Zamieszczone przez iFi
Zima a OC2 1.2 TSI 105 KM
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Zorrno różni się o jakieś 700obr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiNajpierw prowadzi 1.6 TDI a 1.4 TSI ma się za nim trzymać, a później odwrotnie i porównanie wyników
Tylko do Łodzi mam za daleko trochę.
Jeśli jest ktoś z Wrocławia i ma Fabię/Octavię 1.6 TDI to jestem chętny i podjadę do Wrocka. Miasto, jakaś trasa, przelot AOW i wiemy wszystko :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiZamieszczone przez Zorrno różni się o jakieś 700obrJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
[quote="xtremesystems"]ponieważ tak zachwycasz sie sie spalaniem 1.4 tsi staram sie troche sprowadzić cie na ziemię. rs jest bardzo fajnym autem ale spalanie niskie i akceptowane bedzie miał tylko na drogach krajowych i ewentualnie autostradzie. a teoretycznie benzyna jest do miasta. a w mieście tam gdzie jest przeznaczenie tego auta pali jak smok. jesli 1.2 po mieście na zimno pali w okolicach 9 to dopiero ile pali 1.4.
9 litrów w 1,2 tsi po mieście to jazda 1-2 km i postój, a i wtedy raczej średnia tyle nie wyniesie. Jeżdżę swoim głównie w cyklu miejskim (aglomeracja śląska) najwięcej co zatankowałem ostatnio z całego zbiornika to 7,1 litra, ale to wynik nakręcony przez częstą jazdę autostradą z prędkościami zbliżonymi do v-max. Ostatnie tankowanie z sylwestra to wynik 6,5 l nakręcony wokół komina. Owszem, gdybym nie potrafił jeździć to z pewnością nakręcił bym sporo więcej, ale zwracam uwagę na to jak jadę bo tankuję sam za swoje $$$. Gdyby jeździć dieslem w analogiczny sposób spalił bym pewnie z 1 litr mniej przy dobrych układach, tak się składa, że ostatnie 3-4 lata powoziłem tylko dieslami jtd i Multijet z Fiata i Dci Renault. Nie mam doświadczenia z 1,6 VW z commonrailem, ale z tego co czytam to nie jest ten silnik dużo bardziej oszczędny niż poprzednie 1,9 TDi. Moja Bora 1,9 TDi ATD po wirusie na 131 Km spalała średnio 6,1-6,3 litra w takich samych warunkach, na trasie okolice 5 litrów, ale tsi też spokojnie schodzę w okolice 5,1-5,2 na zimowych oponach więc różnica żadna.
Moim zdaniem spalanie zależy w dużej mierze od umiejętności kierowcy i tu upatrywałbym pola do popisu dla ewentualnych posiadaczy TDI czy TSI. Przy różnicy w cenie zakupu pomiędzy dieslem i Pb według mnie nie ma co przepłacać za diesla, choć nie powiem jest jeden element który przemawia na rzecz TDi - owiana już prawie legendom usterkowość TSI.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZorrPepcio, 7.1l i prędkości zbliżone do vmax to coś nie teges. no chyba że vmax to ograniczenie prędkości obowiązujące na drodze
[ Dodano: Czw 03 Sty, 13 12:29 ]
Zamieszczone przez Ceed17,1 chyba Cię poniosło?Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
Komentarz
-
-
No i jasne... po prostu zdaniem:
Zamieszczone przez Pepcio.. to 7,1 litra, ale to wynik nakręcony przez częstą jazdę autostradą z prędkościami zbliżonymi do v-max.
Tak czy inaczej TSI da się jeździć oszczędnie wystarczy zaglądnąć do tematu o spalaniu benzyny :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysMoim zdaniem spalanie zależy w dużej mierze od umiejętności kierowcy i tu upatrywałbym pola do popisu dla ewentualnych posiadaczy TDI czy TSI.
Żeby nie było niedomówień, to nie jest sarkazm z mojej strony. Serio proszę.
Wiem jedno, trudno porównywać spalanie nawet tego samego modelu kiedy jeździ nie ta sama osoba i nie w tych samych warunkach, sprzeczanie się o to nie ma sensu.
Moje żelazne zasady to jazda z kompem w trybie chwilowego spalania i takie operowanie gazem by jak najwięcej czasu spędzać w przedziale spalania jakie mnie interesuje. Różnice nawet minimalne w pozycji pedału przyśpieszenia miewają kolosalne znaczenie jeśli idzie o spalanie. Dodatkowo staram się wykorzystywać spadki terenu do jazdy hamując silnikiem, czasami też jeśli są ku temu warunki pomijam niektóre biegi rozpędzając przykładowo na 3 biegu do okolicy 80 km/h i wpinając od razu 6 bieg lub wszelkie wariacje pomiędzy.
Klucz do sukcesu to oprócz stanu technicznego samochodu, dokładna obserwacja i poznanie zachowania samochodu jaki samokształcenie pod kontem eliminacji czasami trywialnych błędów jakie popełniamy za kółkiem (ja wiem wiem każdy jest najlepszy i nie ma wad )
[ Dodano: Czw 03 Sty, 13 14:28 ]
Zamieszczone przez iFiNo i jasne... po prostu zdaniem:
Zamieszczone przez Pepcio.. to 7,1 litra, ale to wynik nakręcony przez częstą jazdę autostradą z prędkościami zbliżonymi do v-max.
Tak czy inaczej TSI da się jeździć oszczędnie wystarczy zaglądnąć do tematu o spalaniu benzyny :twisted:
Tak czy siak, nie jest źle z tym spalaniem.Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
Komentarz
-
-
Tez mam przejechane 1500 km jezeli chodzi o nagrzewanie silnika to przy -5 , 90 stopni na desce osciaga po ok 10km, jezeli nie wlaczam ogrzewania to po 5 km. Nadmuch oceniam jak najbardziej ok dosc szybko szyby odparowuja, gorzej z grzaniem na tylna kanape z podłokietnika mimo ustawienia ciepłego nadmuchu leci chlodne. Spalanie w tej pogodzie na 15 km w miescie bez korkow ok 6.5 w/g kompa. Styl jazdy spokojny maxobroty 2500 ,szybkie nabieranie predkosci , raczej unikam 6 biegu , 5 bieg i 2000 obrotow spalanie wtedy bardzo fajne.
Przy okazji mam pytanko do ekspertow czesto pry zimnym silniku obroty na jałowym do okolo 5 minut utrzymuja sie na wyzszym poziomie tj. 1tys. Spalanie chwilowe jest wtedy wyzsze o ok 0,5 l/h czy to normalne przy tym silniku. Nie wiem cy dobrze pamietam gdzies przeczytalem ze silnik tak ma gdy chce doladowac akumulator, chcyba ze mi sie cos pomyliło.
Komentarz
-
Komentarz