nawigacja Columbus/amundsen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Basik_
    Rider
    • 2013
    • 667

Zamieszczone przez Leniwiec
    No właśnie o to wygenerowanie sumy mi chodziło.
    Znalazłem na necie jakiś konwerter gps na vcard, ale nie wiem czy nada się akurat do POI.
    Marine gps garmin nuvi download - GPS to vCard 1.2.0 download free - Adding GPS coordinates to vCards. - free software downloads - best software, shareware, demo and trialware

Może w weekend znajdę chwilę go sprawdzić
    Sprawdziłem plik vcad, ale nie działa. Raz, że z pliku w którym były 3 poi wykrył tylko pierwszy wpis dwa, że nie potrafi się ogarnąć za współrzędnymi GPS. Dodał tylko nazwę do moich celów bez adresu. Mogłoby to zadziałać podając pewnie w pliku vcard adres, ale pierwszy problem to już nie wiem jak rozwiązać.
    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Leniwiec
      Rider
      • 2009
      • 624
      • Octavia IV (NX3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

W weekend miałem chwilę, więc szukałem, kombinowałem i znalazłem 8)
      Nie wiem czy ktoś już wcześniej próbował tego rozwiązania na Columbusie w O3, ale ja przynajmniej nie spotkałem się z tym na necie. Podejrzewam, że pionierem nie jestem.
      Odpowiednie narzędzie dostarcza sam VW i aż dziwne, że Skoda na ten temat milczy w stosunku do swoich urządzeń. Narzędzie jest co prawda dedykowane do Discover Pro, ale działa w przypadku Columbusa, co sprawdziłem na sobie. W końcu to bliźniacze konstrukcje.
      Co prawda nie obyło się bez kilku minut strachu, bo sprzęt się wyłączył i przez dłuższą chwilę nie chciał ruszyć, ale widać potrzebny był dłuższy restart i dodane POI działają :szeroki_usmiech

A teraz po kolei.
      VW udostępnia na swojej stronie narzędzie, która umożliwia przygotowanie całego zestawu POI, łącznie z odpowiednimi piktogramami, i ściągnięcie tego lokalnie na komputer, a następnie na karcie SD dodanie do nawigacji.

Strona jest po niemiecku, więc sorry za czasem może błędne tłumaczenia, bo opieram się na translatorze. Jest tam też podana dokładna instrukcja, jak wszystko wykonać.

W skrócie wygląda to tak:
      1. przechodzimy do Neue POI-Sammlung erstellen i otworzy się wyskakujące okienko, które podzielone jest na trzy części.
      2. od góry w POI-Kategorie laden wczytujemy ściągnięty wcześniej plik z wybranymi punktami POI. Akceptowane są pliki w formatach ASC, CSV, GPX i KML/KMZ.
      3. w środkowej części w Kategorie-Bezeichnung vergeben wpisujemy, jak daną kategorię chcemy nazwać. U mnie był to McDonald, bo w razie zadziałania najłatwiej było mi to zweryfikować :P
      4. w dolnej części w Kartensymbol laden możemy wgrać odpowiedni piktogram. Jeśli nie, to będzie domyślny widoczny z boku okienka. Piktogram może mieć maksymalnie 39*39 pikseli.
      5. po zakończeniu wszystkich wyborów wciskamy Jetzt laden i otworzy nam się strona z przygotowanym plikiem POI

Teraz możemy zrobić dwie rzeczy - albo ściągamy tak przygotowany plik POI, albo możemy dodać do niego kolejne kategorie.

7. aby dodać kolejne kategorie, wciskamy Weitere POI-Kategorien einlesen i powtarzamy kroki od 2 do 5 dla kolejnych typów POI,
      8. jak już chcemy ściągnąć przygotowany plik, to wciskamy POI-Sammlung sichern
      9. w kolejnym okienku wpisujemy, jak chcemy nazwać plik lub zostajemy przy domyślnej, i wciskamy Jetzt sicheren
      10. pokaże się kolejne okienko informacyjne, wciskamy Weiter i zapisujemy plik ZIP w wybranej lokalizacji u siebie.
      11. zawartość pliku ZIP następnie trzeba przekopiować na kartę SD. Katalog PersonalPOI i plik metainfo2.txt muszą się znaleźć w formie niezmienionej (sumy kontrolne) w katalogu nadrzędnym na karcie. Jeśli będą wrzucone do jakiegoś innego katalogu, to Columbus ich nie znajdzie.

Teraz instalacja. Na własną odpowiedzialność
      1. tak przygotowaną kartę SD wkładamy do gniazda SD2
      2. przechodzimy do ustawień Columbusa (a nie samej nawigacji)
      3. wybieramy drugą od dołu opcję Informacje o systemie i w niej wybieramy aktualizację oprogramowania,
      4. jeśli dobrze zgraliśmy POI na kartę, to powinien pojawić się komunikat o znalezieniu pliku,
      5. aktualizujemy (chwilę to potrwa), a następnie potwierdzamy komunikat o potrzebie restartu urządzenia,
      6. teraz dłuższa chwila czekania, aż Columbus podniesie się na nowo :diabelski_usmiech
      7. taadaa, POI dodane. Można je znaleźć tam gdzie jest cała reszta.
      Pozdro

Komentarz

Leniwiec, przeczytałem pdefa z instrukcją aktualizacji map, ale mam pytanie czy jak pobiorę najnowszą wersję map z e www.navigation.com/skoda-cz to czy po ich zainstalowaniu w columbusie będę miał nadal język polski ? ?

Komentarz

• Leniwiec
          Rider
          • 2009
          • 624
          • Octavia IV (NX3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

ojciec_, będzie nadal polski.
          To jest tylko aktualizacja map, sam soft w Columbusie się nie zmienia. To chyba tylko w ASO możesz uaktualnić jeśli już.

Przy okazji odnośnie mojej wcześniejszej "instrukcji" dodawania własnych POI, to można je bez problemu aktualizować, zarówno jeśli chodzi o piktogram jak i listę punktów.
          Należy po prostu utworzyć nową listę POI z dokładnie taką samą nazwą kategorii jak ta, którą chcemy uaktualnić, i wczytać do Columbusa.
          Nie wiem natomiast, jak je usuwać z nawigacji. Możliwe, że aktualizacja map kasuje własne POI. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
          Pozdro

Komentarz

• Basik_
            Rider
            • 2013
            • 667

Leniwiec dziwne, bo pisałem w tamtym tygodniu, że testowałem to i u mnie nie zarobiło. Mimo, że rozpakowanego zipa skopiowałem bezpośrednio na SD. Po prostu nawigacja nie widzi plików z rozpakowanego zip'a. Możesz gdzieś udostępnić zawartość tej karty SD z tymi POI? Albo lepiej napisz strukturę katalogów na karcie. Hmm teraz jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl, że może jest problem przez to, że kartę formatowałem na linuxie :?

Zamieszczone przez Leniwiec
            Nie wiem natomiast, jak je usuwać z nawigacji. Możliwe, że aktualizacja map kasuje własne POI. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
            Tego raczej nie da się zrobić, aktualizacja je wywali bo z każdą przychodzi nowa wersja bazy POI.

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Basik_, nie wiem czy formatowanie w linuxie ma znaczenie. Ja formatowałem w windowsie na FAT32.
              Natomiast co do problemu z wgraniem, to czy czasem nie próbujesz wygenerować POI dla RNSa zamiast dla Discover?? Bo te strony wyglądają identycznie.
              Jeśli w ściągniętym archiwum ZIP nie masz pliku metainfo2.txt a tylko sam katalog PersonalPOI, to są to POI dla RNSa.
              Mogę wrzucić gdzieś moje POI, na których testowałem, ale tu nie mogę zipa załączyć.
              Załączone pliki
              Pozdro

Komentarz

• Basik_
                Rider
                • 2013
                • 667

Drzewo katalogów jest takie samo. Sformatuje dziś kartę w Windowsie i zobaczymy

Komentarz

Dzięki za info. Dziś sprawdzę jaka mam wersję mapa jak coś to zrobię update.

Komentarz

• Leniwiec
                    Rider
                    • 2009
                    • 624
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Basik_, czy formatowanie karty jest dobre, to najłatwiej chyba sprawdzić wrzucając jakieś media na kartę. Jak Columbus czyta, to jest ok. Na karcie mogą być inne rzeczy poza aktualizacją, byleby aktualizacja była w katalogu głównym. Masz metainfo2.txt w katalogu głównym?
                    Pozdro

Komentarz

• Basik_
                      Rider
                      • 2013
                      • 667

tak mam, ale nawigacja nie widzi aktualizacji

Komentarz

• Leniwiec
                        Rider
                        • 2009
                        • 624
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Basik_, wrzucam zestaw POI, na którym testowałem u siebie. Nie śmiać się zawartości, na czymś musiałem sprawdzić i zweryfikować poprawność :lol:
                        U mnie w każdym razie działa na 100%, bo nawet aktualizowałem to już dwukrotnie. Rozpakować zawartość do katalogu głównego karty.
                        Całość utworzyłem na bazie plików GPX ściągniętych z poipoint.pl

Pozdro

Komentarz

• Basik_
                          Rider
                          • 2013
                          • 667

Dzięki może jeszcze dzisiaj sprawdzę.

EDIT:
                          Sprawdziłem Twoją paczkę z POI i działa :lol: jutro wygeneruje swoje POI i zobaczymy. Nie wiem dalej co jest przyczyną, że w tamtym tygodni nie zadziałało. Formatowanie to nie było. Może ilość POI albo ich oryginalny format ściągałem pliki asc dla navigon'a

Komentarz

• Leniwiec
                            Rider
                            • 2009
                            • 624
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Cieszę się, że pomogłem

Wg mnie ilość POI nie ma znaczenia, ale może coś z Twoim plikiem źródłowym nie podeszło.
                            Ja próbowałem tylko na GPXach, ale wg opisu na stronie vw ten konwerter dla Discover pliki ASC też powinien łyknąć.

Ja każdą paczkę GPX sprawdzam na stronie http://www.bradkent.com/?page=geo
                            Sam konwerter na tej stronie nie działa (przynajmniej u mnie), ale po wczytaniu pliku GPX pokazuje umiejscowienie POI na googlemaps. Wtedy chociaż wiem, co wczytuję w Columbusa :lol:
                            Pozdro

Komentarz

• napki
                              Classic
                              • 2009
                              • 18

Przy tworzeniu bazy na stronie:

w razie błędów w plikach *.csv, tworzy bazę POI tylko do miejsca błedu.

A w plikach z poiplaza, trafiają się błędy.
                              Być może to samo dotyczy błędnych wpisów w innych formatach.

Po poprawieniu błędów w plikach źródłowych, cała procedura opisana przez kol. leniwca działa bez problemu.
                              Może być maksymalnie 20 kategorii.
                              Załadowanie do Columbusa też odbywa się bez problemu. Ale uwaga - kasuje wcześniej załadowane POI.
                              OIII 1,4 TSI (CHPA)
                              wcześniej OII FL 1,6 MPI

Komentarz

• maol72
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 245
                                • Octavia III (5E3)
                                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Siemka
                                Ja polecam pobierać POI z:
                                BP , Orlen , i inne.

Faktycznie programik z niemieckiej strony pozwala przygotować 20 kategorii POI, ale aktywnych może być tylko 10 (łącznie z tymi fabrycznymi).
                                Można też z poipoint.pl/ .
                                Załączone pliki
                                O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                                -----------------------------------------------------
                                Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• Baniq
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 38

Pytanie ?!

zgubiłem orginalna karte SD z mapa do Amundsen ( 2014 ) , w jaki sposób poza kupnem w serwisie można ją zdobyć ? można zrobić kopie od kogoś kto taka posiada ??

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Baniq, mapy do O3 możesz sobie wgrać sam w taki sam sposób jak robi się ich aktualizację. Wystarczy ściągnąć i wgrać zawartość na czystą kartę.
                                    Pytanie tylko, czy Amundsen łyknie te mapy na karcie innej niż SD-CDA.
                                    Pozdro

Komentarz

• Baniq
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 38

A samej karyt SD-CDA nie da sie kupić ? przeszukałem allegro i nic takiego nie znalazłem. Jaka pojemność kary musi być ?

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Karty SD-CDA szukaj raczej tylko w serwisie, wg instrukcji czyste karty powinny być do dostania. Ciekawe po ile te karty chodzą te wynalazki.
                                        Możesz zawsze spróbować wgrać mapy na zwykłą SD. Mapy zajmują niecałe 6GB, więc karta 8GB się nada. Ale wg instrukcji Amundsen takiej karty z mapami nie łyknie.
                                        Więc może sprawdzić, czy to prawda czy ściema :szeroki_usmiech
                                        Pozdro

Komentarz

• wojcian
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 149

Koledzy gdzieś już pytałem ,ale zgubiłem watek mianowicie ,czy jest roznica w barwie dzwieku miedzy amudsenem a columbusem .

Komentarz

wojcian, mógłby wychwycić to jakiś melonam. Musiałbyś mu postawić twa identyczne samochody, jeden z Columbusem a drugi z Amudsenem. Wtedy mógłbyś go zapytać o barwę dźwięku. Dla nas różnice jakie posiada ten sprzęt to przekątna ekranu i rodzaj map, reszta to raczej to samo.

Baniq, taka karta powinna działać http://goo.gl/ZxOwbv Ważne żeby była Class 10.

Komentarz

• Leniwiec
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 624
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez namo
                                              Baniq, taka karta powinna działać http://goo.gl/ZxOwbv Ważne żeby była Class 10.
                                              Na podstawie czego uważasz, że ważne aby karta do map była Class 10 i wtedy zadziała z Amundsenem :?:
                                              Pozdro

Komentarz

Ponieważ Class 10 posiada najwyższą tolerancję z urządzeniami przez swoją szybkość. Inne wolniejsze karty dostają time-out od urządzenia i nie widzi ich. Masz ok 99% szans, że zadziała, pozostałe to albo się udo albo się nie udo.

SD-CDA to takie nazewnictwo żeby klient nie mógł znaleźć zamiennika i kupił za 200 zł w ASO taką kartę.

Komentarz

• wojcian
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 149

namo, to powiedz czy warto pchac te 4 klocki więcej w columbusa.

Komentarz

• wojcian, 4 klocki? Chodzi Ci o zakup Columbusa podczas zakupu nowego auta?

Komentarz

Pracuję...