[O2FL] Stuki nie do namierzenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mars77
    Classic
    • 2013
    • 13

Grzegorz56, W zasadzie tak, bo... gdy na gwarancji 2 czy tam 4 letniej wymieniany jest jakis element, to dla tego elementu gwarancja nie biegnie od nowa, lecz do konca trwania zwyklej gwarancji.
  • Woocash78
    Drive
    • 2012
    • 41

Witam. Prośba o poradę. Mam jeszcze 2 miesiące gwarancji i problem ze swoją Octavią. Chodzi o pojawiające się stuki z przodu z lewej strony na dużych nierównościach, przy małych prędkościach (jazda na wprost) w trakcie deszczu, czasem jak jest tylko wilgotno. Przy szybszej jeździe po małych nierównościach jest spokój ale jak auto trochę postoi i zaczynam wolną jazdę po np. polnej nierównej drodze to słychać kilka głośnych stuków w trakcie przejechania 100 m. Byłem już z tym w serwisie. Auto stało dwa dni i niczego nie znaleźli. Podobno jeździły nim 3 osoby, bujali nim, sprawdzali zawieszenie i stwierdzili że żadnych luzów nie ma. Oczywiście w serwisie cisza a jak wyjechałem na drugi dzień objaw dał o sobie znać ponownie. W trakcie jazdy po mieście zachodzi dość rzadko raz na 10 km. Przy ładnej suchej pogodzie w lato jest to bardzo bardzo rzadko a teraz gdy wilgotniej to częściej. Przeważnie po dłuższym postoju gdy zacznie się jazdę po dołkach. Jak pad deszcz to efekt murowany ale na samym początku jazdy, potem się normuje. Nie wiem o co kaman. Zgłupiałem już z tym bo nie wiem jak mam im wytłumaczyć. Czasem zauważyłem jak skręcam w lewo ale to pewnie dlatego że prawa strona przysiada a lewa się unosi i działają inne siły niż w trakcie badania na podnośniku. Stuki są głuche ale wyraźne jakby porządnie uderzać młotkiem gumowym w metal. Miał już może ktoś taki wpieniający przypadek ??
    1.8 TSI 152 KM FAMILY PLUS

Komentarz

• sziaba
      Rider
      • 2009
      • 358

Woocash78, ja przerabiałem u siebie coś podobnego i u mnie było to łożysko skrętne amortyzatora :idea: tzn. łożysko + ten górny talerz metalowo-gumowy po demontażu i oględzinach nie byliśmy w stanie stwierdzić jakiś uszkodzeń jedynie lekkie odchylenie gumy w talerzyku (podobno często się rozwulkanizuje ta część :roll: )
      Spalanie śr. 6,2 ON Soft Made by Tune-Up

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66476

Komentarz

• Woocash78
        Drive
        • 2012
        • 41

Zamieszczone przez sziaba
        Woocash78, ja przerabiałem u siebie coś podobnego i u mnie było to łożysko skrętne amortyzatora :idea: tzn. łożysko + ten górny talerz metalowo-gumowy po demontażu i oględzinach nie byliśmy w stanie stwierdzić jakiś uszkodzeń jedynie lekkie odchylenie gumy w talerzyku (podobno często się rozwulkanizuje ta część :roll: )
        Dzięki za sugestię. Tylko jak ich zmusić żeby to wymienili ? Chyba będę jeździł i im marudził do znudzenia, innej opcji nie widzę...

Komentarz

• sziaba
          Rider
          • 2009
          • 358

Woocash78, a przy okazji sprawdź sobie jak auto stoi na ziem, kola prosto , czy jak złapiesz za sprężynę i energicznie szarpniesz to wyczujesz jakiś minimalny luz i porównaj to ze sprężyną z drugiej strony.. Zadanie może być kłopotliwe ze względu na mało miejsca pomiędzy kołem a nadkolem :twisted:

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Woocash78, to co napisał kolega , górne mocowanie. ale ja mam wymieniane i też po deszczu jak postoi mam czasami parę stuknięć , powiedzmy że raz na "3 deszcze" więc pewnie TTTM.
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• arkady
              Ambiente
              • 2010
              • 136
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Woocash78
              Dzięki za sugestię. Tylko jak ich zmusić żeby to wymienili ? Chyba będę jeździł i im marudził do znudzenia, innej opcji nie widzę...
              Dokladnie tak. Męcz chłopaków z serwisu zanim się skończy gwarancja.
              To Twoje prawo

Komentarz

• Woocash78
                Drive
                • 2012
                • 41

Zamieszczone przez leszekmw
                Woocash78, to co napisał kolega , górne mocowanie. ale ja mam wymieniane i też po deszczu jak postoi mam czasami parę stuknięć , powiedzmy że raz na "3 deszcze" więc pewnie TTTM.
                Jak był nowy to było dobrze. Nie znam już na to reguły tak naprawdę. To jest kurde losowe ale tak wkurzające że odbiera mi chęć do Skody. leszekmw robiłeś to na gwarancji ? Jeśli tak to czy udało im się to zdiagnozować czy na chybił trafił to górne mocowanie Ci wymieniali

[ Dodano: Nie 20 Paź, 13 18:39 ]
                Woocash78, a przy okazji sprawdź sobie jak auto stoi na ziem, kola prosto , czy jak złapiesz za sprężynę i energicznie szarpniesz to wyczujesz jakiś minimalny luz i porównaj to ze sprężyną z drugiej strony.. Zadanie może być kłopotliwe ze względu na mało miejsca pomiędzy kołem a nadkolem
                No szarpałem z całej siły za sprężynę ale żadnego luzu nie wyczułem :twisted:

[ Dodano: Nie 20 Paź, 13 18:43 ]
                Zamieszczone przez arkady
                Dokladnie tak. Męcz chłopaków z serwisu zanim się skończy gwarancja.
                To Twoje prawo
                Nie ma wyjścia choć to walka z wiatrakami i samochód trzeba odstawiać na 1, 2 dni a bez samochodu jak bez ręki.

Komentarz

• mac_aaron
                  Elegance
                  • 2012
                  • 984
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Hmm właśnie się zastanawiałem jak opisać na forum ten problem, chyba mam to samo - rano po postoju nocnym gdy ruszam to na pierwszych nierównościach kilka stuknięć a potem już zupełnie nic. Tak jakby coś się zastało i musi puścić dopiero żeby pracować.

Komentarz

• Woocash78
                    Drive
                    • 2012
                    • 41

Zamieszczone przez mac_aaron
                    Hmm właśnie się zastanawiałem jak opisać na forum ten problem, chyba mam to samo - rano po postoju nocnym gdy ruszam to na pierwszych nierównościach kilka stuknięć a potem już zupełnie nic. Tak jakby coś się zastało i musi puścić dopiero żeby pracować.
                    Dobrze to streściłeś z tym że żeby nie było za lekko to nie zawsze tak jest. A już napewno nie wtedy jak się pojedzie do serwisu.

Komentarz

• arkady
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 136
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dobrze to streściłeś z tym że żeby nie było za lekko to nie zawsze tak jest. A już napewno nie wtedy jak się pojedzie do serwisu.
                      Mam tak samo jak idę do dentysty. Przed gabinetem nie wiedząc czemu ząb przestaje boleć
                      :roll:

Komentarz

• sziaba
                        Rider
                        • 2009
                        • 358

A panowie jak przejeżdżacie progi zwalniające podrzutowe to autko miękko to wybiera czy jest takie głuche uderzenie przy lądowaniu kół (chodzi mi o moment pracy amortyzatora =max wyciągnięty) albo inaczej ujmując gdy auto na jakiejś nierówności zostaje mocno podbite do góry:?:

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

obecnie (po wymianie amortyzatorów) najazd mi wybiera ale powrót to w dalszym ciągu pier...dzielnięcie w doł jakby miało się wszystko rozerwać

Komentarz

• adaś
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 876
                            • Volkswagen

Niestety to są niedoskonałości zawieszenia w Skodzie - jest ono po prostu głośne i na nierównościach poprzecznych mało komfortowe. Dla pocieszenia Golf V też tak ma :diabelski_usmiech
                            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Woocash78
                              Drive
                              • 2012
                              • 41

A panowie jak przejeżdżacie progi zwalniające podrzutowe to autko miękko to wybiera czy jest takie głuche uderzenie przy lądowaniu kół (chodzi mi o moment pracy amortyzatora =max wyciągnięty) albo inaczej ujmując gdy auto na jakiejś nierówności zostaje mocno podbite do góry:?:
                              Raczej miękko, nie mam tutaj zastrzeżeń. Narazie mam przejechane 30 tyś km.
                              Dziś po pracy wsiadłem do swojej Szkody i pierwsze 30 metrów po nierównościach szalone stuki puki potem przez 18 km spokój. Zauważyłem też parę razy w historii że stuknięcie wystąpiło przy jeździe na wprost na idealnie gładkiej nawierzchni w trakcie zwalniania przed skrzyżowaniem. Próbowałem też czasem w trakcie stuków wciskać lekko hamulec ale nie pomaga. Liczyłem na to że coś z klockami ale raczej nie.

Komentarz

• mattyah4x4
                                Rider
                                • 2013
                                • 664

a może raczej aby się rozrzedził (rozgrzał) olej w amortyzatorze ?? zima jest gorzej ?? :szeroki_usmiech

opisze taki przykład ze swojego doświadczenia - auto niby japońskie, ale włąsciwie francuskie (nissan)... latem/wiosną/jesienią wszystko ok (temperatury zewn. znacznie powyżej 0 st)

im bliżej (niżej) do 0 st C to pojawiały się stuki, a poniżej zera to już stukało mocno :roll:
                                stuk taki dokładnie przypominający łączniki stabilizatora ! wymieniłem... nie wiem po co

nastepna moja koncepcja to było łożysko mcphersona (albo jego poduszka) i wymieniłem... nie wiem po co

wymieniłem jeszcze kilka rzeczy (w sumie nie wiem po co)

konkluzja - stukał amortyzator, a właściwie jego konstrukcja wewnętrzna (najpewniej zaworki), amor tłumił dobrze (rewelacyjne parametry na SKP) ale stukał, jak olej w nim się robił gęsty... skąd ta hipoteza ? ano kiedyś na mrozie, przed ruszeniem, podgrzałem rurę amortyzatora opalarką...
                                Diesel Service Śmietana
                                43-210 Kobiór
                                ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
                                nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• RS
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 238

Stuki po deszczu występują i u mnie ( juz w drugim samochodzie ) - mam to juz zdiagnozowane - jest to nieszczęsny "talerzyk" na amortyzatorze . Sprawa jest beznadziejna jeżeli chodzi o serwis - krótko mówiac nie ma to znaczenia czy jest to Skoda czy inna marka po prostu TTTM ( oczywiście chodzi o amortyzator ) - trzeba by wymieniać " amorki " raz do roku

Komentarz

• mattyah4x4
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 664

a co to jest "talerzyk na amortyzatorze" :roll:
                                    Diesel Service Śmietana
                                    43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• Woocash78
                                      Drive
                                      • 2012
                                      • 41

Zamieszczone przez mattyah4x4
                                      a co to jest "talerzyk na amortyzatorze" :roll:
                                      no właśnie gdzie ta cześć się znajduje. może polałbym to wodą z butelki i zobaczył czy objaw się nasili. Sorry ale będę się uciekał do durnych pomysłów z braku alternatywy. Dziś to mi nawet zastukało szybko ze cztery razy gdy ostro ruszałem z miejsca az przód się trochę podniósł (na plaskiej nawierzchni)

Komentarz

• sziaba
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 358

mattyah4x4, Woocash78, pany wymieńcie wspomniane łożysko amortyzatora i po bólu

ja wymieniałem część 2 i 4 ... i jest git

Komentarz

• mattyah4x4
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 664

a ja to niby po co ? mnie nic nie dolega... chciałem się tylko dowiedzieć, co stoi za "fachowym" słownictwem :lol:
                                          Diesel Service Śmietana
                                          43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• sziaba
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 358

mattyah4x4, a co sobie będziesz żałował :diabelski_usmiech , nie no chyba coś źle tam zrozumiałem :roll:

Komentarz

• kecaj
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1511
                                              • Superb II (3T4)

Rysunek i opis - pozycja nr 6
                                              Załączone pliki
                                              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• mattyah4x4
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 664

czyli "talerzyk" to tak naprawdę poduszka lozyska :lol:
                                                Diesel Service Śmietana
                                                43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• ketivv
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1155

w tym wypadku tak bo jest z nią połączony

Komentarz

Pracuję...