[O2] RS CEGA DSG inna turbina

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ayu
    RS
    • 2009
    • 4154

Puchacz, w styczniu się tym zajmę. :szeroki_usmiech

Komentarz

• fernando
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1890

Pany, a tak podepnę się pod temat - czy różnica w mocy i charakterystykach pracy silnika między wydechem 2,75" a 2,5" będzie bardzo duża. Zakładam, że downpipe będzie 3". I czy montaż dwóch tłumików końcowych (na dwie strony), będzie prowadził do wyciszenia wydechu choć w niewielkim stopniu?

Komentarz

• sesik
        RS
        • 2006
        • 2165

Zamieszczone przez fernando
        Pany, a tak podepnę się pod temat - czy różnica w mocy i charakterystykach pracy silnika między wydechem 2,75" a 2,5" będzie bardzo duża. Zakładam, że downpipe będzie 3". I czy montaż dwóch tłumików końcowych (na dwie strony), będzie prowadził do wyciszenia wydechu choć w niewielkim stopniu?
        Zależy w jakie moce celujesz ;> do tych 280km te 2.5" wystarczy spokojnie, powyżej już by wypadało dać więcej, głośność o ile się nie mylę nie zależy od grubości wydechu Jak założysz dwa tłumiki to powinno być w miarę cicho
        Best ET = 13.666
        Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
        PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
        http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

fernando, tak jak sesik pisze, na dwóch tłumikach jest cicho, jadąc do Chorwacji nawet dziecko śpi bez stresu, w dolnych partiach obrotów jest jak w serii, u góry przyjemny bas
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Głośność wydechu z tego co słyszałem zależy od ilości tłumików w wydechu. IMO najlepiej jak bardzo chcesz się dowiedzieć to napisz maila do MGmotorsport i podpytaj jaka jest różnica między wydechami Street i Race, bo z tego co rozmawiałem przed montażem u mnie to Street jest jakieś +30% względem serii, a Race +70%. Ja mam 2 przelotowe i jeden końcowy u siebie i wydech ma 3" DP i dalej 2,75" (wersja Street). Obstawiam, że też dużo odgrywa ilość tej waty czy czegoś tam w tłumikach.
            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• rob555
              Rider
              • 2006
              • 748

Pamientajcie Panowie ze liczy sie grubosc wydechu w najcienszym miejscu
              Co z tego ze wiekszosc wydechu ma 3 cale jak np dwa kolanka na 2.5 cala siedza
              Bo juz widzialem takie nr :wink:

Lepsze pelne 2.5 cala niz 2.75 na plecionce co w srodku ma waskie gardlo.
              MG swietnie ogarniaja tematy wydechow wiec smialo mozna do nich udezac 8)
              pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
              hybrydowe wtryski i turbiny
              programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
              www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

rob555, słuszna uwaga, taka plecionka o ile może zwęzić średnice?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• fernando
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1890

sesik, piramida, Mihau - dzięki za odpowiedzi
                  Wiecie, takiego dużego doświadczenia to nie mam ops: sesika samochód słyszałem na żywo na zewnątrz tylko i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o TDI.
                  Za to jeździłem trochę z kolegą, który ma 2.0 TSI i wydech 2,75" od MG właśnie, to przy 2,5 tys. obrotów było już za głośno jak dla mnie. Wiadomo, każdy ma inne odczucie głośności...
                  A co do mocy, w jakie celuję, to nie mam tego tak konkretnie sprecyzowanego, wiadomo, że im więcej, tym lepiej, ale trzeba mieć na wszystko odpowiednie środki finansow :roll: Myślę o założeniu GTB2260VK i do tego chciałbym dorobić wydech, bo wszyscy mówią, że z seryjnym wydechem to nie zagra... Spodziewam się, że jakieś 250KM wyjdzie po tym, ale bez spiny i ma być bezpiecznie :twisted:

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

fernando, tez mam 2,75" od MG i nie zauwazylem zeby byl glosniejszy od serii, no może przy 4 Krpm slychac glosniejszy pomruk :diabelski_usmiech
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• fernando
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1890

No to mnie namawiacie skutecznie, ale chyba jeszcze będę musiał to sam jakoś sprawdzić, żeby się ostatecznie przekonać :roll:

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Za to jeździłem trochę z kolegą, który ma 2.0 TSI i wydech 2,75" od MG właśnie, to przy 2,5 tys. obrotów było już za głośno jak dla mnie.
                        Zapytaj się jaką ma wersję wydechu? Ja mam Street i jest przyjemnie głośniej IMO. Wpadnij na spota to posłuchasz

Komentarz

• WIELKIBONGO
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1594
                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Nexus6
                          fernando, tez mam 2,75" od MG i nie zauwazylem zeby byl glosniejszy od serii, no może przy 4 Krpm slychac glosniejszy pomruk :diabelski_usmiech
                          Nexus ale nie każdy ma tak wygłuszone auto jak Ty :twisted: :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                          BYŁA TEŻ CEGA
                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• sesik
                            RS
                            • 2006
                            • 2165

sesika samochód słyszałem na żywo na zewnątrz tylko i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o TDI.
                            Wystarczy wyrazić chęć i Cię przewiozę Posłuchasz wewnątrz
                            Best ET = 13.666
                            Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
                            PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
                            http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• fernando
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1890

Zamieszczone przez Mihau
                              fernando napisał/a:
                              Za to jeździłem trochę z kolegą, który ma 2.0 TSI i wydech 2,75" od MG właśnie, to przy 2,5 tys. obrotów było już za głośno jak dla mnie.

Zapytaj się jaką ma wersję wydechu? Ja mam Street i jest przyjemnie głośniej IMO. Wpadnij na spota to posłuchasz
                              Pytałem - mało wie ogólnie :szeroki_usmiech Na spota wpadnę na pewno, ale do połowy lutego nie ma mnie w Polsce, także to trochę później...

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                              Nexus6 napisał/a:

Nexus ale nie każdy ma tak wygłuszone auto jak Ty :twisted: :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                              Trafna uwaga :lol:
                              Zamieszczone przez sesik
                              fernando napisał/a:
                              sesika samochód słyszałem na żywo na zewnątrz tylko i to byłoby na tyle, jeśli chodzi o TDI.

Wystarczy wyrazić chęć i Cię przewiozę Posłuchasz wewnątrz
                              Ale Ty masz na jednym tłumiku chyba i w ogóle jakiś głośniejszy taki jest :?: Czy też 2.75 na dwóch przelotowych?

Powiem szczerze, że się trochę cykam... Wiecie, jak to jest... A nie chciałbym, żeby przy jeździe autostradowej, czyli przy ok. 2,5-3tys rpm było głośno... No i jeszcze jest jeden aspekt: Kolega, który jako pierwszy na forum (prawdopodobie) miał BigT w BKD i 2.75", powiedział, że już nigdy nie będzie zakładał głośnego wydechu i faktycznie w pastuchu zmienił tylko turbo, a w audi zapodał tylko program :roll: Cholera, trochę to kasy jest, więc się waham :roll:

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

fernando, jak chcesz to przewiozę cię swoim, pewnie zaraz początkiem stycznia będę w Wawie to zobaczysz jak chodzi 2.75 na dwóch tłumikach, dla mnie gitara, nawet mojej babie nie przeszkadza a jest uczulona na hałas :szeroki_usmiech

P.S. jak dla mnie to w każdym nastepnym aucie od razu zapewne będe wymianiać wydech i to na 100% na dwóch tłumikach bo z jednym niestety nie da sie dłużej jeździć.

Komentarz

• McGan
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 3573
                                  • Superb III (3V3)

piramida, ja jezdze bez tlumikow juz pol roku (3" i dalej 2,75") i jest optymalnie Najbardziej podoba mi sie ten ryk na zewnatrz przy pelnym bucie jak turbo sie wkreci :diabelski_usmiech No i w ogole sama turbinke fajnie slychac przez to. Tras tez juz kilka zrobilem i zyje I tak jak Ty, w kazdym moim kolejnym aucie tez wydeszek bedzie robiony, zdecydowanie odelza turbinke
                                  Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                  Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez McGan
                                    ja jezdze bez tlumikow juz pol roku (3" i dalej 2,75") i jest optymalnie
                                    Daj filmika w końcu jakiegoś :P

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

McGan, obawiam się że przy mojej jeździe powiedzmy 190 na tempomacie wydech na jednym tłumiku by mnie strasznie drażnił ale z drugiej strony to każde mocne depniecie na gaz musi być przyjemne :diabelski_usmiech

Komentarz

• fernando
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1890

piramida, super, bardzo chętnie, pod warunkiem, że będziesz przed 7 stycznia, bo potem do połowy lutego znowu mnie nie ma niestety...

Komentarz

• McGan
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 3573
                                          • Superb III (3V3)

piramida, oj i jest bardzo przyjemne, wwrrrrrrrrrrrrummm Też latam po 180-190 ale mi tam nie robi za bardzo, natomiast jeśli latasz codziennie jakieś dłuższe trasy to szczerze mogłoby to zacząć męczyć
                                          Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                          Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

Pracuję...