[O2FL] Klimatyzacja nie działa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djpopos
    Classic
    • 2013
    • 3

miodowy, jak bym mógł z jednego krańca Polski dotrzeć na drugi tylko Eską - to bym jadąc spokojnie licznikowo 130 bez napinki jechał. Ale prawidziwą Ską, a nie tak jak na gierkówce - co zakręt to ograniczenie.

I bez autostrad.
  • kosma
    Classic
    • 2012
    • 32

Manualna klimatyzacja po włączeniu przycisku nie chłodzi. Kontrolka świeci, wentylatory nie pracują. Jak zagrzeję porządnie silnik wentylatory włączają się. Kiedy sprawdzałem zużycie chwilowe paliwa włączając klimę zwróciłem uwagę na dziwny dźwięk wydobywający się z nawiewów. Można go porównać do odpowietrzania rury gazowej w domu. Słychać to tylko podczas postoju i z nawiewem na 1 stopniu. Podczas jazdy szum silnika i powietrza opływającego auto jest większy od dziwnego dźwięku z nawiewów. Bezpieczniki sprawdziłem, zanim pojadę sprawdzić auto komputerem chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów nie spotkał się z podobnym problemem. Octavia ma przejechane 28 tys. km, klimę używałem dwa sezony, działała idealnie.

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 741
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Klimatyzacja nie działa

Zamieszczone przez kosma
      Manualna klimatyzacja po włączeniu przycisku nie chłodzi. Kontrolka świeci, wentylatory nie pracują. Jak zagrzeję porządnie silnik wentylatory włączają się. Kiedy sprawdzałem zużycie chwilowe paliwa włączając klimę zwróciłem uwagę na dziwny dźwięk wydobywający się z nawiewów. Można go porównać do odpowietrzania rury gazowej w domu. Słychać to tylko podczas postoju i z nawiewem na 1 stopniu. Podczas jazdy szum silnika i powietrza opływającego auto jest większy od dziwnego dźwięku z nawiewów. Bezpieczniki sprawdziłem, zanim pojadę sprawdzić auto komputerem chciałem zapytać czy ktoś z forumowiczów nie spotkał się z podobnym problemem. Octavia ma przejechane 28 tys. km, klimę używałem dwa sezony, działała idealnie.
      sprawdź to:
      link
      Sprawdź najpierw manualnie tę śrubę. Jak śruba jest prawidłowo wkręcona - to może być za mało czynnika.

Komentarz

• kosma
        Classic
        • 2012
        • 32

Dzięki za informacje. Klima już jest sprawna. Zamiast 525 g czynnika w układzie było go 200g i 1g oleju. Wycieku nigdzie nie zauważyliśmy. Sprawdzaliśmy instalację specjalną latarką i okularami. Z uzyskanej informacji od mechanika z autoryzowanego serwisu Skody wynika, że dużo Octavii z 2011 roku boryka się z tym problemem. Po doładowaniu podobno czynnik nie "ucieka". Mam nadzieję, że też tak będzie u mnie.

Komentarz

• kowaltom99
          Rider
          • 2009
          • 741
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kosma
          Dzięki za informacje. Klima już jest sprawna. Zamiast 525 g czynnika w układzie było go 200g i 1g oleju. Wycieku nigdzie nie zauważyliśmy. Sprawdzaliśmy instalację specjalną latarką i okularami. Z uzyskanej informacji od mechanika z autoryzowanego serwisu Skody wynika, że dużo Octavii z 2011 roku boryka się z tym problemem. Po doładowaniu podobno czynnik nie "ucieka". Mam nadzieję, że też tak będzie u mnie.
          Skoro klima kiedyś działała, to czynnik musiał gdzieś uciec.
          Zobacz czy przy osuszaczu masz ten sławny biały korek (pionowa rurka po prawej stronie chłodnicy jak stoisz przodem do silnika).
          Jak masz ten korek to psiknij tam wodą.

Komentarz

• kosma
            Classic
            • 2012
            • 32

Dokładnie sprawdzałem go wodą i później po nabiciu latarką z okularami. Nie zauważyłem wycieku czynnika z tego miejsca. Dzięki.

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Fachowcy od klimatyzacji twierdzą, że czynnika R134a naturalnie ubywa ok.10-15% rocznie. I jest to normalne zjawisko :idea:

U mnie po dwóch latach brakowało 170 gram czynnika przy sprawnej instalacji.
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

Pracuję...