nawigacja Columbus/amundsen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojcian
    Ambiente
    • 2013
    • 149

namo, tak ,fajnie to wygląda ,ale nie miałem okazji porównać , handlowiec powiedział że nie warto .

Komentarz

• Aaaaa, to jest to samo, różni się wielkością wyświetlacza. Jechałem Passatem jako pasażer z Amudsesenem, jakieś dziwnie gołe te mapy ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. Ten mini-wyświetlacz za dużo ma tej ramy dookoła, wygląda to tak z dupy, do RSki nie pasuje.

Ja szukałem auta z Colubusem, pełną skórą z DSG i w benzynie. Te trzy warunki musiały być spełnione. Dla 4000 taniej nie zamieniłbym na Amudsena. To taki półśrodek do auta przedstawiciela handlowego żeby miał tanio bluetooth.

Komentarz

• Baniq
        Classic
        • 2014
        • 38
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

namo
        Powiedz jak ściągnąłem mapę na komp , to mam plik rozpakować zgrać na karę SD i powinno śmigać ?

Komentarz

• Wpierw musisz go rozpakować za pomocą programu 7zip. Potem wgraj to na kartę żeby w głownym katalogu karty znalazł się plik metainfo2

Komentarz

• Leniwiec
            Rider
            • 2009
            • 624
            • Octavia IV (NX3)
            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez namo
            Ponieważ Class 10 posiada najwyższą tolerancję z urządzeniami przez swoją szybkość. Inne wolniejsze karty dostają time-out od urządzenia i nie widzi ich. Masz ok 99% szans, że zadziała, pozostałe to albo się udo albo się nie udo.

SD-CDA to takie nazewnictwo żeby klient nie mógł znaleźć zamiennika i kupił za 200 zł w ASO taką kartę.
            CDA to nie jakieś nazewnictwo tylko producent kart dla motoryzacji, między innymi dla VW. Co do Class 10 masz rację, ale nie wydaje mi się, by tylko o to chodziło. Dlatego mapy mogą nie zadziałać na innych kartach, przynajmniej taka informacja jest w instrukcji. Przecież sprawdzenie przez urządzenie producenta karty nie jest problemem, więc ich zablokowanie również.

Baniq, sformatuj kartę i bezpośrednio na nią rozpakuj archiwum z mapami. Sam jestem ciekaw czy zadziała.
            Pozdro

Komentarz

• Leniwiec, to jako pierwsi na tym forum aktualizujecie mapy w nowym Amudsenie? Nieźle, ciekawe czy zadziała na zwykłej karcie.

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

namo, nie, ja mam akurat Columbusa. Ale jak można jakoś pomóc koledze z Amundsenem to czemu nie
                Pozdro

Komentarz

• Baniq
                  Classic
                  • 2014
                  • 38

słuchajcie plik zessał się pod nazwą "P40_N60S3MIBS2_EU_NT_Q3.13"
                  wiec pierwszy folder jest pod tą samą nazwą gdy w to wejde widze:

-folder "markets"
                  i txt "DBInfo"

i pytanie czy na karcie zostawić od pierwszego folderu tj. P40_N60S3MIBS2_EU_NT_Q3.13
                  czy to ze srodka czyli markets i ten txt

Komentarz

• No zobaczymy jak mu pójdzie. Wątpię aby VW zlecił produkcję specjalnych kart które jako jedyne są nośnikiem map do Amudsena.

te ze środka DBInfo itd

Komentarz

• Baniq
                      Classic
                      • 2014
                      • 38

na poczatku coś zamieszało ... ale po chwili info że dane są nie prawidłowe

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez namo
                        Wątpię aby VW zlecił produkcję specjalnych kart które jako jedyne są nośnikiem map do Amudsena.
                        A dlaczego wątpisz skoro inni producenci tak robią?
                        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Zamieszczone przez Baniq
                          dane są nie prawidłowe
                          czyli się nie da. shado, czemu Columbusa oszczędzili i jeszcze dali za free aktualizację map przez internet?

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Są 2 strategie. Doić klienta co roku, ale to chyba niewielka liczba klientów. Druga to wydoić klientów na wysokiej cenie zakupu, a mapy dawać im potem gratis. Wszystko zależy od tego co się komu opłaca.

W sumie to jest jeszcze trzecia kategoria :-) Wciąż popularna. Wydoić klienta i przy zakupie i co roku :-)
                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Leniwiec
                              Rider
                              • 2009
                              • 624
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez Baniq
                              i pytanie czy na karcie zostawić od pierwszego folderu tj. P40_N60S3MIBS2_EU_NT_Q3.13
                              Nie patrz co jest w archiwum, tylko rozpakuj je bezpośrednio na sformatowaną kartę. Jak będziesz się zastanawiał co jest co i kombinował, to nawet na karcie SD-CDA Ci to nie zadziała :twisted:
                              Zamieszczone przez namo
                              czyli się nie da. shado, czemu Columbusa oszczędzili i jeszcze dali za free aktualizację map przez internet?
                              Columbusa nie oszczędzili, tylko w Columbusie karta jest potrzebna wyłącznie jako źródło aktualizacji map na HDD. A w Amundsenie jest nośnikiem map na stałe, więc żeby potem nikt się VW/Skody nie czepiał, że np przy -35 stopniach czy +40 nie działa mu navi, to producent sobie wymyślił, że mapy będą na kartach, co do których ma 100% pewności, a nie kupowanych w biedronce. Nie bierz tego może dosłownie, ale chyba rozumiesz o co mi chodzi 8)
                              A Amundsena też możesz sobie zaktualizować przez net samemu, tylko trzeba DOKŁADNIE przeczytać instrukcję.
                              Pozdro

Komentarz

• Aha, czyli karta SD-CDA jest w zestawie przy zakupie Amudsena wraz z mapą. Bez karty navi nie działa? Bez mapy na karcie SD-CDA kolega nie włączy nawigacji?

Komentarz

• Leniwiec
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 624
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

To najlepiej niech się wypowie jakiś posiadacz Amundsena, ale na chłopski rozum jak ktoś kupuje auto z navi Amundsena, to musi mieć w komplecie kartę SD-CDA z mapami i jest ona na stałe w slocie SD2. Inaczej jak miałaby mu działać, hm? Aktualizacja map to po prostu jest jej sformatowanie na kompie (jak ktoś chce to robi wcześniej backup bieżącej zawartości) i rozpakowanie na nią ściągniętego archiwum z nowymi mapami. That's all Folks :szeroki_usmiech

Kolega Baniq takową kartę po prostu zgubił i stąd ma problem.
                                  Pozdro

Komentarz

• lubek24
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 597
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez namo
                                    Aha, czyli karta SD-CDA jest w zestawie przy zakupie Amudsena wraz z mapą. Bez karty navi nie działa? Bez mapy na karcie SD-CDA kolega nie włączy nawigacji?
                                    dokładnie, a na Ori kartę aktualizacja jest banalnie prosta ( wg instrukcji ),

teraz nie ma jak w RNS-510 możliwości odblokowania DVD podczas jazdy i oglądania bajeczek przez dzieci
                                    szkoda 4 tys wydać na DVD którego nie użyjesz tablet będzie tańszy 8)
                                    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• Zamieszczone przez lubek24
                                      teraz nie ma jak w RNS-510 możliwości odblokowania DVD podczas jazdy i oglądania bajeczek przez dzieci
                                      Jak to nie? Ja w najbliższym czasie wybieram się do rrobert celem odblokowania VIM nowym Columbusie.

Komentarz

• Baniq
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 38

Próbowałem jeszcze kilka razy ... I niestety nie działa ..

Komentarz

• Leniwiec
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 624
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Baniq, zakładając że robisz wszystko prawidłowo, to zostaje chyba tylko zakup samej karty SD-CDA w serwisie i nagranie map na niej.
                                          Jak kupisz to napisz proszę nam tu, ile taka przyjemność kosztuje.
                                          Pozdro

Komentarz

• bosniakGTX
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 32

Wgrywałem dzisiaj POI wg instrukcji kolegi @Leniwiec i wszystko gra. Karta SDHC 8GB SanDisk Ultra 30 MB/s Class 10. Columbus wystartował po 1,5 min i POI są.

Mam tylko pytanie... jak teraz wybrać moje 10 kategorii żebym je widział na mapie podczas jazdy?

Komentarz

• bosniakGTX, jakie POI wgrywałeś? Jest gdzieś aktualna baza fotoradarów? Z piplaza zassałem taką co pokazuje fotoradar którego nie ma już 4 lata w Mesznej.

Komentarz

• bosniakGTX
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 32

Wykupiłem sobie pakiet roczny chyba w poipoint.pl. Jak to się ma do rzeczywistości to będę badał "na żywo".

Swoją drogą @namo mój znajomy widział niebieską RSkę jak śmiga po Chorwacji :P Tak teraz myślę, że to mogłeś być Ty

Komentarz

• Zamieszczone przez bosniakGTX
                                                  Tak teraz myślę, że to mogłeś być Ty
                                                  kiedy był i gdzie?

Komentarz

• bosniakGTX
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 32

Zamieszczone przez namo
                                                    Zamieszczone przez bosniakGTX
                                                    Tak teraz myślę, że to mogłeś być Ty
                                                    kiedy był i gdzie?
                                                    A zapytam jak się z nim zobaczę, ale na 99% w sierpniu, miejsca nie znam VW Touareg.

Komentarz

Pracuję...