misiek^wro, dzięki za szybką odpowiedź. Dopytam jeszcze ile kosztowałoby Bolero (nowe) do Octavii II FL ? - zastanawiam się pomiędzy dołożeniem MDI do Swinga a Bolero...
[O2] poFL kiera multifunkcyjna w O2 przedFL - prawy modul
Zwiń
X
-
[O2] poFL kiera multifunkcyjna w O2 przedFL - prawy modul
Poniewaz rozgryzlem juz co i jak z maxidotami, wiem tyle tylko, ze przekladka w stylu PNP maxidota po FL nie wchodzi do O2 przed FL, a przerobka calej wiazki nie wchodzi w gre to chcialem sie spytac czy ktos majacy O2 z rocznika 2006 tudziez 2007 ( ale nie 2008 ) rozgryzl moze opcje uruchomienia prawego modulu kierownicy MF po FL w autku przed FL.
Sprawa wyglada tak, ze zaden przycisk nie chce dzialac, kodowania chyba sprawdzilem wszystkie mozliwe, reset aku tez byl orobiony
Any ideas ? Moze jest jakis patent? Kropeck, Enriquez ? Wy jestescie megamózgi, moze cos wymyslicie - ja sie zglaszam jako swinka testowa :twisted:Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
-
-
Enriquez, telefon i strzalka do tylu.
Kodowania hmm nie pamietam, sprawdze zaraz.
834 bylo, wcisnieta rolka zmienia tylko na MD ustawienia z 1 na 2 i spowrotem, rolowanie nie dziala, telefon i strzalka tyż ni
na 534 to samo.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Podobny problem
A udało Ci się odpalić lewe przyciski tj podgłaszanie?
Ja mam sytuację trochę odwrotną. Mam OIIFL moduł z końcówką CK i kierownicę multi.
Ale mam zainstalowane radio (chiński kombajn multimedialny), który jest przystosowany do sterowania kiery OII przed FL. Sprawdzałem u kolegi, który ma OII przed FL i mój kombajn działa u niego bez problemów - wszystkie przyciski kierownicy multi działają
A w mojej OII FL obecnie działają tylko przyciski
- lewa strona 2 przyciski przeskakiwanie między utworami (dla radia zmiana częstotliwości), rolka podgłaszania nie działa
- prawa strona - działa tylko odbieranie telefonu, rolka i strzałka nie działają.
Czy jest możliwe zmusić kierownicę multi od O IIFL tak, żeby dawała sygnały jak kierownica OII przed FL?
Próbowałem różnego kodowania modułu CK - nic nie daje.
W VCDS można połaczyć się ze sterownikiem samych przycisków, ale nie można go kodować.
PS - jak wcisnę prawą rolkę - to w MFD przeskakuje mi między pamięcią 1 i 2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wrokowaltom99, lewa strona w pelni smiga 8) a prawa niestety oprocz wciskania rolki nic nie dziala.
Jeżeli u Ciebie w OII działa podgłaszanie z OIIFL - to wynika z tego że moduł przycisków daje takie same sygnały niezależnie czy to rolka czy przyciski.
Skoro u mojego kolegi w OII na przyciskach chodziło, a u mnie na rolce nie działa - to może mam uszkodzoną elektronikę - coś nie łączy, może coś nie styka.
Czeka mnie demontaż kierownicy i sprawdzenie.
Komentarz
-
-
Mam już odpowiedni moduł z końcówką CK (to jest dla OII FL).
Dziś pobawiłem się i przy kodowaniu 0000543 pojawiła sie zmiana (nie wiem dlaczego wczesniej to przeoczyłem) - zaczął działać przycisk "mute" - czyli wciśniecie lewej rolki powoduje wyciszenie radia. Ale podgłaszanie nadal nie działa.
Miałem słabą baterię w lapku i nie sprawdziłem kodwań 143, 243, 343, 443 - to jest jakiś starszy system transmisji LIN 1.3 (EDIT - w moim module CK te kodowania nie działają)
EDIT
Rozwiązaniem jest chyba moduł pod kierownicą.
W OII przed FL moduły działały na magistrali LIN wersja 1.3
W OII po FL moduły działają na magistrali LIN wersja 2.0
Jedynym modułem, który działa w obydwu wersjach LIN jest moduł 1K0953549CH - dane z tej strony tutaj
Muszę poszukać takiego modułu.
Komentarz
-
-
Witam
Posiadam Octavię Scout 2.0TDi z końca 2007 w której zamiast radia Stream poprzedni właściciel zamontował nawigację Columbus. Do tego doszła nowa trójramienna kierownica multifunkcyjna od Octavii II po FL z obsługą radia oraz telefonu. Wymieniono również moduł kierownicy na 1K0953549CH, taśmy kierownicy i przewodu oraz ja sam dokonałem wymiany gatewaya na model 1K0907530AA. W związku z tym wszystkim mam problem, ponieważ aktualnie po obejrzeniu wiązki przewodów wychodzących do modułu bluetooth 7P6035730A stwierdzam, że jest ona dziwna ponieważ z modułu bluetooth wychodzi 8 kabelków wychodzących następująco:
- z 1 pinu wtyczki moduły bluetooth idzie przewód do + w akumulatorze
- z 2 pinu wychodzi przewód uziemiający
- z 8 i 9 pinu kabelki wychodzą do Columbus'a do pinów 12(tel r+) i 6(tel r-)
- z 11 i 12 pinu wychodzi przewód mikrofonu
- kabelki z 17-18 pinu modułu bluetooth wchodzą bezpośrednio do Gatewaya
W związku z powyższym zakupiłem taki kabelek http://allegro.pl/kabel-okablowanie-...362566534.html do swojego zestawu, ponieważ bardzo mi zależy, aby uruchomić obsługę przycisków do sterowania telefonem.
Zakupiony przewód powinien rozwiązać problem, jednakże nadal mam problem z połączeniem Columbus - Kierownica, ponieważ po zakupie nowej wiązki w oryginalnej wtyczce brakuje pinów do obsługi telefonu. Myślę, iż jest to kwestia pociągnięcia kilku przewodów z wtyczki wchodzącej do Columbusa aż do modułu kierownicy. W związku z tym zwracam się do Was o pomoc, ponieważ sam nie będę wstanie rozwiązać swojego problemu, jednakże chciałbym dodać iż do obsługi kierownicy przewody z wtyczki wychodzą dlatego ona działała natomiast do obsługi telefonu sytuacja ma się jak wyżej.
Komentarz
-
-
kowaltom99, mam moduł CH
u mnie lewa strona działa bezproblemowo, po prawej działa słuchawka(telefon), "cofanie", rolka we wszystkich zakresach raz działa raz nieprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
[ Dodano: Czw 18 Lip, 13 19:34 ]
DjTraks, mam tyle co każdy
nie słyszałem, żeby ilośc pinów się różniła pomiedzy kierownicą a RNSem
jaki masz soft w RNSie?może musisz wgrać łatkę do obsługi multifunkcji
prawa rolka i tak ci nie zadziała
obojętnie czy dołozysz jakieś kabelki czy nie, bo to ma związek z magistralą LINprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, A czy przypadkiem Columbus nie powinien ze swojego złącza mieć wyprowadzonej wtyczki do obsługi telefonu w miejsce inne niż moduł bluetooth ??
Generalnie ten kabelek co kupiłem to pewnego rodzaju przejściówka, która z jednej strony wchodzi w oryginalny przewód z drugiej strony w Columbusa i tak do Columbusa wchodzi 40 pinów wiązki którą kupiłem
a wychodzą 32
Tak zaś wygląda złącze w Skodzie
Jak dla mnie ewidentnie brakuje połączenia pomiędzy Columbusem przez zakupiony kabel, a Octavią. Rozumiem, że nie jestem wstanie uruchomić prawej części kierownicy ??
W Columbusie mam soft 4120A łatkę do multifunkcji też wgrywałem i nic to nie dało.
Komentarz
-
-
DjTraks, jedyna rzecz której na razie nie ogarniam to wybieranie głosowe
ja mam prawą rolkę częściowo sprawną- jak napisałem raz działa raz nie
jutro będę kombinował ze spacewalkerem czy da się uruchomić prawą rolkę w aucie przedliftowymprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Ok czyli jednak jakieś przewody muszę pociągnąć do Bordnetz'a lub modułu kierownicy ??
Jeżeli tak mógłbyś mnie jakoś nakierować.
Rozumiem też by uruchomić funkcjonowanie jakiegokolwiek przycisku z prawej strony mojej kiery będę skazany na wymianę czegos jeszcze np. Bordnetz'a na centralna jednostkę 09 ??
Komentarz
-
-
jeśli masz kierę multi, moduł który ją obsługuje, Columbusa, który działa normalnie, taśmę wymienioną to nic nie musisz ciągnąć
nie bardzo tylko rozumiem, o co chodzi z tym twoim Bthprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
DjTraks, Ty masz taki problem, ze nowa kiera prawa strona nie ma szans dzialac z budzikami/radiem chocbys sie obsral na cieplo - powod jest prozaiczny - zegary nie tlumacza, a can gateway nie puszcza dalej.
Musisz z tym zycByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DjTrakspodobno nie współpracują z wersją przed Fl)Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DjTraksbordnetza
grubo mierzysz :P
wiesz, że to oznacza wymianę wszystkich wiązek i większości sterowników? :roll:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
Komentarz