Tak się zastanawiam, jakie są bezpieczne obroty dla silnika z fabryczną instalacją lpg (landi renzo) oraz włączoną klimatyzacją + 4 osobami w samochodzie + pełny bagażnik z kołem zapasowym + ok. 30-40 litrów w butli lpg, w skodzie octavi 2 tour 1.6 MPI 102 KM (bse) z 5 biegową manualną skrzynią biegów przy dłuższej jeździe (ok. 1.5godziny ) z prędkościami autostradowymi czyli 120 -130 kim/h.
Podczas jazdy z100km/h obroty silnika wynoszą ok. 3tyś rpm. 130 - 140 ponad 4tys - 4,5 rpm.
Czy po tego typu jeździe może się coś uszkodzić w silniku, przy wysokich obrotach silnika ok. 4tyś rpm (~130km/h) przez np. następne 1.5godziny z dużym obciążeniem samochodu?
Mechanik zalecił mi, żeby nie przekraczać 140km/h z włączoną instalacją lpg, żeby silnika nie przegrzać.
Co o tym myślicie?
Podczas jazdy z100km/h obroty silnika wynoszą ok. 3tyś rpm. 130 - 140 ponad 4tys - 4,5 rpm.
Czy po tego typu jeździe może się coś uszkodzić w silniku, przy wysokich obrotach silnika ok. 4tyś rpm (~130km/h) przez np. następne 1.5godziny z dużym obciążeniem samochodu?
Mechanik zalecił mi, żeby nie przekraczać 140km/h z włączoną instalacją lpg, żeby silnika nie przegrzać.
Co o tym myślicie?
Komentarz