Zamieszczone przez Leniwiec
nawigacja Columbus/amundsen
Zwiń
X
-
-
-
W weekend miałem chwilę, więc szukałem, kombinowałem i znalazłem 8)
Nie wiem czy ktoś już wcześniej próbował tego rozwiązania na Columbusie w O3, ale ja przynajmniej nie spotkałem się z tym na necie. Podejrzewam, że pionierem nie jestem.
Odpowiednie narzędzie dostarcza sam VW i aż dziwne, że Skoda na ten temat milczy w stosunku do swoich urządzeń. Narzędzie jest co prawda dedykowane do Discover Pro, ale działa w przypadku Columbusa, co sprawdziłem na sobie. W końcu to bliźniacze konstrukcje.
Co prawda nie obyło się bez kilku minut strachu, bo sprzęt się wyłączył i przez dłuższą chwilę nie chciał ruszyć, ale widać potrzebny był dłuższy restart i dodane POI działają :szeroki_usmiech
A teraz po kolei.
VW udostępnia na swojej stronie narzędzie, która umożliwia przygotowanie całego zestawu POI, łącznie z odpowiednimi piktogramami, i ściągnięcie tego lokalnie na komputer, a następnie na karcie SD dodanie do nawigacji.
Strona jest po niemiecku, więc sorry za czasem może błędne tłumaczenia, bo opieram się na translatorze. Jest tam też podana dokładna instrukcja, jak wszystko wykonać.
W skrócie wygląda to tak:
1. przechodzimy do Neue POI-Sammlung erstellen i otworzy się wyskakujące okienko, które podzielone jest na trzy części.
2. od góry w POI-Kategorie laden wczytujemy ściągnięty wcześniej plik z wybranymi punktami POI. Akceptowane są pliki w formatach ASC, CSV, GPX i KML/KMZ.
3. w środkowej części w Kategorie-Bezeichnung vergeben wpisujemy, jak daną kategorię chcemy nazwać. U mnie był to McDonald, bo w razie zadziałania najłatwiej było mi to zweryfikować :P
4. w dolnej części w Kartensymbol laden możemy wgrać odpowiedni piktogram. Jeśli nie, to będzie domyślny widoczny z boku okienka. Piktogram może mieć maksymalnie 39*39 pikseli.
5. po zakończeniu wszystkich wyborów wciskamy Jetzt laden i otworzy nam się strona z przygotowanym plikiem POI
Teraz możemy zrobić dwie rzeczy - albo ściągamy tak przygotowany plik POI, albo możemy dodać do niego kolejne kategorie.
7. aby dodać kolejne kategorie, wciskamy Weitere POI-Kategorien einlesen i powtarzamy kroki od 2 do 5 dla kolejnych typów POI,
8. jak już chcemy ściągnąć przygotowany plik, to wciskamy POI-Sammlung sichern
9. w kolejnym okienku wpisujemy, jak chcemy nazwać plik lub zostajemy przy domyślnej, i wciskamy Jetzt sicheren
10. pokaże się kolejne okienko informacyjne, wciskamy Weiter i zapisujemy plik ZIP w wybranej lokalizacji u siebie.
11. zawartość pliku ZIP następnie trzeba przekopiować na kartę SD. Katalog PersonalPOI i plik metainfo2.txt muszą się znaleźć w formie niezmienionej (sumy kontrolne) w katalogu nadrzędnym na karcie. Jeśli będą wrzucone do jakiegoś innego katalogu, to Columbus ich nie znajdzie.
Teraz instalacja. Na własną odpowiedzialność
1. tak przygotowaną kartę SD wkładamy do gniazda SD2
2. przechodzimy do ustawień Columbusa (a nie samej nawigacji)
3. wybieramy drugą od dołu opcję Informacje o systemie i w niej wybieramy aktualizację oprogramowania,
4. jeśli dobrze zgraliśmy POI na kartę, to powinien pojawić się komunikat o znalezieniu pliku,
5. aktualizujemy (chwilę to potrwa), a następnie potwierdzamy komunikat o potrzebie restartu urządzenia,
6. teraz dłuższa chwila czekania, aż Columbus podniesie się na nowo :diabelski_usmiech
7. taadaa, POI dodane. Można je znaleźć tam gdzie jest cała reszta.Pozdro
Komentarz
-
-
Gość
Leniwiec, przeczytałem pdefa z instrukcją aktualizacji map, ale mam pytanie czy jak pobiorę najnowszą wersję map z e www.navigation.com/skoda-cz to czy po ich zainstalowaniu w columbusie będę miał nadal język polski ? ?
Komentarz
-
ojciec_, będzie nadal polski.
To jest tylko aktualizacja map, sam soft w Columbusie się nie zmienia. To chyba tylko w ASO możesz uaktualnić jeśli już.
Przy okazji odnośnie mojej wcześniejszej "instrukcji" dodawania własnych POI, to można je bez problemu aktualizować, zarówno jeśli chodzi o piktogram jak i listę punktów.
Należy po prostu utworzyć nową listę POI z dokładnie taką samą nazwą kategorii jak ta, którą chcemy uaktualnić, i wczytać do Columbusa.
Nie wiem natomiast, jak je usuwać z nawigacji. Możliwe, że aktualizacja map kasuje własne POI. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.Pozdro
Komentarz
-
-
Leniwiec dziwne, bo pisałem w tamtym tygodniu, że testowałem to i u mnie nie zarobiło. Mimo, że rozpakowanego zipa skopiowałem bezpośrednio na SD. Po prostu nawigacja nie widzi plików z rozpakowanego zip'a. Możesz gdzieś udostępnić zawartość tej karty SD z tymi POI? Albo lepiej napisz strukturę katalogów na karcie. Hmm teraz jeszcze przyszła mi do głowy taka myśl, że może jest problem przez to, że kartę formatowałem na linuxie :?
Zamieszczone przez LeniwiecNie wiem natomiast, jak je usuwać z nawigacji. Możliwe, że aktualizacja map kasuje własne POI. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić.
Komentarz
-
-
Basik_, nie wiem czy formatowanie w linuxie ma znaczenie. Ja formatowałem w windowsie na FAT32.
Natomiast co do problemu z wgraniem, to czy czasem nie próbujesz wygenerować POI dla RNSa zamiast dla Discover?? Bo te strony wyglądają identycznie.
Jeśli w ściągniętym archiwum ZIP nie masz pliku metainfo2.txt a tylko sam katalog PersonalPOI, to są to POI dla RNSa.
Mogę wrzucić gdzieś moje POI, na których testowałem, ale tu nie mogę zipa załączyć.Załączone plikiPozdro
Komentarz
-
-
Gość
-
Basik_, wrzucam zestaw POI, na którym testowałem u siebie. Nie śmiać się zawartości, na czymś musiałem sprawdzić i zweryfikować poprawność :lol:
U mnie w każdym razie działa na 100%, bo nawet aktualizowałem to już dwukrotnie. Rozpakować zawartość do katalogu głównego karty.
Całość utworzyłem na bazie plików GPX ściągniętych z poipoint.pl
Pozdro
Komentarz
-
-
Dzięki może jeszcze dzisiaj sprawdzę.
EDIT:
Sprawdziłem Twoją paczkę z POI i działa :lol: jutro wygeneruje swoje POI i zobaczymy. Nie wiem dalej co jest przyczyną, że w tamtym tygodni nie zadziałało. Formatowanie to nie było. Może ilość POI albo ich oryginalny format ściągałem pliki asc dla navigon'a
Komentarz
-
-
Cieszę się, że pomogłem
Wg mnie ilość POI nie ma znaczenia, ale może coś z Twoim plikiem źródłowym nie podeszło.
Ja próbowałem tylko na GPXach, ale wg opisu na stronie vw ten konwerter dla Discover pliki ASC też powinien łyknąć.
Ja każdą paczkę GPX sprawdzam na stronie http://www.bradkent.com/?page=geo
Sam konwerter na tej stronie nie działa (przynajmniej u mnie), ale po wczytaniu pliku GPX pokazuje umiejscowienie POI na googlemaps. Wtedy chociaż wiem, co wczytuję w Columbusa :lol:Pozdro
Komentarz
-
-
Przy tworzeniu bazy na stronie:
w razie błędów w plikach *.csv, tworzy bazę POI tylko do miejsca błedu.
A w plikach z poiplaza, trafiają się błędy.
Być może to samo dotyczy błędnych wpisów w innych formatach.
Po poprawieniu błędów w plikach źródłowych, cała procedura opisana przez kol. leniwca działa bez problemu.
Może być maksymalnie 20 kategorii.
Załadowanie do Columbusa też odbywa się bez problemu. Ale uwaga - kasuje wcześniej załadowane POI.OIII 1,4 TSI (CHPA)
wcześniej OII FL 1,6 MPI
Komentarz
-
-
Siemka
Ja polecam pobierać POI z:
BP , Orlen , i inne.
Faktycznie programik z niemieckiej strony pozwala przygotować 20 kategorii POI, ale aktywnych może być tylko 10 (łącznie z tymi fabrycznymi).
Można też z poipoint.pl/ .O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
-----------------------------------------------------
Moja eReSka
Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu
Komentarz
-
-
Karty SD-CDA szukaj raczej tylko w serwisie, wg instrukcji czyste karty powinny być do dostania. Ciekawe po ile te karty chodzą te wynalazki.
Możesz zawsze spróbować wgrać mapy na zwykłą SD. Mapy zajmują niecałe 6GB, więc karta 8GB się nada. Ale wg instrukcji Amundsen takiej karty z mapami nie łyknie.
Więc może sprawdzić, czy to prawda czy ściema :szeroki_usmiechPozdro
Komentarz
-
-
namo
wojcian, mógłby wychwycić to jakiś melonam. Musiałbyś mu postawić twa identyczne samochody, jeden z Columbusem a drugi z Amudsenem. Wtedy mógłbyś go zapytać o barwę dźwięku. Dla nas różnice jakie posiada ten sprzęt to przekątna ekranu i rodzaj map, reszta to raczej to samo.
Baniq, taka karta powinna działać http://goo.gl/ZxOwbv Ważne żeby była Class 10.
Komentarz
-
Zamieszczone przez namoBaniq, taka karta powinna działać http://goo.gl/ZxOwbv Ważne żeby była Class 10.Pozdro
Komentarz
-
-
namo
Ponieważ Class 10 posiada najwyższą tolerancję z urządzeniami przez swoją szybkość. Inne wolniejsze karty dostają time-out od urządzenia i nie widzi ich. Masz ok 99% szans, że zadziała, pozostałe to albo się udo albo się nie udo.
SD-CDA to takie nazewnictwo żeby klient nie mógł znaleźć zamiennika i kupił za 200 zł w ASO taką kartę.
Komentarz
-
namo
Komentarz