W temacie osadu w zbiorniczku to może ktoś kiedyś odkamieniał/czyścił układ chłodzenia i nie wypłukał dobrze układu lub po prostu nalał odkamieniacza i tak zostało.
Nieprzyjemny zapach z klimy a gwarancja O2FL
Zwiń
X
-
Nieprzyjemny zapach z klimy a gwarancja O2FL
Witam
Posiadam O2 FL od konca października, przez zime przynajmniej raz w tyg klime włączałem na 10-15 min. Od niedawna zauważyłem ze podczas gdy korzystam z niej a potem ją wyłączę( zawsze 5 min wyłączam przed postojem) to wydziela się nieprzyjemny zapach( to chyba z parownika) Czy podlega gwarancja na ewentualne odświeżanie? To dziwne ze w nowym aucie od razu taki problem, dodam że w Fabii dopiero to się pojawiło tak po dwóch latach od nowości a nie po poł roku..
Pozdrawiam i proszę o rady
-
-
Gwarancja to raczej nie obejmuje odgrzybiania, bo tak samo na gwarancji za darmo ASO ci oleju nie wymieni (chyba, że masz jakiś pakiet serwisowy jak np. w BMW). Ja odgrzybiałem jesienią bo właśnie mi coś śmierdoliło (po 1,5 roku).
Zimą też niby włączam klimę, ale raczej sporadycznie się włącza sprężarka (u mnie musi powyżej +2, +3C, żeby sprężarka się włączyła), więc faktycznie nie wiem, czy to włączanie jak coś daje, jeśli się i tak sprężarka nie załącza?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toomaszCzy podlega gwarancja na ewentualne odświeżanie?
Kiedy wymianiałes i czy wogóle filtr przecipyłowy?Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toomaszma przebieg dokładnie 9600Km więc nie sądze by filtr jeszcze był brudnyFlitr po ziemie nalezałoby wymienić, a co do jego stanu. Hmmm, powiem ci tyle ten filtr masz już brudny. Kiedys miałem okazję zobaczyć filtr w moim aucie po 2 miesiącach od wymiany, zdziwiłbyś się ile było na nim już syfu choć samochó uzywtkowany był w mieście, a nie na powiedzmy wiejskich drogach.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Wymiana filtra nie zaszkodzi ale najlepiej jak ktoś kto się na tym zna zrobi to fachowo tzn. odgrzybi Ci klimę a największy syf jest zawsze w parowniku !
Zwróć uwagę czy będzie się do parownika dobierał od spodu auta bo psikanie jakimś szuwaksem tylko w otwory wentylacyjne to 50 % sukcesu
Swoją drogą to dziwne,że u Ciebie już "wania" z klimy....Pozdrawiam
Maciek
Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
www.anatoliandog.pl
Komentarz
-
-
U mnie czuć tą starą szmatę, ale przez chwilę po WŁĄCZENIU!
Po pół roku eksploatacji wymieniłem po raz pierwszy filtr. Przez zimę autko bardzo rzadko miało uruchamianą klimatyzację. Ostatnio klima wraca do łask i smrodek znowu się pojawił.
Jak dla mnie, to porażka! W każdym innym samochodzie filtr wymieniałem raz w roku i o takich zapachach nawet nie miałem pojęcia!2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoU mnie czuć tą starą szmatę, ale przez chwilę po WŁĄCZENIU!Pozdrawiam
Maciek
www.anatoliandog.pl
Komentarz
-
-
dziwne, w poprzedniej O2 przez 5 lat nie zaśmierdziała, w obecnej od 3 lat też brak smrodu, u Starego również zapach przyjemny po 2 latach...
kolejne jakieś oszczędności zapachowe, czy jakoś dziwnie używacie tego urządzenia, tylko jak:?: :!: :lol:
w każdym razie sprawa gwarancyjna to to za bardzo nie jest.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodadziwne, w poprzedniej O2 przez 5 lat nie zaśmierdziała, w obecnej od 3 lat też brak smrodu, u Starego również zapach przyjemny po 2 latach...
kolejne jakieś oszczędności zapachowe, czy jakoś dziwnie używacie tego urządzenia, tylko jak:?: :!: :lol:
w każdym razie sprawa gwarancyjna to to za bardzo nie jest.Pozdrawiam
Maciek
www.anatoliandog.pl
Komentarz
-
-
U mnie to samo. 10 500 km ale zapach pojawił się jeszcze przed zimą. Klima włączana prawie codziennie. Nie wiem ile w tym prawdy, ktoś kiedyś na forum pisał, że taki zapach miał od nowości. Pojechał z tym do serwisu i o dziwo w serwisie stwierdzili, że jakiś plastikowy element (nie pamiętam jaki) robiony jest z części z recyklingu i po wymianie tego elementu smród ustąpił. Muszę poszukać w szukajce.Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentmi się wydaje że wymiana filtra za bardzo nie pomoże, jedynie czyszczenie parownika
mi też śmierdzi, ale po włączeniu klimy przez parę sekund
a po wyłączeniu też chyba zaleci ale nie jestem pewien :|tj. z akt. węglem i przestało waniać.
Komentarz
-
Komentarz