nawigacja Columbus/amundsen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PL@STI
    Classic
    • 2013
    • 10

Zamieszczone przez Leniwiec
    PL@STI, bez urazy, ale Amundsen i Columbus w OIII a Superbie to dwa różne światy :szeroki_usmiech
    Ojjj Sorki

To ja nie wiedzialem ....
    To mi sie ta aktualizacja na nic nie przyda???

A wiesz moze cos w MOJEJ kwestii??
    SII FL Kombi -2014 - 2.0TDI 170KM DSG Elegance + Fresh + Sound System - Amundsen - Silver Brillant

Komentarz

• Leniwiec
      Rider
      • 2009
      • 624
      • Octavia IV (NX3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

PL@STI, masz ten sam sprzęt co w O2 więc popytaj w dziale O2. Ale chyba nie będzie to proste :|
      Pozdro

Komentarz

• JacekRS
        Rider
        • 2014
        • 394
        • Superb III (3V3)
        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Panowie odpalilem sobie ostatnio z karty SD w czasie jazdy zdjecia z wakacji fajny temat jak sie z kims jedzie to ludki moga sobie poogladac to i owo
        "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• maol72
          Ambiente
          • 2014
          • 245
          • Octavia III (5E3)

@JacekRS

.. a przeglądałeś zdjęcia z zapisaną wew. pozycją GPS???

To jest bajer. Powinno się pokazać w lewym górnym rogu fotki ikonka o poz. GPS na zdjęciu.
          Wystarczy kliknąć i nawigacja ustawia cel trasy jak na tym zdjęciu.

Dopatrzyłem się tego z niemieckiej stronki o robieniu własnych Personal POI:

Nacisną [shadow=green:5f4ceed440]3 na zielonym pasku[/shadow:5f4ceed440], a potem zakładkę Laden-Animation , a potem 5 /w lewym dolnym rogu/.

Ja muszę odszukać kilka fotek z GPS-em i zobaczyć w praktyce (GPS na fotce - parking na AMI w Lipsku).
          O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
          -----------------------------------------------------
          Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• JacekRS
            Rider
            • 2014
            • 394
            • Superb III (3V3)

maol72, nie probowalem czegos takiego, ale ciekawy bajer, sprobuje tego
            "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• dawidan
              Ambiente
              • 2013
              • 148

Wyświetlanie okładek albumów, Columbus.

Temat, który jest w dziale FAQ, ale myślę że warto jest się nim również podzielić w tym miejscu.

Link do tematu

Witam wszystkich czytających.
              Jak w temacie, wpis dotyczy wyświetlania okładek albumów słuchanych utworów na ekranie Columbusa (przypuszczam, że Bolero i Amundsena również to dotyczy). Wg uzyskanych informacji soft juz fabrycznie zawiera bazę danych obrazków z okładek płyt, które wyświetlają się na ekrenie podczas słuchania jeśli utwór zostanie rozpoznany. Ta baza to "Gracenote" i wg instrukcji ( Instrukcja ) może zostać zaktualizowana - ale tu instrukcja odsyła do partnera handlowego Skody
              W moim wypadku większość zripowanych z płyty mp3-jek nie wyświetla żadnych okładek. Przypuszczam, że utworów nie ma w bazie danych. Sposób by to zmienić wygląda jak poniżej:

1. Za pomocą jakiegokolwiek programu do tagowania mp3 każdemu utworowi nadajemy tagi wraz ze zdjęciem okładki płyty (oczywiście może to być jakiekolwiek zdjęcie o wymiarach nie przekraczających 500x500 pikseli, zapisane w formacie jpg lub png [poprawka: png nie czyta]). Ja pracuję na Ubuntu i użyłem programu Puddletag.

2. Zgrywamy otagowaną muzyke na kartę sd.

Wszystko byłoby ok, w moim przypadku, gdyby nie fakt, że co do niektórych płyt Columbus w pierwszej kolejności pobiera wyświetlaną grafikę ze swojej bazy Gracenote, nie wyświetlając tej którą zakodowałem w tagach utworów.
              Czy ktoś jest kompetenty by pomóc jak to rozwiązać?

[po części rozwiązałem ten problem: zamiana plików .png na .jpg pomogła, ale część mp3jek nadal pokazuje zdjęcie 'dance' lub 'rock' lub coś innego]

Daniel
              O3 elegance 1.4 tsi dsg, race blue, amazing, columbus, kessy + dodatki

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77449

Komentarz

• maol72
                Ambiente
                • 2014
                • 245
                • Octavia III (5E3)

Zamieszczone przez JacekRS
                maol72, nie probowalem czegos takiego, ale ciekawy bajer, sprobuje tego
                A wygląda to to tak na filmiku Skodowskim:

Można pobrać ten filmik (od razu prawy klawiszem myszy i Zapisz element docelowy jako ...)
                bo JDownloaderem nie dało rady.
                Moja eReSka

Komentarz

• dawidan
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 148

Dzisiaj aktualizowałem nawigację columbusa do wersji 2015. Pierwsza próba zakończyła się totalnym zjebaniem nawigacji. Zgrałem pliki na kartę, włączyłem aktualizację przy wyłączonym silniku i poszedłem palić w piecu. Po powrocie widzę, że wszystko wygaszone. Włączam navi i sprawdzam co jest grane. A navi szaleje, nie pokazuje czasu dojazdu do celu (po ustawieniu jakiegośtam celu), prowadzi w przeciwnym kierunku do jazdy po sprawdzeniu jaka jest wersja pokazuje mi 2014
                  Włączam więc ponownie aktualizacje a tu ZONK. Pojawia się komunikat BŁĄD: brak danych do aktualizacji. Auto wogóle nie czyta plików z karty. Biore kartę, idę do kompa a tu kolejny zonk, nie chce mi skasować plików i wgrać ponownie (pliki tylko do odczytu), system plików: msdos.

Problem rozwiazałem następujaco: sformatowałęm kartę w aparacie fotograficznym ( w linuxie nie chiał mi wogóle tego sformatować), ponownie wgrałem pliki aktualizacji i uruchomiłem to w aucie przy włączonym silniku. Aktualizacja zajeła ok 1 godziny, ale wszystko ładnie weszło do 100%. Po sprawdzeniu navi wydaje mi się, ze wszystko jest ok. Jutro jeszcze przetestuje w trasie, bedę jechał między innymi nowymi odcinkami S8 od Łodzi do Wrocławia, zobaczymy jak bedzie prowadziła.

Pliki na karte zgrywałem w systemie Ubuntu. Tak jak pisałem wcześniej, aktualizacja weszła do Columbusa dopiero przy włączonym zapłonie non stop.
                  O3 elegance 1.4 tsi dsg, race blue, amazing, columbus, kessy + dodatki

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77449

Komentarz

• Gustaw78
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 182
                    • Octavia III (5E3)
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Pytanie w zasadzie kieruję do użytkowników O III z nawigacją AMUNDSEN.
                    pod koniec maja odebrałem od dealera SKODĘ, ale nie otrzymałem karty do AMUNDSENA – więc nie mogę odpalić navi. Dealer twierdzi, że karta przychodzi oddzielnie i będzie u nich najdalej do 2 dni.
                    Minęło już chyba 11 dni a ja dalej nie mam karty. Dealer mnie zwodzi, że jutro, jutro itd. Tłumaczy się także, że magazyn centralny ma jakieś opóźnienia, bo ponoć zmieniają lokalizację – gdzies się przenoszą itd.
                    Sytuacja zaczyna mnie irytować, bo navi jest mi bardzo potrzebna….
                    Czy Wy także dostaliście karty do navi po jakimś czasie po odbiorze auta?
                    Co jeszcze mogę zrobić, żeby ich pośpieszyć, albo komu zgłosić, kogo opier**lić, żeby był skutek?
                    Z góry dziękuje za pomoc. Musze coś z tym zrobić, bo nie po to dopłaca się do nawigacji, żeby jeździć na telefonie…
                    OCTAVIA 3 ELEGANCE 2,0 TDI (150KM) DSG + AMAZING+ kiera trójramienna +AMUNDSEN.

Komentarz

• sobol1500
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 129

Ja czekalem na sprzeglo z unieruchomionym samochodem ponad 3 tygodnie przez te ich przeprowadzki i w zasadzie nic nie mozna z tym zrobic. Wiec jedyna rada; wyluzuj, kiedys przyjdzie

P.S. Na kluczyk ktory sie rozpadl sam z siebie czekam juz 4 tygodnie

Komentarz

• Gustaw78
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 182
                        • Octavia III (5E3)
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez sobol1500
                        Ja czekalem na sprzeglo z unieruchomionym samochodem ponad 3 tygodnie przez te ich przeprowadzki i w zasadzie nic nie mozna z tym zrobic. Wiec jedyna rada; wyluzuj, kiedys przyjdzie

P.S. Na kluczyk ktory sie rozpadl sam z siebie czekam juz 4 tygodnie
                        Twój post w zasadzie nie wiele odnosi się do mojego głównego pytanie.
                        Najbardziej interesuje mnie to czy ktoś kto odbierał nową OIII z AMUNDSENEM też dostał auto bez karty z mapami i jak długo ew. czekał.

Komentarz

• sobol1500
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 129

Chce Ci uzmyslowic sam fakt czekania na czesci. Bez znaczenia czy to karta, sprzeglo czy kluczyk

Komentarz

• Gustaw78
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 182
                            • Octavia III (5E3)
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

sobol1500, zdaję sobie sprawę co chcesz mi uzmysłowić.
                            Nie mniej jednak awaria sprzęgła czy kluczyka do po prostu zrządzenie losu, na który nie miałeś wpływu.
                            Natomiast dealer w mojej ocenie powinien zamówić kartę np. zamawiając brykę do produkcji. Zapewne karta była by od razu przy odbiorze auta. A teraz mam nawigację nieaktywną za którą trzeba było dopłacić a korzystam z nawigacji w telefonie.

Wg mnie dali i tyle.
                            Ale być może tylko u mnie tak wyszło. Pewnie pozostali zaraz przy odbiorze auta mieli całość.

Komentarz

• ufo
                              L&K
                              • 2008
                              • 1475
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez p.marczak
                              pod koniec maja odebrałem od dealera SKODĘ, ale nie otrzymałem karty do AMUNDSENA
                              to jakaś paranoja!...coś kombinują albo jest zmiana map, bo innego wytłumaczenia nie ma. dla mnie osobiście to nie zrozumiale, nie wiem czy bym się nie kłócił podczas odbioru...nawet jak nie maja oryginału, powinni zadbać o to by navi działało przy odbiorze...sorry, ale kibel!

Komentarz

• Gustaw78
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 182
                                • Octavia III (5E3)
                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Kibel to mało powiedziane. Z ciekawości w celu potwierdzenie tego co mi mówi mój dealer zadzwoniłem do innego. Okazuje się, że kart nie ma w ogóle w kraju – kart z mapami. Można natomiast kupić (dostępne do 48 h) czystą kartę za 230zł. Ale z jakiej racji ja mam inwestować 230zł, skoro dealer dał ciała i nie zamówił karty.
                                Nie wiem co robić z tym fantem, bo oni przez ten cały burdel z przeprowadzką sami nie wiedzą kiedy ta karta będzie w PL. Twierdzą, że pod magazynem stoją Tiry z częściami i być może karty są wraz z towarem.
                                Najgorsze to, że nie wykazali żadnej inicjatywy, żeby naprawić jakoś swój błąd.

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Dziwi mnie to, że się jeszcze nie nauczyli po wpadkach z Amundsenem w Superbie na przykład.
                                  Jaki to klient zdziwiony, że kupił radio, a za mapy ma wyłożyć jeszcze ponad 1000 PLN. Żenada.
                                  Nie wiem, dlaczego to dla nich takie oczywiste, że można sprzedać samochód bez map...
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• Gustaw78
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 182
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Całe szczęście nie muszę (mam nadzieję ) płacić 1200zł za ta kartę, bo tyle kosztuje z mapami.

[ Dodano: Czw 11 Cze, 15 23:14 ]
                                    Dziś wreszcie odebrałem kartę z mapami. Oczywiście była wgrana wersja map 2014.
                                    Ale już jestem po aktualizacji do wersji 2015/2016.
                                    Wszystko śmiga bez kłopotu.

Komentarz

• barteka3
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 32

Czy w columbusie (najnowszym) działa karta sd 64/128gb?

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

64 działa na 100%
                                        128 nie sprawdzałem.
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• ufo
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1475
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Gustaw78
                                          Wszystko śmiga bez kłopotu.
                                          no to git, ale co się człek na wqrwiał :evil:

Komentarz

• MrokJ
                                            Classic
                                            • 2015
                                            • 35

Witam
                                            Czy ktoś próbował zrobić i wgrać do Columbusa własne POI?
                                            Czy najnowszy Columbus w O3 nadal jest RNS510?
                                            Czy plik z POI musi być na karcie SD czy może być na USB?

Ja próbuję POI zrobione w Google Maps wepchnąć do Columbusa i nie udaj mi się. Plik KML przetwarzam na stronie VW (http://www.volkswagen.de/de/navigati...-sammlung.html) do DB3 (RNS 510), wrzucam do katalogu PersonalPOI na penie i wtykam w gniazdo USB w mojej O3. Jako celów VCard oczywiście tego nie widzi, a polecenie aktualizacji własnych POI nie znajduje danych do aktualizacji.
                                            Ktoś coś na ten temat wie?

Cele VCard czyta z USB poprawnie.

Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Nowy Columbus to nie RNS 510
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• MrokJ
                                                Classic
                                                • 2015
                                                • 35

Zamieszczone przez Enriquez
                                                Nowy Columbus to nie RNS 510
                                                No to qpa...
                                                A wiadomo Ci może w jakim formacie łyknie POI?

Komentarz

• Leniwiec
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 624
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

MrokJ, a czy kolega przeczytał cały wątek o Columbusie czy tylko wpadł na ostatnią stronę? :diabelski_usmiech

Wcześniej w tym temacie jest nawet dokładna instrukcja jak to zrobić :twisted:
                                                  Pozdro

Komentarz

• maol72
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 245
                                                    • Octavia III (5E3)

Zamieszczone przez Enriquez
                                                    64 działa na 100%
                                                    128 nie sprawdzałem.
                                                    128 GB też działa SD XC format exFat - działa - SPRAWDZONE
                                                    Moja eReSka

Komentarz

Pracuję...