[O2] RS 2.0 TFSI - dymi na biało

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WojtekDM
    Ambiente
    • 2014
    • 119

A parkuje kolega na trawie, na kostce czy gdzie? Bo z nieutwardzonych nawierzchni dużo wilgoci się zbiera pod autem
    Skoda Octavia RS Combi 2006
    BWA w serii 214KM/303Nm, aktualnie 263KM/384Nm, Black Magic
    http://www.dynamech.pl
    Serwis & regeneracja turbosprężarek

Komentarz

• phpion
      Rider
      • 2013
      • 332
      • Mitshibishi

Parkuję w garażu blaszanym na wylewce betonowej.

Z jednej strony wszystko (dymienie gdy na dworze zimno/wilgotno, wynik analizy spalin, informacje od poprzedniego właściciela a mam do niego zaufanie) wskazuje na to, że nie ma się czym przejmować. Z drugiej jednak strony pojawiły się również głosy, że innym użytkownikom dymienie ustaje jeszcze na postoju na wolnych obrotach. W piątek oddaję auto na robotę wydechu i poproszę o zwrócenie uwagi na dymienie. Jeśli i tutaj niczego nie znajdą to przyjmę do wiadomości, że to kwestia downpipe + sportowego katalizatora.

Komentarz

• EŁ
        L&K
        • 2004
        • 1168
        • Octavia III (5E3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez phpion
        że to kwestia downpipe + sportowego katalizatora.
        u mnie nie dymi :roll:

Komentarz

• phpion
          Rider
          • 2013
          • 332
          • Mitshibishi

Temat dymienia uważam za zamknięty. Nie dzieje się nic niepokojącego, to para wodna. A że jest jej dość sporo to może być kwestia stanu wydechu (tłumik środkowy) lub jazdy na krótkich dystansach (po 10 - 15km). Jest to opinia zaufanego mechanika (z rodziny).

Korzystając z okazji chciałbym się poradzić w sprawie tłumika. Oddałem auto do mechanika na wymianę tłumika środkowego. Niestety nie mógł nigdzie takowego znaleźć, tak więc odebrałem auto. Na własną rękę przeszukałem kilka hurtowni + sklepów internetowych i faktycznie dostać tłumik środkowy do TFSI to cud. Pozostały mi więc 2 możliwości:
          - ASO,
          - custom made.
          Jutro zamierzam obdzwonić ASO oraz 2 zakłady w moim pobliżu. O jednym z nich (MG Motorsport) nie trzeba nic pisać, natomiast drugi z nich (Brokat - http://tlumiki-sosnowiec.pl/) nie jest mi już znany. Czy ktoś kojarzy ten zakład i może coś napisać?

Czuję, że cena w ASO nie będzie należała do wybitnie przyjaznych, a poza tym częściowo mam już wydech z MG Motorsport (katalizator + prawdopodobnie downpipe), tak więc skłaniałbym się właśnie ku ich podzespołom by kontynuować to, co zaczął poprzedni właściciel.

Komentarz

• LUKI
            RS
            • 2005
            • 5776

phpion, jak chcesz sprawdzonego magika od tłumików to musiałbyś podjechać do Tychów - Długa 3

Tomasza bardzo polecam :!:
            32 216 95 74
            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

phpion, zadzwoń i pogadaj tutaj http://www.gorecki-zory.pl/

Komentarz

• phpion
                Rider
                • 2013
                • 332
                • Mitshibishi

Dzieki za sugestie. Jesli zdecyduje sie na customa to bedzie to MG. Same pozytywne opinie o nich sa, dodalbym kolejny element z tej samej "stajni" no i do Siemianowic mam najblizej.

// Edit.
                Tłumik będę zakładał jednak oryginalny, czekam na potwierdzenie ze strony jednego z forumowych sprzedawców.

Co do dymienia: zauważyłem, że w mroźniejsze dni (temperatura nawet lekko poniżej 0) lub po prostu suchsze efekt dymienia jest zdecydowanie mniejszy/krótszy. Potwierdza to zatem przypuszczenia o parze wodnej.

Komentarz

Pracuję...