Z jednej strony wszystko (dymienie gdy na dworze zimno/wilgotno, wynik analizy spalin, informacje od poprzedniego właściciela a mam do niego zaufanie) wskazuje na to, że nie ma się czym przejmować. Z drugiej jednak strony pojawiły się również głosy, że innym użytkownikom dymienie ustaje jeszcze na postoju na wolnych obrotach. W piątek oddaję auto na robotę wydechu i poproszę o zwrócenie uwagi na dymienie. Jeśli i tutaj niczego nie znajdą to przyjmę do wiadomości, że to kwestia downpipe + sportowego katalizatora.
Temat dymienia uważam za zamknięty. Nie dzieje się nic niepokojącego, to para wodna. A że jest jej dość sporo to może być kwestia stanu wydechu (tłumik środkowy) lub jazdy na krótkich dystansach (po 10 - 15km). Jest to opinia zaufanego mechanika (z rodziny).
Korzystając z okazji chciałbym się poradzić w sprawie tłumika. Oddałem auto do mechanika na wymianę tłumika środkowego. Niestety nie mógł nigdzie takowego znaleźć, tak więc odebrałem auto. Na własną rękę przeszukałem kilka hurtowni + sklepów internetowych i faktycznie dostać tłumik środkowy do TFSI to cud. Pozostały mi więc 2 możliwości:
- ASO,
- custom made.
Jutro zamierzam obdzwonić ASO oraz 2 zakłady w moim pobliżu. O jednym z nich (MG Motorsport) nie trzeba nic pisać, natomiast drugi z nich (Brokat - http://tlumiki-sosnowiec.pl/) nie jest mi już znany. Czy ktoś kojarzy ten zakład i może coś napisać?
Czuję, że cena w ASO nie będzie należała do wybitnie przyjaznych, a poza tym częściowo mam już wydech z MG Motorsport (katalizator + prawdopodobnie downpipe), tak więc skłaniałbym się właśnie ku ich podzespołom by kontynuować to, co zaczął poprzedni właściciel.
Dzieki za sugestie. Jesli zdecyduje sie na customa to bedzie to MG. Same pozytywne opinie o nich sa, dodalbym kolejny element z tej samej "stajni" no i do Siemianowic mam najblizej.
// Edit.
Tłumik będę zakładał jednak oryginalny, czekam na potwierdzenie ze strony jednego z forumowych sprzedawców.
Co do dymienia: zauważyłem, że w mroźniejsze dni (temperatura nawet lekko poniżej 0) lub po prostu suchsze efekt dymienia jest zdecydowanie mniejszy/krótszy. Potwierdza to zatem przypuszczenia o parze wodnej.
Komentarz