1.6tdi 2009 szarpie delikatnie na postuju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin607
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Na obecną chwilę mam wpłaty fizycznie na koncie od 16tu osób Jeszcze tylko 8
  • marcin607
    Elegance
    • 2014
    • 767
    • Octavia II (1Z3)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Panowie pomóżcie

co tomoże być?

1.6tdi rok 2009 polift przebieg 53kkm- od wczoraj szarpie silnikiem na postoju.

latam tylko po trasie-turbo przed drogę i po lekko chłodzone i rozgrzewane.

moje jest od 3kkm.

[ Dodano: Sro 28 Maj, 14 17:34 ]
    Dodam że autko ciągnięte max do 3tyś obrotów regularnie lan casrtol egg

[ Dodano: Sro 28 Maj, 14 17:44 ]
    a i lana zwykła ON. może lać verve?
    MaderFaker EKOlot -> http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...t-vrs-interior

KUPIĘ: tunel z podłokietnikiem-kpl, Zderzak vrs FL, Skladane lusterka-kpl, Maxi-dot

Komentarz

• Tomek000
      Ambiente
      • 2013
      • 143
      • Octavia II (1Z3)
      • CBZB 1.2 TSI 105 KM
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

na ciepłym silniku? na zimny? zaraz po odpaleniu? takie jakby kołysanie? zawsze? czy tylko co jakiś czas?

jeśli nie na zimny, co jakiś czas i kołysanie, to obstawiam dopalanie DPF
      Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• marcin607
        Elegance
        • 2014
        • 767
        • Octavia II (1Z3)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

od wczoraj i po trasie 60km.

[ Dodano: Sro 28 Maj, 14 18:11 ]
        tak chodzi przód tył.

KUPIĘ: tunel z podłokietnikiem-kpl, Zderzak vrs FL, Skladane lusterka-kpl, Maxi-dot

Komentarz

• Tomek000
          Ambiente
          • 2013
          • 143
          • Octavia II (1Z3)
          • CBZB 1.2 TSI 105 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

jak pojeździłeś trochę to nadal szarpie? jakie silnik ma obroty jak szarpie? jeśli ma około 1k obr to dpf, trzeba pojeździć żeby się dopalił
          Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

ale jak auto po trasie lata to nie powinno byc problemu z dpf-em
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• Tomek000
              Ambiente
              • 2013
              • 143
              • Octavia II (1Z3)
              • CBZB 1.2 TSI 105 KM
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez witachu
              ale jak auto po trasie lata to nie powinno byc problemu z dpf-em
              zdecydowanie się nie zgadzam, dpf dopala się co ileś km i jak trafi po trasie to sie wypali i ni będzie pytał czy to trasa czy nie.

poza tym jeśli to nawet dpf, to takie wypalanie nie oznacza problemów, to normalne zachowanie
              Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• marcin607
                Elegance
                • 2014
                • 767
                • Octavia II (1Z3)
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

właśnie też tak mi się wadaje- ale w niej jak miał teść i latał do holandii też się zapychał.

obroty. 0.9

i ani głośniej nie chodzi ani nic- o 16 zgasiłem czekam aż wystygnie i idę go odpalić zobaczę czy też tak szaleje.

dodam że szarpie tak że całe auto drga.

z autem postępuje mega delikatnie-jak każe zmienić bieg zmieniam itp. może za delikatnie?

Komentarz

• Tomek000
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 143
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CBZB 1.2 TSI 105 KM
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez marcin607
                  właśnie też tak mi się wadaje- ale w niej jak miał teść i latał do holandii też się zapychał.

obroty. 0.9

i ani głośniej nie chodzi ani nic- o 16 zgasiłem czekam aż wystygnie i idę go odpalić zobaczę czy też tak szaleje.

dodam że szarpie tak że całe auto drga.

z autem postępuje mega delikatnie-jak każe zmienić bieg zmieniam itp. może za delikatnie?
                  dopalanie filtra nie oznacza zapychania czy czegoś nieprawidłowego! filtr dopalany nie zależnie od stopnia zapełnienia go.

jeśli obroty 0.9 to na 99% jest to kwestia DPF, pojeździsz i minie, do następnego razu

hmm chyba za delikatnie auto traktujesz...
                  Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• witachu
                    L&K
                    • 2011
                    • 1319

Zamieszczone przez Tomek000
                    zdecydowanie się nie zgadzam, dpf dopala się co ileś km i jak trafi po trasie to sie wypali i ni będzie pytał czy to trasa czy nie.
                    mam kilka aut w swoim otoczeniu z dpf-em i te które jeżdzą po trasie nie mają z nim problemu, nie mowie ze wypala sie tylko w trasie, bo w mieście czy na krótkich odcinkach też może
                    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                    (znajdź również na fb)

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Nie musi byc DPF moze byc alternator ktory doladowuje akumulator.

Jedno i drugie ma 1000obr/min. Przy DPF u mnie jest szuranie pod maska przy schodzeniu z obrotow.

Zawsze mozna przejechac sie kilka kilometrow z predkoscia wyzsza niz 60km/h na 4-5 biegu z obrotrami w zakresie 1800-2500 i zobaczyc czy po 4-5km obroty na postoju sie ustabilizuja.

DPF wcale sie nie wypali jak nie bedziemy spelniac tego kryterium, tak samo jak bedziemy mieli ciagle ponizej 1/4 w zbiorniku paliwa.

DPF potrafi takze uruchomic wlasna awaryjna procedure i bedzie wypalal sie nawet podczas jazdy w korku w miescie przy obojetnie jakich obrotach.

Paliwo lac zwykle, zadne cuda, temu autu nie jest to potrzebne.

Jak auto ciagnie do 3tys to jest jakis problem, trzeba odczytac ewentualne bledy, a nie szukac na slepo :idea:

Rownie dobrze po trasie mogl jakis zwierzak wejsc pod maske i zrobic z czyms porzadek :diabelski_usmiech
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• marcin607
                        Elegance
                        • 2014
                        • 767
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zle się wyraziłęm-więcej niż 3k obrotów ja go nie ciągnębo nie lubię tak. silnik prócz tego szrpania na postoju jedzie normalnie.

a jak będzie szarpało na zimnym to co to może oznaczać? też dpf?

bak lejędo pełna co 950 km czyli 2tygodnie, a odnośnie tego 4-5km to dzisiaj zrobiłem 2trasy po 60km spokojnie ok 2000-2100orb i dalej tarpie.

vcds jutro będzie podpięty jak się uda. jeszcze będę leciał na w-wkę we wtorek może się poprawi. zmienię olej też na wszelki wypadek.

a i teraz mam 2kreseczki nad rezerwą.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Moj sie kreci codziennie pod czerwone pole. Wdepniesz gaz, a DSG nie chce czesto wrzucac wyzszego biegu. :twisted:

Podepnij, zobaczysz, zapelnienie DPFa tez mozna zobaczyc
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Tomek000
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 143
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CBZB 1.2 TSI 105 KM
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

zle się wyraziłęm-więcej niż 3k obrotów ja go nie ciągnębo nie lubię tak. silnik prócz tego szrpania na postoju jedzie normalnie.
                            to chyba nie problem, ja moje też okazjonalnie kręcie powyżej 3k

a jak będzie szarpało na zimnym to co to może oznaczać? też dpf?
                            na zimnym proces dopalanie dpf nie uruchamia się, musi się trochę rozgrzać

bak lejędo pełna co 950 km czyli 2tygodnie, a odnośnie tego 4-5km to dzisiaj zrobiłem 2trasy po 60km spokojnie ok 2000-2100orb i dalej tarpie.
                            u mnie proces dopalania trwa około 20km nie przerwanej jazdy, i występuje co 450-600km w zależności gdzie i jak jeżdże

vcds jutro będzie podpięty jak się uda. jeszcze będę leciał na w-wkę we wtorek może się poprawi. zmienię olej też na wszelki wypadek.

a i teraz mam 2kreseczki nad rezerwą.
                            sprawdź bloki pomiarowe dpf, stopień zapełnienia oraz km przejechane od ostatniego procesu dopalania, to da Ci pogląd czy to w ogóle był proces dopalania
                            Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Jak jest potrzeba to silnik zaczyna dopalanie po 2-3km po odpaleniu w minusowej temperaturze, gdzie normalnie osiagniecie chocby 80'C to min 6-10km jazdy.

u mnie proces dopalania trwa około 20km nie przerwanej jazdy, i występuje co 450-600km w zależności gdzie i jak jeżdże
                              Dawno temu wrzucalem info i wypalanie mialo miejsce nawet co 150km.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Tomek000
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 143
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CBZB 1.2 TSI 105 KM
                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                Jak jest potrzeba to silnik zaczyna dopalanie po 2-3km po odpaleniu w minusowej temperaturze, gdzie normalnie osiagniecie chocby 80'C to min 6-10km jazdy..
                                Zgoda :kciukgora ale nigdy od razu po odpaleniu, chwili potrzebuje tak jak piszesz 2-3km

Zamieszczone przez Maicroft
                                Dawno temu wrzucalem info i wypalanie mialo miejsce nawet co 150km.
                                ale Ty masz specyficzny sposób jazdy tzn krótkie odcinki i niskie średnie prędkości, a kolega piszę że trasy robi
                                Kodiaq 1.5 DSG Style

Komentarz

• marcin607
                                  Elegance
                                  • 2014
                                  • 767
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

temat wyjaśniony-winny dpf.

przejechałem swoją trasę i wedle wskazać. ponad 10km z obrowami 2000-2500 i wsio wróciło do normy. Zaraz będę leciał na W-wkę to dla pewności kawałek przejadę spokojnie jw. a dalej w pizdę zobaczę na co go stać :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech chociaż na seryjnej zawieszcze i kole 15 nie poszaleję. ops:

Dzięki za wskazówki Panowie

Komentarz

Pracuję...