O2 FL i płyn chłodniczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dzikens82
    Classic
    • 2013
    • 12

O2 FL i płyn chłodniczy

Zamieszczone przez meridomaniak
    EDIT: zastanawiam się czy wszystkich czarnych listew nie zapodać w kolor, ale obawiam się, czy niebędzie za mdło od tego srebrnego
    zobacz sobie o2 Necka99 i Andreva, linki są w spisie. Oni mają pomalowane listwy. Lepiej niż z czarnymi, ale RS to to nie jest
    dzięki nie wiem co wymyślę, póki co nie mam przekonania
  • kaczkalolo
    Ambiente
    • 2011
    • 134

O2 FL i płyn chłodniczy

Witam
    Mam Panowie pytanko które mnie nurtuje a mianowicie, kupiłem swoją O2 FL 1.8TSI nową rok temu w październiku i po jakimś pół roku zapaliła się kontrolka że za mało płynu chłodniczego więc dolałem do wyższej kreski i olałem.
    Wczoraj ponownie zapaliła się i znowu sprawdzam a tam rzeczywiście mało tego płynu więc ponownie dolałem do wyższej kreski.

Czy tak może być? Czy przejmować się tym czy olać?

Komentarz

• dontak
      Rider
      • 2008
      • 586
      • Octavia III combi (5E5)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeżeli auto na gwarancji to jedź do ASO i niech Ci sprawdzą szczelność układu. Może gdzieś jest jakaś mała nieszczelność i płyn ucieka.
      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

kaczkalolo, pytanie co za płyn lejesz? czy koncentrat czy nie
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• kaczkalolo
          Ambiente
          • 2011
          • 134

koncentrat ten ++ czy jak tam...

to znaczy za pierwszym razem wlalem wode destylowana bo nie mialem tego koncentratu...
          teraz dopiero wlalem koncentrat

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

wlewając płyn też miałem podobnie...dziwnym trafem po wymianie na koncentrat SWAG nr 99 90 1381 problem ustał. Nie miałem żadnego ubywania od wymiany, wcześniej układ też był szczelny. Jest trochę drogi, ale moim skromnym zdaniem b.dobry

Zamieszczone przez kaczkalolo
            to znaczy za pierwszym razem wlalem wode destylowana bo nie mialem tego koncentratu...
            teraz dopiero wlalem koncentrat
            a to teraz sam sobie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego Ci ubywało :diabelski_usmiech

Komentarz

• Ceed1
              Rider
              • 2012
              • 461

Bzdura. To, że wlał trochę wody nie oznacza, że przez to ubywało mu płynu. Raz można wlać trochę wody destylowanej, innym razem trochę koncentratu i nie ma to znaczenia. Wszystko pięknie samo się wymiesza. Taka dolewka to tylko kilka % pojemności układu.

Komentarz

• elemenateur
                Elegance
                • 2007
                • 803

Jeśli auto na gwarancji to nie ma co się zastanawiać, tylko jechać do ASO. Pewnie jest jakaś minimalna nieszczelność

Komentarz

• Alonzo_
                  RS
                  • 2009
                  • 2460
                  • Hyundai

Zamieszczone przez Ceed1
                  Bzdura. To, że wlał trochę wody nie oznacza, że przez to ubywało mu płynu. Raz można wlać trochę wody destylowanej, innym razem trochę koncentratu i nie ma to znaczenia. Wszystko pięknie samo się wymiesza. Taka dolewka to tylko kilka % pojemności układu.
                  Popieram, jeśli nie ma nigdzie na zewnątrz ubytków i widocznego przecieku to może np pod uszczelką głowicy coś sie dziać.
                  Koniecznie serwis i niech szukają skoro za gwarancję płacisz

Komentarz

• kaczkalolo
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 134

okazalo sie ze pompa wody jest nieszczelna i do wymiany

Komentarz

• nobody
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 119

Zamieszczone przez kaczkalolo
                      okazalo sie ze pompa wody jest nieszczelna i do wymiany
                      Do nieadana myślałem, że poziom płynu chłodniczego może się zmieniać w cudowny sposób, a układ jest szczelny. Dolałem w ciągu roku prawie litr płynu w rocznym samochodzie i przebiegu rzęðu 10,000. Do wczoraj - pod autem zauważyłem KAŁUŻĘ płynu. Puściło na trójnikach - mam LPG, którego w życiu bym drugi raz nie założył przez takie atrakcje. Pojechałem do ASO, podokręcali na full wszystkie obejmy. Zobaczymy. ale znając życie teraz mam ponacinane węże.

Ale do rzeczy, cudów nie ma, jeśli płynu szybko ubywa, to gdzieś jest przeciek. Ciekawe, że miałem wcześniej Matiza i tam przez 6 lat nigdy nie dolewałem płynu, tylko do wymiany do wymiany. Generalnie to było autko ... 6 lat i tylko lałem benzynę + standardowe przeglądy, żadnych awarii.

Komentarz

• kaczkalolo
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 134

ja mialem kolego Civica z 1999 i nigdy nic przy nim nie robilem.... ale wiesz co sobie mowie, ze teraz jest tak z kazdym samochodem bo firmy zarabiaja nie na sprzedazy tylko na serwisie!

Komentarz

• 105hz
                          Drive
                          • 2010
                          • 71
                          • Octavia III (5E3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Re: O2 FL i płyn chłodniczy

Siema, miałem podobny problem jak kolega powyżej. Już dwa razy wymieniali mi pompe wody w ASO.

Komentarz

• mikelt
                            Drive
                            • 2013
                            • 59
                            • Octavia III (5E3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam,
                            Panowie, a o jakim ubytku mówimy? Mi np. ubyło około 1-2cm ze zbiorniczka, w ciągu 2 miesięcy. I nie wiem czy to normalne, czy powinienem się zacząć martwić?

Komentarz

• pirx
                              Classic
                              • 2010
                              • 14

przeciekająca pompa

też czeka mnie wymiana pompy a co za tym idzie rozrządu ... przez przeciekającą pompę - do tego płyn zostawia niezmywalne plamy na podjeździe - wymieniałem rozrząd z pompa 65 tys km temu więc szybko ją trafił szl... ciekawe jakiej firmy była .. bo nie pamiętam (sprawdzę przy wyciąganiu bo i tak trza ją zwrócić do ASO)- kupiłem obecnie nową w ASO - strasznie lekka - zrobiona z plastiku i aluminium - ciekawe ile wytrzyma ... - co ciekawe na pudełku oznaczenie kodowe pompy dla silnika BJB a na samej pompie kod silnika BXE - mam nadzieję że w ASO nic nie namieszali i przy wkładaniu nie okaże się że nie pasuje ...

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

pirx, pewnie masz pompę regenerowaną dlatego taki napis

Komentarz

• Muti
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 199

Biszczu, pompy wody nie da się fizycznie zregenerować :P Uwierz...To jest zabieg robiony dla korzyści podatkowych
                                  Moje projekty car detailingowe
                                  VW Touran 2.O TDI
                                  BMW X6 35d
                                  więcej na PW

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

Muti, wiem, że dokładnie się nie da ale ASO sprzedaje dwa rodzaje pomp wody - z białymi naklejkami (nowe nie używane) i z pomarańczowymi (stare używane, regenerowane z gwarancją)

Komentarz

Pracuję...