Przygotowanie pod telefon GSM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bombardier
    Classic
    • 2015
    • 15

Krzaq, ja sie odezwe do Ciebie w przyszłym tygodniu. Teraz miałem kosmos w pracy przed swietami i nie mialem czasu nawet sie podrapać. Wyskoczyła mi tydzien temu kontrolka od ESP podczas normalnej jazdy. Kolejny problem ;(
  • BiDi01
    Rider
    • 2013
    • 460

Panowie i Panie (jeśli takowe są). Jako osoba która notorycznie rozmawia przez telefon w samochodzie (ciiii... nie mówcie nikomu) doszedłem do wniosku, że muszę mieć przygotowanie pod telefon GSM.Zdecydowałem się na te najbardziej rozbudowane: z obsługą głosową, połączenie z anteną zewnętrzną, Phone box - wzmacnianie sygnału GSM, uchwyt na multimedia, Bluetooth (koszt 1000 zł.)
    Co sądzicie o takim udogodnieniu? Z tego co słyszałem to faktycznie podłączenie pod antenę zewnętrzną daje lepszą jakość sygnału, a phone box to fajny dodatek. Czy mogę posiadaczy takiego rozwiązania w swoich samochodach prosić o opinie na jego temat? Ja wcześniej nie miałem kontaktu z takim rozwiązaniem.
    O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
    Błękit RACE
    Beżowa Alcantara
    Columbus
    Webasto

Komentarz

• Bomber
      Ambiente
      • 2013
      • 226

Ja to mam u siebie. Phone box (płytka indukcyjna w schowku połączona z anteną na dachu) rzeczywiście poprawia jakość sygnału , obsługę telefonu książkę telefoniczną masz w Bolero a po bluetooth możesz sobie również puszczać muzykę z telefonu
      Dla mnie zestaw głośnomówiący jest również niezbędny w każdym aucie :-)
      Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Prekompilator
        Rider
        • 2013
        • 420

A czy obraz z telefonu da się wyświetlić na radiu?

Komentarz

• Bomber
          Ambiente
          • 2013
          • 226

Nie da się. Podobno po media in jakoś (jest w instrukcji) ale nie próbowałem.
          Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• BiDi01
            Rider
            • 2013
            • 460

Zamieszczone przez Bomber
            a po bluetooth możesz sobie również puszczać muzykę z telefonu
            szybko łączy się przez bluetooth? Zapamiętuje samochód telefon i łączy się następnym razem automatycznie?
            Błękit RACE
            Beżowa Alcantara
            Columbus
            Webasto

Komentarz

• Przem78
              Rider
              • 2013
              • 561

Zamieszczone przez BiDi01
              szybko łączy się przez bluetooth? Zapamiętuje samochód telefon i łączy się następnym razem automatycznie?
              Wszystko działa szybko i sprawnie, problem jest tylko przy dwóch telefonach wtedy po podłączeniu jednego jest wszystko OK (można ustawić ulubione kontakty itp.) natomiast podłączenie drugiego kasuje poprzednie ustawienia :cry: , mnie bardzo brakuje mulitpointa (tak jak w słuchawkach BT) ale ogólnie BT z Bolero działa bardzo dobrze a obsługa jest intuicyjna :!:
              Pozdr. Przemek

Komentarz

• BiDi01
                Rider
                • 2013
                • 460

Zamieszczone przez Przem78
                Zamieszczone przez BiDi01
                Wszystko działa szybko i sprawnie, problem jest tylko przy dwóch telefonach wtedy po podłączeniu jednego jest wszystko OK (można ustawić ulubione kontakty itp.) natomiast podłączenie drugiego kasuje poprzednie ustawienia :cry: , mnie bardzo brakuje mulitpointa (tak jak w słuchawkach BT) ale ogólnie BT z Bolero działa bardzo dobrze a obsługa jest intuicyjna :!:
                mam nadzieje że w Columbusie również będzie wszystko sprawnie i czytelnie. Relację na pewno zdam.
                Błękit RACE
                Beżowa Alcantara
                Columbus
                Webasto

Komentarz

• Black_Dev
                  Drive
                  • 2013
                  • 73

Pomijajac konfiguracje to czy mozna miec "zdefiniowane" 2 telefony w radiu ? czy trzeba rekonfigurować to jakś skomplikowanie aby zmienic telefon ?

Można prosić o więcej informacji w tej materii.

Interesuje mnie TYLKO funkcjonalnosc pamiętania połączenia do 2ch telefonów - ( zadne kontakty etc.. to juz nie )
                  -----
                  O3 - zamówiona...

Komentarz

• Bomber
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 226

Możesz mieć skonfigurowane chyba 10 telefonów ale w jednym czasie może być sparowany (podłącozny) tylko jeden. Jak odłaczysz pierwszy to drugi powinien się "z automatu" po konfiguracji sparować automatycznie.
                    Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Black_Dev
                      Drive
                      • 2013
                      • 73

Hej,
                      Mniej więcej o to chodzi tzn u Ojca w samochodzie jest tak, że samochód zna telefony ojca, matki, brata i w momencie wykrycia telefonu spina się z nim.
                      Czyli wchodzi ojciec - wpina się w system, wchodzi matka - wpina się,
                      Co najwyzej wybierają z listy z którym telefonem ma się samochód połączyć. i nic więcej
                      ( 2-3 kliki/wybory )

I jeśli tutaj w skodzie jest tak samo to super, mnie przeraża, że jak wsiada drugi telefon to musi robic 100 rzeczy aby: wywalić poprzedni telefon, połączyć swój, sparować..

Tutaj także chciałbym aby np samochód powiedział ze wykrył 2-3 znane mu telefony i z którym ma się "połączyć".
                      -----
                      O3 - zamówiona...

Komentarz

• kylo76
                        Rider
                        • 2013
                        • 743
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jutro sprawdzę czy Bolero ma multipointa i dam znać.
                        O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• michalek1912
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 113

Z moich obserwacji wynika, iż Bolero ma multipointa. Bez problemu radzi sobie z dwoma telefonami, więcej nie sprawdzałem. Na stałe zapisują się wszystkie kontakty, również te ulubione. Zmiana telefonu nie powoduje usunięcia poprzednich ustawień. Po prostu zmienia się profil użytkownika.
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

• rezon
                            RS
                            • 2006
                            • 1894
                            • Volvo
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Black_Dev
                            I jeśli tutaj w skodzie jest tak samo to super, mnie przeraża, że jak wsiada drugi telefon to musi robic 100 rzeczy aby: wywalić poprzedni telefon, połączyć swój, sparować..

Tutaj także chciałbym aby np samochód powiedział ze wykrył 2-3 znane mu telefony i z którym ma się "połączyć".
                            maximum 4 telefony sparowane.Automatycznie Łączy się z ostatnim, z którym był połączony a jeśli nie ma go w samochodzie w wg kolejności na liście sparowanych urządzeń. Działa bez problemów.
                            Jeśli chcesz sparować kolejny telefon - musisz któryś usunąć.

Komentarz

• BiDi01
                              Rider
                              • 2013
                              • 460

Zamieszczone przez rezon
                              Zamieszczone przez Black_Dev

maximum 4 telefony sparowane.Automatycznie Łączy się z ostatnim, z którym był połączony a jeśli nie ma go w samochodzie w wg kolejności na liście sparowanych urządzeń. Działa bez problemów.
                              Jeśli chcesz sparować kolejny telefon - musisz któryś usunąć.
                              no i to mi się podoba super
                              Błękit RACE
                              Beżowa Alcantara
                              Columbus
                              Webasto

Komentarz

• Przem78
                                Rider
                                • 2013
                                • 561

Zamieszczone przez michalek1912
                                Z moich obserwacji wynika, iż Bolero ma multipointa.
                                Bolero nie ma multipointa (multipoint to podłączone na raz 2 urządzenia, mam słuchawkę BT Plantronicsa i tam podłączając 2 tel na raz mogę z nich korzystać tzn dzwoni jeden odbieram, dzwoni drugi odbieram, chcę zadzwonić z jednego dzwonię i tak samo z drugiego oby dwa urządzenia są sparowane) a w Bolero możesz mieć podłączony TYLKO jeden telefon na raz, oczywiście pozostałe są zapamiętane ale nie zadziałają razem (trochę mnie to wkurza bo mam 2 telefony ale jakoś trzeba to przeboleć)
                                Pozdr. Przemek

Komentarz

• Black_Dev
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 73

w Bolero możesz mieć podłączony TYLKO jeden telefon na raz, oczywiście pozostałe są zapamiętane ale nie zadziałają razem
                                  To mi całkowicie pasuje.

(trochę mnie to wkurza bo mam 2 telefony ale jakoś trzeba to przeboleć)
                                  Tutaj polecam telefon dual-sim - posiadam takowy i świetnie się sprawuje - w porównaniu do noszenia 2ch telefonów. Jedyna uwaga musi być to dual-sim full active-active ( uwaga bo na rynku dużo jest active-standby to już nie to samo )
                                  [/quote]
                                  -----
                                  O3 - zamówiona...

Komentarz

• padero
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 369
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Podłącze się do tematu, mam u siebie standardowe dla elegance przygotowanie pod telefon GSM, bez obsługi głosowej (chyba) i teraz pytanie czy w tej wersji mam mikrofon, a jeśli tak to gdzie on jest, bo nie mogę namierzyć. Wydaje mi się, że mam bo mimo że telefon schowany w kieszeni, albo gdzieś w torbie, to świetnie się rozmawia i rozmówcy mnie dobrze słyszą, bo chyba raczej nie możliwe żeby mikrofon w telefonie(w tym wypadku galaxy s2) tak dobrze zbierał z otoczenia, nawet z torby.
                                    Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• ketivv
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1155

podsufitka gdzieś w kierunku tyłu za lusterkiem wstecznym

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

A nie przypadkiem w obudowie lampki

Komentarz

• kylo76
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 743
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No właśnie ja też nie mogę zlokalizować mikrofonu (w i30 jest nad głową kierowcy).
                                          Tak jak pisze rezon mikrofon jest koło lampek po stronie kierowcy.

A tak z innej beczki, czy Bolero obsługuje też głosowo telefon - wybieranie numerów itd, bo w standardzie można rozmawiać, ale wybierać głosowo numerów już nie? Ale mikrofon jest, więc jest to kwestia tylko i wyłącznie oprogramowania (zmiana softu lub odblokowanie funkcji) czy dodatkowego modułu? :?:
                                          O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Bluetooth masz w dodatkowym module i wg instrukcji obsługuje również wybieranie głosowe zarówno kontaktów, jak i numerów. Przynajmniej w Amundsen+ to robi GSM II . Nie każdy telefon obsługuje wybieranie głosowe - tu może być bariera, ale z iPhonem akurat to działa, chociaż i tak wybieram głosowo z iPhona a nie z GSM - lepiej rozpoznaje nazwy kontaktów

Komentarz

• kylo76
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 743
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Muszę poczytać instrukcję do Bolero, bo pewnie elektryk ze Skody powie, że absolutnie nic się nie da zrobić. Natomiast co do telefonu to chyba nie ma to większego znaczenia czy obsługuje komendy głosowe, bo komenda jest wydawana do zestawu audio w samochodzie, a ten komunikuje się z telefonem przez BT. Ale może się mylę.

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mylisz się. Musi jeszcze synchronizować książkę z BT. Nie każdy to robi. BYło gdzieś zestawienie telefonów obsługiwanych przez GSM II

Komentarz

• kylo76
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 743
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Lista owszem jest z 2010, a ja mam telefon z 2012 (Galaxy Advance).

Komentarz

Pracuję...