Wszystkie kabelki są całe :cry:
[O2] Tempomat w O2 FL produkowane po 31.05.2010
Zwiń
X
-
wolver, kupowałeś nową wajchę tzn pająka ?
Jeśli kupowałeś od Superbmana - to wajcha jest do wymiany. Miałem jeden przypadek, że manetka faktycznie była zdechła.
Jeśli kupiłeś używkę to jaki masz sterownik tj taśmę ?
Może taśma sama w sobie nie obsługuje tempomatu.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Przełącznik kupiony na allagro u bziuras1.
O jaką taśmę pytasz? gdzie ona jest?
Sam sterownik kierownicy to 5k0-953-521 BM i przyjmuje kodowanie tempomatu, nawet na wyświetlaczu wyświetla znaczek tempomatu z wykrzyknikiem.
Jutro powinna dojść druga manetka, zobaczę czy zadziała. Jak nie ruszy to zawsze mam 10 dni na oddanie.
Czy ta taśma to nie przypadkiem całość z czujnikiem skrętu?
Komentarz
-
-
wolver, tasma = dla mnie calosc z czujnikiem skretu, czyli caly sterownik kola
Wklej mi zrzut z numerem błędu, bo stary się nie otwiera.
Lub jak będziesz we wro - zapraszam, postaram się pomócByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Właśnie nauczyłem się z etki korzystać i wieczorem sciągnę kierownice. Prawdopodobnie trzeba taśmę zmienić. Wg etki tylko jeden typ taśmy miał u mnie tempomat (kod wyposażenia - 8t2) I faktycznie jeśli to taśma to faktycznie błąd i za niskim napięciu https://imageshack.com/f/ipqqoyhGj wydaje się logiczny.
Dzisiaj to sprawdzę.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 14 13:52 ]
Niestety na drugim pająku dalej nie działa.
Cały czujnik skrętu ma numer 5k0953569D. W ETKA pod tym numerem części są dwa sterowniki, jeden obsługuje tempomat a drugi nie. Zostały one zastąpione dwoma różnymi sterownikami o różnych numerach katalogowych. Jeden obsługuje a drugi nie obsługuje tempomatu. Nie wiem czy mam strzelać czy ten co ma obsługuje tempomat?
Drugim problemem jest główna wiązka z sterownika do kompa. Według rostechu w kostce 16 pinowej na 5 pozycji powinien być przewód odpowiedzialny za komunikację tempomatu. Nie jestem opewien który to pin w kostce, ponieważ nie są ponumerowane.
Wstawiam zdjęcie kostki z zaznaczonym wg mnie 5 pinem (niestety pustym).
Czy ktoś potrafi potwierdzić czy ten "sterownik z czujnikiem skrętu" obsługuje tempomat, czy trzeba zmienić?
Czy dobrze określiłem pin 5 w kostce? Jeśli tak to jak nazywa się komputer do którego trzeba kabelek podciągnąć? W golfie 5 był to komp po stronie kierowcy, w scirocco komputer który wymontowywali do chip tuningu był od strony pasażera.
Czy to ten sam komputer?
Link do strony ross tech http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Cruise_Control_Retrofitting_(1K)
Cytat "For Steering Wheel Control Module P/N 5K0-953-549-* and 5K0-953-569-* check Connector/Pin T16/5."
[ Dodano: Pią 19 Gru, 14 13:57 ]
Hmm wg tej strony moduł muszę zmienić :x
[ Dodano: Pią 19 Gru, 14 14:07 ]
Czy kupować najtańszy pasujący czyli 5K0-953-569-L czy raczej nowszego "następcę" ale dużo droższego?
[ Dodano: Wto 06 Sty, 15 19:27 ]
Po wymianie taśmy z sterownikiem kierownicy tempomat DZIAŁA)
Dzięki za rady. Gdyby ktoś wymieniał taśmę to po zakodowaniu dopiero za 2-3 odpaleniem udało się w VCDS wejść w pozycję 9(central electric). Zaraz po wymianie krzyczał że brak komunikacji. Błędy występowały w jeszcze kilku sterownikach ale też zniknęły po paru odpaleniach.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Mam O2 2007r (MR 2008 - w liście usprawnień była zmiana m.in. manetek, więc może ma to znaczenie) z tempomatem.
Mam także O2FL 2011r. bez tempomatu.
Chciałbym przełożyć manetki tempomatu z O2 do O2FL. Sterownik w O2FL współpracuje z tempomatem.
Pytanie czy jest to wogóle wykonalne. Pytam pod kątem manetek zespolonych/oddzielnych. Nie chcę rozbierać połowy samochodu, żeby później okazało się, że coś nie pasuje.
Wizualnie, z zewnątrz, manetki wyglądają identycznie.
Poradzi ktoś ?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
sawic, jak O2FL 2011 to nie podejdą manetki od żadnej O2->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Tak te manetki które podałeś obsłużą tempomat i mfa, wystarczy zamienić manetki i zakodować. Sprawdź jeszcze jaki masz moduł pod kierownicą, zapewne masz z końcówką "C" czyli obsłuży tempomat i MFAOstatnio edytowany przez Maly745; 34973.Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
dużo taniej można kupić manetki 5K0953521BN z tempomatem
czy one także będą poprawnie funkcjonować w mojej octavii są prawie 2 ray tańsze?
np takie
http://allegro.pl/superb-ii-przelacz...018310551.htmlOstatnio edytowany przez torbyd; 45306.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpisczy one także będą poprawnie funkcjonować w mojej octaviiTempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpisdużo taniej można kupić manetki 5K0953521BN z tempomatem
czy one także będą poprawnie funkcjonować w mojej octavii są prawie 2 ray tańsze?
np takie
http://allegro.pl/superb-ii-przelacz...018310551.htmlSkoda Octavia II FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisTylko one obsługują tempomat mfa nie.
Takie było jego pytanie:
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpisczy jeśli kupię manetkę zespolona o symbolu5K0 953 502 N to uruchomię tempomat ?Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Może nie wie że można i to i toSkoda Octavia II FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisMoże nie wie że można i to i to
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpissprawdziłem vcdsem manetki mam zespolone o symbolu 5K0 953 521 BJ.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
w taki razie kupie tę tańszą tzn 5K0 953 521 BN , ale rozumiem że w zakresie mojego ubogiego komputera pozostaną funkcje spalanie itp dostępne na starej manetce bez tempomatu tj 5K0 953 521 BJ... pytam ponieważ jestem trochę zakręcony odpowiedziami?
Skoda kombi tour 1.6 bse z gazem landi przebieg 92000 udokumentowany w serwisie wszystkie przeglądy okresowe itp....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisSUPERB II PRZEŁĄCZNIK ZESPOLONY 5K0953521BN (7018310551) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Komentarz
-
-
5k0 953 521 bhSkoda Octavia II FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpisSkoda kombi tour 1.6 bse z gazem landi przebieg 92000 udokumentowany w serwisie wszystkie przeglądy okresowe itp....
Zamieszczone przez torbyd Zobacz wpisw taki razie kupie tę tańszą tzn 5K0 953 521 BN
Przyjedź to Ci to zrobię.
Zamieszczone przez dawcio Zobacz wpisjeśli kupisz tą to stracisz sterowaniem kompem
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpis5k0 953 521 bh
Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Szukaj najtańszych z obsługą tempomatu i mfa i będą działaćOstatnio edytowany przez Maly745; 34973.Skoda Octavia II FL
Komentarz
-
-
Cześć. Próbowałem już 3 razy założyć tempomat do mojej Skody i trzy razy bez powodzenia. Próbowałem = oddałem do zakładu elektrycznego, w którym mieli to zrobić.
Na początek auto: Skoda Octavia II przed liftingiem, BSE 1,6 MPI, rocznik 2011.
Gość, który próbował mi zakładać tempomat twierdzi że na pewno się da, ale nie może znaleźć odpowiedniej manetki, takiej, która by działała. Próbował różne i nic. Powiedział, że gdybym znalazł kogoś, kto w tym samym modelu założył tempomat i podałby mi kod manetki, to mi założy.
Oto więc jestem
Sposoby w jaki możecie mi pomóc widzę trzy:
1. Ktoś ma takie samo auto i poda mi numer manetki, która u niego działa
2. Ktoś jest fachowcem i może mi podać numer manetki, która na bank działa, bo sam montował.
3. Ktoś zna dobrego fachowca z Łodzi lub okolic i może polecić.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
P.S. Trochę czytałem inne wątki i widziałem, że może to nie zależeć tylko i wyłącznie od manetki - szczerze nie wiem, nie znam się, ale jeśli faktycznie tak jest to dajcie znać, postaram się zgłębić temat, dosłać ewentualnie dodatkowe informacje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ramzabeoulwe Zobacz wpisSkoda Octavia II przed liftingiem, BSE 1,6 MPI, rocznik 2011.
Zamieszczone przez ramzabeoulwe Zobacz wpisKtoś jest fachowcem
Komentarz
-
Komentarz