Zamieszczone przez _Tomek
[O2] 1.6 Niiie jedzie ! :(
Zwiń
X
-
dzięki za wstawki.
Byłem u szpeca od skody i ............ było dobrze przez parę dni i potem znowu lipa.
Teraz już mniej więcej wiem co jest przyczyna. Gość z serwisu zrobił czyszczenie przepustnicy - widział moją robotę, ale....., uszczelnił cienki wężyk do rury powietrze - przy odmie i coś pogrzebał w komputerze. Robił jeszcze adaptacje przepustnicy.
Auto zaczęło jeździć normalnie, były wolne obroty prawidłowe. Kazał przejechać 100 km na benzynie - tak też zrobiłem. Po kilku dniach było dobrze.
Włączyłem gaz i już na drugi dzień na benzynie - wolne obroty znowu skaczą.
Moja teoria - za bogata mieszanka na gazie powoduje, że komputer się układa pod nią, a po przełączeniu na benzynę daje mało paliwa i dlatego błąd 16555.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _Tomekdzięki za wstawki.
Byłem u szpeca od skody i ............ było dobrze przez parę dni i potem znowu lipa.
Teraz już mniej więcej wiem co jest przyczyna. Gość z serwisu zrobił czyszczenie przepustnicy - widział moją robotę, ale....., uszczelnił cienki wężyk do rury powietrze - przy odmie i coś pogrzebał w komputerze. Robił jeszcze adaptacje przepustnicy.
Auto zaczęło jeździć normalnie, były wolne obroty prawidłowe. Kazał przejechać 100 km na benzynie - tak też zrobiłem. Po kilku dniach było dobrze.
Włączyłem gaz i już na drugi dzień na benzynie - wolne obroty znowu skaczą.
Moja teoria - za bogata mieszanka na gazie powoduje, że komputer się układa pod nią, a po przełączeniu na benzynę daje mało paliwa i dlatego błąd 16555.
Tak jak pisałem wcześniej. Przerabiałem to.
Na rozgrzanych wtryskach gazowych zmierz ich rezystancje.
Klik do tematu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _Tomekteraz jeszcze do głowy przyszło mi jedno pytanie - czy jeśliby lały wtryski gazowe to przy zakręconej butli powinno być wszystko ok - a nie jest.
U mnie skasowanie powyższych korekt pomogło - bujanie obrotami na wolnych ustąpiło. W moim przypadku winne były Medy.
Komentarz
-
-
Dzięki za wyjaśnienie.
Siedziałem dzisiaj trochę i zastanawiam się nad jedną rzeczą. Popatrzcie na wasze logi z grup 032 i 033 i na moje. Na wolnych obrotach macie w grupie 033 - 0.
Ja w grupie 033 mam w granicach 25%. Skąd ??
Dlaczego na wolnych obrotach trzeba korygować mieszankę aż o 25 % skoro u każdego z was jest 0.
[ Dodano: Pon 16 Mar, 15 21:01 ]
16 03 2015 r.
A powiem wam dlaczego taka korekta wysoka jest i dlaczego wali błędem 16555, bo chyba problem rozwiązałem. Okazało się, że korekty na mapie gazu jakie były powodowały ten problem. Zrobiłem dzisiaj z głupia auto kalibrację gazu i w grupie 033 korekta spadła do 15% - zweryfikowałem do około 10% modyfikując mapę przy wolnych obrotach - praca na wolnych obrotach jest miarowa i nie ma różnicy po przełączeniu na gaz.
Jeśli korekty długoterminowe są gdzieś zaszyte to powinny się poukładać po jakimś dystansie.
Komentarz
-
Komentarz