to wymiana, czy tylko smarowanie. Po gwarancji dałem sobie więc z tym spokój i tyle, zwłaszcza, że jak wspomniałem, problem istniał tylko w niskich temperaturach. W Octavii zgłoszę to na pierwszym przeglądzie.

Komentarz

• RS
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 238

Odpowiadam wszystkim zainteresowanym . U mnie wymienili tuleje metalowo-gumowe w wahaczach i to pomogło . Gumy stabilizatora mam stare , wiec nic nie ruszali . Kto jest z Łodzi -niech podjedzie do Bednarka - znali temat - wymienili bez zbędnego dyskutowania . Dodatkowo mają próg zwalniający na terenie ASO , wiec mozna sprawdzić przed i po naprawie

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

żeby pojechać do Bednarka to trzeba mieć gwarancję
                          a co niektórzy już są w tym szczęśliwym okresie po ... :?
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• SCUBB
                            Classic
                            • 2011
                            • 4

Zamieszczone przez kross12
                            RS, Co Ci wymienili? Ja też jestem po wymianie, wymienili simeringi. Na razie cicho, zobaczymy jak będzie dalej.

U mnie też piszczy, kupiłem auto miesiąc temu i około 10 dni temu zaczęło sie w lewym przednim kole. Tak jak pisali inni użytkownicy. dziś byłem w sewisie na przeglądzie ( auto ma 68000km ) i stwierdzili ze wszystko ok. ( sugerowałem pęknięcie sprężyny ) jak będzie tak dalej musze jechać do "mojego " serwisu, bo byłem w 2 ASO i tam pracują jak niewolnicy, jakby za karę - w każdym dziale..... ech ...
                            Pozdrawiam

SCUBB

Komentarz

• RS
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 238

Zamieszczone przez Enriquez
                              żeby pojechać do Bednarka to trzeba mieć gwarancję
                              a co niektórzy już są w tym szczęśliwym okresie po ... :?
                              Cóż Ci doradzić - moze zaprzyjaźniony mechanik wymieni Ci to za nie duzo PLN-ów :?

Komentarz

• patrykL
                                Rider
                                • 2009
                                • 588

Enriquez, wydaje mi sie, ze jesli problem jest powszechny, a jest bo tez mialem wymieniane, jako pierwszy z Was, to powinni Ci zakwalifikowac do wymiany w ramach gwarancji, sprobowac warto

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

hmm, no ale problem w tym że u mnie wszystko w porządku
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• patrykL
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 588

hmm, no ale problem w tym że u mnie wszystko w porządku
                                    :?:

Komentarz

• arkady
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 136
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A u mnie skrzypi tylko podczas hamowania np. jak zjeżdżam z jakiejś górki, gdzie są nierówności i wciskam pedał hamulca... to skrzypi aż miło. Bez wciskania hamilca nic nie trzeszczy.
                                      Wiecie może co należy wymienić, lub gdzie psiknąć, aby nastała cisza przy hamowaniu ?

Komentarz

• Kristofokles
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 92

Witam, a jak to jest w końcu w OIIFL? Trzeba wymieniać cały stabilizator z gumami stabilizatora czy tylko gumy. Szczerze to oglądałem w ETCE i wyglądało na to, że same gumy w oryginale nie występują!? A pytam dlatego bo w zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie gwarancyjnym i panowie przesmarowali mi gumy stabilizatora co pomogło na 200 metrów. W przyszłym tygodniu Chciałbym się umówić na wymianę w/w elementów i nie chcę żeby mi wciskali znowu jakiś kicik.

Komentarz

• Hypnotoad_pl
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 13

U mnie skrzypi/piszczy przy najeżdżaniu na hopki/zmianie biegu a ostatnio także przy puszczeniu (całkowicie) pedału gazu oraz jego delikatnym wciśnięciu. Byłem w ASO (Carsed w Mińsku Mazowieckim), konsultant serwisowy był bardzo zainteresowany tematem (aż byłem w szoku , ale jak na złość podczas jazdy testowej nie piszczał. Potem pierwsze światła na drodze do Warszawy - i pisk, więc temat będę jeszcze drążył.

Odgłos nie występuje jak jest ciepło (w zeszłą zimę się zaczęło, tak od kwietnia do października było OK), ale wilgoć/deszcz nie ma żadnego wpływu na pojawianie się odgłosu
                                          bądź jego brak. Samochód stoi w nocy na podziemnym parkingu...

Komentarz

• hemig
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 21

Przebieg 28 tys. Również zauważyłem że podczas przejeżdżania przez tzw " śpiących policjantów";-) trzeszczy mi przednie zawieszenie. Nie ważne czy zimno czy ciepło samochód stoi w hali garażowej gdzie jest temperatura dodatnia. Dzisiaj rano pojechałem do ASO. Diagnoza: Wahacze do wymiany :shock: Oczywiście na gwarancji wymienili. Podobno pod jakieś gumy dostał się piasek, błoto etc. Pan z serwisu powiedział, że teraz mam założone jakieś mocniejsze wahacze czy też gumy...hmmm. Czyżby wada o której wiedzieli i na zasadzie, jak się zgłosi klient to wymienimy a jak nie to Ciszaaaa??

Komentarz

• Kristofokles
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 92

Zgłosiłem się do ASO jest dokładnie tak jak przedstawił to na poprzedniej stronie kolega mobil: gumy stabilizatora są zwulkanizowane z stabilizatorem i jest to część nierozbieralna, natomiast czeszczą przednie tuleje wahacza takie jak na załączonym zdjęciu u w/w kolegi. hemig chyba miałeś straszny dar przekonywania ponieważ mi szef serwisu powiedział że on nie widzi żadnej usterki i mogę tak jeździć. Przesmarowali mi jakimś preparatem tuleje i pomogło na 5 dni. Do końca gwarancji mam jeszcze 2 miesiące i chyba wydaje mi się że jak Skoda wie o tym bólu tych modeli to można powalczyć o wymianę tych wahaczy?

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Łącze sie z wami w bólu :roll: U mnie po zimie zaczyna skrzypieć.... plastik w drzwiach do spółki z tym zawieszeniem - tak jak koledzy opisywali wcześniej na śpiących policjantach oraz przy dynamicznym pokonywaniu lekkich wzniesień jak auto unosi się lekko do góry odzywa się tapczan... jeszcze poczekam, 7kk przebiegu i grubo ponad rok gwarancji jeszcze napewno coś dojdzie
                                                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Kristofokles
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 92

rkb szczerze to ja już na to leje, wolę mieć wszystko oryginalne a nie znowu wymiana wahaczy albo tuleji wahacza co łączy się z rozbiurką zawieszenia, wybijanie sworzni potem trzeba zrobić geometrię i to już nie jest to. Mam taki fajny smar z Liqui Moly, psiukłem na tuleje przednie i jest spokój jak makiem zasiał.

Komentarz

• konkon
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 667
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Kristofokles
                                                    taki fajny smar z Liqui Moly
                                                    Zapewne smar grafitowy, w ASO psikają a liczą za nowe gumy :lol:

rkb, na skrzypki to zwykły silikon w sprayu polecam, wszelkie kołeczki, plasticzki cichną
                                                    Konrad
                                                    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                                    PerfectServiceBy DGW
                                                    WhitePride :smokedevil

Komentarz

Pracuję...