Obecnie w serwisie w Dobroniu naprawiają 1,6 MPI bez LPG z powodu stuków silnika. Zamówili nowe zawory i coś tam jeszcze. Naprawa w toku.
1.6 BSE MPI STUKANIE ZIMNEGO SILNIKA
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mrblack...No i okazało sie, że padliniarz był cwany i aby sprzedać bo silnik się kończył to zalał tym shitem aby nie klepało...lPozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525Przy okazji: na kończącą się skrzynię biegów jest inny patent - podobno dobrze sprawdza się garść wiórów drewnianych umieszczonych w tym podzespole. Słyszałem że takie rozwiązanie sprawdza się na dystansie nawet kilkuset kilometrów. Więc przy jazdach próbnych raczej nie do wykrycia... Handlarzyny mają swoje chwyty... :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarox2008Dzisiaj oddalem ponownie samochód do aso lecz do innego. Zobaczymy co tam stwierdza. Jak będę coś wiedział to dam znać.
Panowie, czy któryś z Was ma założony filtr oleju Mann?OIIT BSE LPG, Rapid SB CJZC LPG
Komentarz
-
-
Irde, Pytałem o Mann'a bo z tego co wiem ma najlepiej wykonane (konstrukcja) zawory zabezpieczające przed cofaniem oleju w trakcie postoju i przelewowy.
Zastanawiałem się też nad zaworem utrzymującym ciśnienie oleju, który jest w podstawie uchwytu filtra. Jakoś ciągle nie mogę sobie wyobrazić, że po 10tyś przebiegu szklanki czy gniazda zaworowe mogą być zużyte.
jarox2008, To chyba najlepsze rozwiązanie dla Ciebie, biorąc pod uwagę, że auto na gwarancji.OIIT BSE LPG, Rapid SB CJZC LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarox2008Po ponownym oddaniu samochodu do innego aso, stwierdzili nieprawidłowości i będą wymieniali tym razem cały kompletny silnik.
Jeszcze pytanie , to cykanie pojawilo się od początku, czy po jakimś przebiegu ?
Komentarz
-
-
Hej Panowie ja mam ten sam przypadek. Kupiłem auto i było ok ale jak zmieniłem olej to się zaczęło. Chyba że wcześniej nie zwróciłem uwagi.Na zimnym mam cisze nagle pyk pyk pyk głośno i znowu cisza a na ciepłym takie delikatniutkie pik pik pik. Chyba że był ajkis dodatek dolany albo nowy olej wypłukał syf i coś tam sie pozatykało. Jak dla mnie to popychacze albo dźwigienki ewentualnie wałek i krzywki. I nie wiem czy pchać się w koszta przy przebiegu 10000 tyś rocznie . Ps mam to w seacie Leonie z 2007 ale to ten sam motor z przebiegiem 90 tyś. Aha i zaczyna pykać na zimnym dopiero jak spadnie z ssania.
Komentarz
-
-
To jest jakaś wada "wrodzona" tego silnika może nie wszystkich egzemplarzy. Z stąd te filmiki na YouTubie. Tylko skoro jest walnięty popychacz to w moim przypadku czemu nie wali non stop ???. Pyka i cichnie głośniej i ciszej. Jak już ciepły to cichutko ciągle. A tobie jarox2008 kiedy powiedzą co było przyczyna i czy w ogóle powiedzą . Może skusze się na te popychacze tylko boje się że jak się rozkręci to i dźwigienki z rolkami będą coś nie teges i albo wałek albo krzywki i suma sumarów pół silnika. Dziwne że ASO nic nie wiedza na ten temat skoro Skoda i VW i Seat maja te same silniki. A w szczególności że co niektórzy maja auta nowe.
Komentarz
-
-
Witam ponownie. W piątek odebrałem samochód z aso skody. Pod maska ujrzałem nowy silnik. Ze starego jest tylko alternator i kolektory, wydechowy i ssacy oraz wtryski. Wszystko wymienione profesjonalnie, czyściutko i pięknie.
Po upływie jednego dnia i nocy, gdy rano poszedłem odpalić silnik, ku mojemu zdziwieniu doszły do mojego słuchu znane mi wcześniej odgłosy.
Odglosy sa bardzo zbliżone do poprzednich, wystepuja zaraz po wylaczeniu się ssania, lecz sa troszkę cichsze, krótsze i mniej intensywne. Występują tylko po dłuższym postoju samochodu. Ze względu na fakt iż mam zupełnie nowiutki silnik stwierdzam ze TTTM. Być może gdy się wszystkie elementy, nowego silnika dotra, stukanie to minie.
Komentarz
-
-
Jak zrobię filmik to wstawie. Pytałem się jakim olejem jest teraz zalany to odpowiedzieli że oryginalnym volkswagena, zostawili mi nawet w bagażniku cala butelkę litrowa 5w40 z norma 502 taka szara butelka ze znaczkami volkswagena, skody audi i seata. Nazwa tego oleju Special plus czy jakoś tak.
[ Dodano: Nie 23 Mar, 14 18:22 ]
A może te silniki ze względu na ich stara konstrukcje powinny być zalewane 10w40 a wygórowane normy ekologiczne zmuszają do wlewania syntetycznego oleju, który jest bardziej przyjazny środowisku?
[ Dodano: Wto 25 Mar, 14 17:51 ]
Witam ponownie. Dzisiaj nagrałem krótki filmik przedstawiający prace nowego silnika 1.6 bse. Oto link:http://m.youtube.com/watch?v=bfESlNxaIco
Delikatne stuki słychać przez chwile na początku pracy silnika.
[ Dodano: Wto 25 Mar, 14 17:52 ]
Witam ponownie. Dzisiaj nagrałem krótki filmik przedstawiający prace nowego silnika 1.6 bse. Oto link:http://m.youtube.com/watch?v=bfESlNxaIco
Delikatne stuki słychać przez chwile na początku pracy silnika.
Komentarz
-
Komentarz