No to Kolo trzeba graty juz powoli zbierac i robimy :diabelski_usmiech
Obroty silnika tdi 1,6
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Obroty silnika tdi 1,6
Drodzy forumowicze ,mam maly problem z obrotami silnika skoda oktawia 2 4x4.Po odpaleniu obrotu takie jakie powinny byc czyli 1000 po lekkim nagrzaniu spada do 800.Klopot to ze czasami mimo ze silnik jest nagrzany90 stopni i i temperatura oleju 100 stopni na biegu jalowym pokazuje 1000 obrotow jak dodam lekko gaz i puszcze spada na 800.Przejade pareset metro i znow na biegu jalowym 1000 obrotow.Smieszne jest to ze dzieje sie to nie zawsze ,przewaznie gdy temperatura na zewnatrz jest okolo 15 stopni i jest parno.
Bylem sprawdzic w autorazowanym warsztacie skody wykazal tylko zwarcie na czujniku klimatyzacji od strony pasazera.Wymienilem klima dziala jakby lepiej ale obroty dalej zachowuja sie smiesznie.Jezeli ktos ma jakis pomysl prosze o pomoc.
Jestem tu na forum nowy ale mysle ze bede bracz teraz czynny udzial.
Dzieki
Jeden z kolegow na forum napisal ze to dpf, ale obroty sa niskie jak na zapchany dpf,tak przynajmniej mysle.Marco
-
-
Hej
U mnie jak wypala sie DPF to jest 1000obr na luzie jak sie nie wypala to jest 800 tak jak piszesz .
Jak będziesz miał te 1000 obrotów zobacz na spalanie u mnie śmiesznie pokazuje , możesz też przyłożyć rękę w okolice wylotu spalin (rura wydechowa ale nie dotykaj będzie nadmiernie ciepła i nieprzyjemny zapach bedzie jak będziesz miał ten objaw to "ekologiczny" DPF wypala sie
Komentarz
-
-
Dzieki za podpowiedz .Juz drugi forumowicz powiedzial ze to DPF.Nie miala baba problemu kupila se auto z dpf.Tfu Tfu nigdy wiecej.Mialem skoda oktawie 1 zaluje ze byl juz 10 letni i musialem go puscic.
Jak ktos trzeci potwierdzi wasze przypuszczenia to w myysl przyslowia Jak trzy osoby powiedza ze jestes osiol to idz do sklepu kup se siodlo. :lol: Tak samo zrobie z Pdf jak mnie zdenerwuje, tylko ze w tym przypadku sciagne to ekologiczne gownoMarco
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomek.wlkpJak będzie problem to auto przejdzie w tryb awaryjny, kontrolka check engine i to już będzie za późno.
Zamieszczone przez tomek.wlkpWywalić to pseudo ekologiczne gówno, jedyne rozwiązanie moim zdaniem, tak zrobiłem i jestem zadowolony.
Komentarz
-
-
Po odpaleniu obrotu takie jakie powinny byc czyli 1000 po lekkim nagrzaniu spada do 800.Klopot to ze czasami mimo ze silnik jest nagrzany90 stopni i i temperatura oleju 100 stopni na biegu jalowym pokazuje 1000 obrotow jak dodam lekko gaz i puszcze spada na 800.Przejade pareset metro i znow na biegu jalowym 1000 obrotow
A co do dpf-u: Od kilku lat wszystkie produkowane auta go mają. Dzieje się tak w wyniku działań lobby "pro ekologicznego". W PL jeździ jeszcze sporo starych aut bez tego ustrojstwa, ale już za niedługo "ekolodzy" doprowadzą do tego, że samochody z usuniętym/niesprawnym dpf nie przejdą badania technicznego.
Komentarz
-
-
Postanowilem ze raz na dwa tygodnie bede tak jak zreszta zalecaja dac troche po garach przez 15 do 20 minut zeby wypalic ewentualna sadze w dpf:Robie to na autostradzie bo tylko tam mozna jechac bez przerwy na 4 z obrotami 3 do 3,5 tys.Problem znikl nie mam jak na razie tych objawow o ktorych pisalem wczesniej.Teraz bujam sie czasami po miescie nawet przez dwa tyg bez dluzsych jazd i na razie wszych gra .Paliwa tez przez te 15 minut nie spali duzo wiecej (moze z 1 litr).Takze jezeli kogos wkurzaja te nieregularne obroty ,polecam w/w metode.
[ Dodano: Pon 28 Wrz, 15 12:40 ]
Zamieszczone przez MaicroftKolejny chce psuc auto, ktoremu nic nie jest. Tak ma sie dopalac ten filtr i tyle.
Jak nie szukamy problemu na sile, to jest nam lepiej na duchu i portfelu :twisted:
DziekiMarco
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marco PoloRobie to na autostradzie bo tylko tam mozna jechac bez przerwy na 4 z obrotami 3 do 3,5 tys.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marco PoloPostanowilem ze raz na dwa tygodnie bede tak jak zreszta zalecaja dac troche po garach przez 15 do 20 minut zeby wypalic ewentualna sadze w dpf:Robie to na autostradzie bo tylko tam mozna jechac bez przerwy na 4 z obrotami 3 do 3,5 tys.Problem znikl nie mam jak na razie tych objawow o ktorych pisalem wczesniej.Teraz bujam sie czasami po miescie nawet przez dwa tyg bez dluzsych jazd i na razie wszych gra .Paliwa tez przez te 15 minut nie spali duzo wiecej (moze z 1 litr).Takze jezeli kogos wkurzaja te nieregularne obroty ,polecam w/w metode.
[ Dodano: Pon 28 Wrz, 15 12:40 ]
Zamieszczone przez MaicroftKolejny chce psuc auto, ktoremu nic nie jest. Tak ma sie dopalac ten filtr i tyle.
Jak nie szukamy problemu na sile, to jest nam lepiej na duchu i portfelu :twisted:
Dzieki
Wracając pod dom obroty ładnie się zrównują,silnik pracuje ładnie i tak co 600/700km
Komentarz
-
Komentarz