Jabar1975, musze sobie zatem kupic GPS, chociaz przyznam, ze efekt wskazowki docierajacej w poblize ostaniego wskazania na liczniku poprawia humor
O2 1,9tdi max 195km/h, ogranicznik predkosci czy co??
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez Piotr_TJabar1975, musze sobie zatem kupic GPS
odejmij sobie 10km/h - tyle mniej wiecej przekłamuje licznik powyżej "stówy".saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, a powyzej dwoch stow ? Pokazalo mi 237 (tuz przed kreska 240) i jestem ciekaw ile to bylo faktycznie, ale pewnie poleciala wartosc fabryczna czyli te 219km/h.
[ Dodano: Czw 23 Sie, 07 13:33 ]
QBA, ciulam kase na palmtopa z gps bo ostatnio mam tendencje do gubienia sie w trasie i przegapiania zjazdow :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr_Tszkoda, a powyzej dwoch stow ? Pokazalo mi 237 (tuz przed kreska 240) i jestem ciekaw ile to bylo faktycznie, ale pewnie poleciala wartosc fabryczna czyli te 219km/h.
[ Dodano: Czw 23 Sie, 07 13:33 ]
QBA, ciulam kase na palmtopa z gps bo ostatnio mam tendencje do gubienia sie w trasie i przegapiania zjazdow :lol:
w każdym razie skrzynia bardzo ogranicza v max, więc nie ma co sie podniecać, IMHO v-max w "standardowo" modyfikowanych samochodach vs. seria nie różni się znacznie (np. u mnie), zresztą kogo to obchodzi, ważniejsze jak szybko do tego v maxa dochodzisz.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodatyle mniej wiecej przekłamuje licznik powyżej "stówy".
Zamieszczone przez szkodażeby zmierzyć sobie prędkość to IMHO nie jest najlepszy argument do kupna
Zamieszczone przez szkodaIMHO v-max w "standardowo" modyfikowanych samochodach vs. seria nie różni się znacznie (np. u mnienasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Nie wydaje mi sie zeby byl tam ogranicznik - raczej to jest miejsce gdzie jest kres mozliwosci zelastwanasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mushroomchcialbym tylko zeby ktos mi udzielil fachowej odpowiedzi, czy jest to jais ogranicznik czy po prostu przebieg mocy w tym modelu tak wychodzi ze nie ma wiecej mocyZamieszczone przez dobrygrzeswawaPanowie o co w ogóle chodzi.
Zobaczcie przebieg mocy i momentu dla waszych jednostek i sprawa rozwiązana. Do 4000 jeszcze coś się niby dzieje ale po, niestety wszystko leci na łeb ku wartości "0"
Do tego trzeba wziąć pod uwagę coś takiego jak temperatura na zewnątrz a może konkretniej temperatura w dolociesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Re: O2 1,9tdi max 195km/h, ogranicznik predkosci czy co??
Zamieszczone przez mushroomwitam , jestem uzytkownikiem ocatavi 2, 1,9tdi 110km, chcialbym sie dowiedziec czy one maja fabrycznie ogranicznie predkosci ? takie odnosze wrazeni gdyz predkosciomierz nie chce ani drganc ani dalej niz na 195km/h, nawet przyhamowywuje dodam tylko ze posiadam takze filtr czasteczek stalych. Czy jest jakas solucja na usuniecie tego? bo wiem ze mozna by wyciasnac jakas wieksza predkosc, przy 195km/h mam 4200obr, . z gory dzieki na pomoc, dodam tylko ze szukalem i nic nie znalazlem na forum.
Pozdrawiam
budzik - 218 km/h
GPS - 202 km/h
obroty - okolo 4200
paliwo - franuski Shell
szedl dalej ale nie chcialem go katowac
3 osoby + pelny bagaznik
O2 TDI 105KM przebieg 5000 kmMateo
chip'ed
Komentarz
-
-
Jabar1975, Jak to nie, przeciez mozesz napisac program ktory bedzie obcinal obroty na 3700 na 5 biegu i tyle. Mozna limiter obrotow przeniesc wyzej np na 4500, ale IMO to jest do bani posuniecie, bo turbina powie jeszcze szybciej papa, bo coraz slabsze te sprezarki wkladaja.
A diesel ma to do siebie, ze w koncu sie rozpedzi. U mnie przy tych 4200 na 5 biegu gaz wcale nie musi byc wcisniety do konca, wiec raczej to nie tu jest problem. Pozostaje czas w jakim auto rozpedzi sie do tych 220km/h np. A nie zapominajmy ze indeks predkosci opon to najczesciej 210km/h w autach tej klasy co Octavia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftak to nie, przeciez mozesz napisac program ktory bedzie obcinal obroty na 3700 na 5 biegu i tyle.
IMO bylaby wtedy jasna informacja ze ten i ten model ma predkosc ograniczona do xxx km/h. Tutaj jest raczej tak ze jedno auto z tym silnikiem bujnie sie do 210 a inne do 195 (jak u kolegi) - a roznice te sa malo wiarygodne bo bo trzeba by sprawdzic oba jakims dokladnym przyrzadem pomiarowym - bo roznica moze wynikac np. z roznych przeklaman licznika.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Zamieszczone przez Maicroftak to nie, przeciez mozesz napisac program ktory bedzie obcinal obroty na 3700 na 5 biegu i tyle.
IMO bylaby wtedy jasna informacja ze ten i ten model ma predkosc ograniczona do xxx km/h. Tutaj jest raczej tak ze jedno auto z tym silnikiem bujnie sie do 210 a inne do 195 (jak u kolegi) - a roznice te sa malo wiarygodne bo bo trzeba by sprawdzic oba jakims dokladnym przyrzadem pomiarowym - bo roznica moze wynikac np. z roznych przeklaman licznika.
jest mozliwe ze 1 pojedzie licznikowe 195 bo ma firmowe opony i licznik uczciwie pokazujcy
a drugi ma inne felgi i "szybszy" budzik i poleci 220 ...
GPS + 9 satelit -> pomiar i mozna wtedy dyskutowacMateo
chip'ed
Komentarz
-
-
Re: O2 1,9tdi max 195km/h, ogranicznik predkosci czy co??
Zamieszczone przez mateoZamieszczone przez mushroomwitam , jestem uzytkownikiem ocatavi 2, 1,9tdi 110km, chcialbym sie dowiedziec czy one maja fabrycznie ogranicznie predkosci ? takie odnosze wrazeni gdyz predkosciomierz nie chce ani drganc ani dalej niz na 195km/h, nawet przyhamowywuje dodam tylko ze posiadam takze filtr czasteczek stalych. Czy jest jakas solucja na usuniecie tego? bo wiem ze mozna by wyciasnac jakas wieksza predkosc, przy 195km/h mam 4200obr, . z gory dzieki na pomoc, dodam tylko ze szukalem i nic nie znalazlem na forum.
Pozdrawiam
budzik - 218 km/h
GPS - 202 km/h
obroty - okolo 4200
paliwo - franuski Shell
szedl dalej ale nie chcialem go katowac
3 osoby + pelny bagaznik
O2 TDI 105KM przebieg 5000 km
na liczniku 215
na GPS 202
obroty 4200
paliwo polski LOTOS
i pedal gazu nie do końca wcisniętyOctavia II 1,9 TDi Ambiente + masa dodatków
CB Uniden 520 XL + President MISSOURI
WWW.WARZENKO.PL - Twoje miejsce - nie tylko w sieci
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mateomoze nowe nie maja juz jakis blokad ?
jedno auto jest zrobione tak, inne inaczej, jedno dotarte w taki sposob, inne w inny - skutkiem czego sa roznice w predkosci, do tego dojdzie wiatr z tej a nie innej strony, moze cisnienie w oponach, temp itd itp i spokojnie wychodzi roznica na poziomie +-5-10 km/hnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
lec
-
Panowie, nie mówię o gonieniu auta 1700 km z prędkowścią VMax lecz o odcinku 120 km autostrady w Chorwacji gdzie jadąc "z górki" na "wariata" można odczuć "STOP"!
Bo o tym było w temacie :-)
O tym gdzie w Polsce latać z taką predkością też z chęcia poczytam :diabelski_usmiech
A co do Palma z GPS (np Asus A636N) to jadąc po autostradach Chorwacji (Dalmacji Południowej) naprwdę nie ma za wiele drzew i wzniesień by "oszukać" GPS.
PS A ja dodam jeszcze pytanko o turbinkę i silnik:
Jak długo można bezpiecznie jechać na full (3500 -3900obr/min) by nie wystrzelić turba za wcześnie? ops:Była O2, Jest SuperB!
Komentarz
-
-
Trochę wałkujemy sprawy o których już pisano.
Ale co do ograniczników to może ich nie ma tyle że np: u mnie (DSG) w trybie "S" auto kręci na poszczególnych biegach do ok 4300/4400 ogr/min. A na ostatnim 6-tym biegu widać wyraźnie moment zatrzymania na 4200 i STOP. Dalej nie pójdzie. Może to specyfika tego układu napędowego.
4200/209 (GPS)/219 licznik - i basta
A manual?
Ech... to i tak akademicka dyskusja o różnicy +-8km :roll:Hokus-Pokus i dwumasa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adalbertPanowie, nie mówię o gonieniu auta 1700 km z prędkowścią VMax lecz o odcinku 120 km autostrady w Chorwacji gdzie jadąc "z górki" na "wariata" można odczuć "STOP"!
Bo o tym było w temacie :-)
O tym gdzie w Polsce latać z taką predkością też z chęcia poczytam :diabelski_usmiech
A co do Palma z GPS (np Asus A636N) to jadąc po autostradach Chorwacji (Dalmacji Południowej) naprwdę nie ma za wiele drzew i wzniesień by "oszukać" GPS.
PS A ja dodam jeszcze pytanko o turbinkę i silnik:
Jak długo można bezpiecznie jechać na full (3500 -3900obr/min) by nie wystrzelić turba za wcześnie? ops:Mateo
chip'ed
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01mushroom,
może się nie znam ale wydaje mi się że 4300 obr. to trochę za mało, w mojej O1 paliwo odcina dopiero na czerwonym, w okolicach przed 5000.Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz