.. a przeglądałeś zdjęcia z zapisaną wew. pozycją GPS???
To jest bajer. Powinno się pokazać w lewym górnym rogu fotki ikonka o poz. GPS na zdjęciu.
Wystarczy kliknąć i nawigacja ustawia cel trasy jak na tym zdjęciu.
Dopatrzyłem się tego z niemieckiej stronki o robieniu własnych Personal POI:
Witam wszystkich czytających.
Jak w temacie, wpis dotyczy wyświetlania okładek albumów słuchanych utworów na ekranie Columbusa (przypuszczam, że Bolero i Amundsena również to dotyczy). Wg uzyskanych informacji soft juz fabrycznie zawiera bazę danych obrazków z okładek płyt, które wyświetlają się na ekrenie podczas słuchania jeśli utwór zostanie rozpoznany. Ta baza to "Gracenote" i wg instrukcji ( Instrukcja ) może zostać zaktualizowana - ale tu instrukcja odsyła do partnera handlowego Skody
W moim wypadku większość zripowanych z płyty mp3-jek nie wyświetla żadnych okładek. Przypuszczam, że utworów nie ma w bazie danych. Sposób by to zmienić wygląda jak poniżej:
1. Za pomocą jakiegokolwiek programu do tagowania mp3 każdemu utworowi nadajemy tagi wraz ze zdjęciem okładki płyty (oczywiście może to być jakiekolwiek zdjęcie o wymiarach nie przekraczających 500x500 pikseli, zapisane w formacie jpg lub png [poprawka: png nie czyta]). Ja pracuję na Ubuntu i użyłem programu Puddletag.
2. Zgrywamy otagowaną muzyke na kartę sd.
Wszystko byłoby ok, w moim przypadku, gdyby nie fakt, że co do niektórych płyt Columbus w pierwszej kolejności pobiera wyświetlaną grafikę ze swojej bazy Gracenote, nie wyświetlając tej którą zakodowałem w tagach utworów.
Czy ktoś jest kompetenty by pomóc jak to rozwiązać?
[po części rozwiązałem ten problem: zamiana plików .png na .jpg pomogła, ale część mp3jek nadal pokazuje zdjęcie 'dance' lub 'rock' lub coś innego]
Dzisiaj aktualizowałem nawigację columbusa do wersji 2015. Pierwsza próba zakończyła się totalnym zjebaniem nawigacji. Zgrałem pliki na kartę, włączyłem aktualizację przy wyłączonym silniku i poszedłem palić w piecu. Po powrocie widzę, że wszystko wygaszone. Włączam navi i sprawdzam co jest grane. A navi szaleje, nie pokazuje czasu dojazdu do celu (po ustawieniu jakiegośtam celu), prowadzi w przeciwnym kierunku do jazdy po sprawdzeniu jaka jest wersja pokazuje mi 2014
Włączam więc ponownie aktualizacje a tu ZONK. Pojawia się komunikat BŁĄD: brak danych do aktualizacji. Auto wogóle nie czyta plików z karty. Biore kartę, idę do kompa a tu kolejny zonk, nie chce mi skasować plików i wgrać ponownie (pliki tylko do odczytu), system plików: msdos.
Problem rozwiazałem następujaco: sformatowałęm kartę w aparacie fotograficznym ( w linuxie nie chiał mi wogóle tego sformatować), ponownie wgrałem pliki aktualizacji i uruchomiłem to w aucie przy włączonym silniku. Aktualizacja zajeła ok 1 godziny, ale wszystko ładnie weszło do 100%. Po sprawdzeniu navi wydaje mi się, ze wszystko jest ok. Jutro jeszcze przetestuje w trasie, bedę jechał między innymi nowymi odcinkami S8 od Łodzi do Wrocławia, zobaczymy jak bedzie prowadziła.
Pliki na karte zgrywałem w systemie Ubuntu. Tak jak pisałem wcześniej, aktualizacja weszła do Columbusa dopiero przy włączonym zapłonie non stop.
Pytanie w zasadzie kieruję do użytkowników O III z nawigacją AMUNDSEN.
pod koniec maja odebrałem od dealera SKODĘ, ale nie otrzymałem karty do AMUNDSENA – więc nie mogę odpalić navi. Dealer twierdzi, że karta przychodzi oddzielnie i będzie u nich najdalej do 2 dni.
Minęło już chyba 11 dni a ja dalej nie mam karty. Dealer mnie zwodzi, że jutro, jutro itd. Tłumaczy się także, że magazyn centralny ma jakieś opóźnienia, bo ponoć zmieniają lokalizację – gdzies się przenoszą itd.
Sytuacja zaczyna mnie irytować, bo navi jest mi bardzo potrzebna….
Czy Wy także dostaliście karty do navi po jakimś czasie po odbiorze auta?
Co jeszcze mogę zrobić, żeby ich pośpieszyć, albo komu zgłosić, kogo opier**lić, żeby był skutek?
Z góry dziękuje za pomoc. Musze coś z tym zrobić, bo nie po to dopłaca się do nawigacji, żeby jeździć na telefonie…
Ja czekalem na sprzeglo z unieruchomionym samochodem ponad 3 tygodnie przez te ich przeprowadzki i w zasadzie nic nie mozna z tym zrobic. Wiec jedyna rada; wyluzuj, kiedys przyjdzie
P.S. Na kluczyk ktory sie rozpadl sam z siebie czekam juz 4 tygodnie
Ja czekalem na sprzeglo z unieruchomionym samochodem ponad 3 tygodnie przez te ich przeprowadzki i w zasadzie nic nie mozna z tym zrobic. Wiec jedyna rada; wyluzuj, kiedys przyjdzie
P.S. Na kluczyk ktory sie rozpadl sam z siebie czekam juz 4 tygodnie
Twój post w zasadzie nie wiele odnosi się do mojego głównego pytanie.
Najbardziej interesuje mnie to czy ktoś kto odbierał nową OIII z AMUNDSENEM też dostał auto bez karty z mapami i jak długo ew. czekał.
sobol1500, zdaję sobie sprawę co chcesz mi uzmysłowić.
Nie mniej jednak awaria sprzęgła czy kluczyka do po prostu zrządzenie losu, na który nie miałeś wpływu.
Natomiast dealer w mojej ocenie powinien zamówić kartę np. zamawiając brykę do produkcji. Zapewne karta była by od razu przy odbiorze auta. A teraz mam nawigację nieaktywną za którą trzeba było dopłacić a korzystam z nawigacji w telefonie.
Wg mnie dali i tyle.
Ale być może tylko u mnie tak wyszło. Pewnie pozostali zaraz przy odbiorze auta mieli całość.
pod koniec maja odebrałem od dealera SKODĘ, ale nie otrzymałem karty do AMUNDSENA
to jakaś paranoja!...coś kombinują albo jest zmiana map, bo innego wytłumaczenia nie ma. dla mnie osobiście to nie zrozumiale, nie wiem czy bym się nie kłócił podczas odbioru...nawet jak nie maja oryginału, powinni zadbać o to by navi działało przy odbiorze...sorry, ale kibel!
Kibel to mało powiedziane. Z ciekawości w celu potwierdzenie tego co mi mówi mój dealer zadzwoniłem do innego. Okazuje się, że kart nie ma w ogóle w kraju – kart z mapami. Można natomiast kupić (dostępne do 48 h) czystą kartę za 230zł. Ale z jakiej racji ja mam inwestować 230zł, skoro dealer dał ciała i nie zamówił karty.
Nie wiem co robić z tym fantem, bo oni przez ten cały burdel z przeprowadzką sami nie wiedzą kiedy ta karta będzie w PL. Twierdzą, że pod magazynem stoją Tiry z częściami i być może karty są wraz z towarem.
Najgorsze to, że nie wykazali żadnej inicjatywy, żeby naprawić jakoś swój błąd.
Dziwi mnie to, że się jeszcze nie nauczyli po wpadkach z Amundsenem w Superbie na przykład.
Jaki to klient zdziwiony, że kupił radio, a za mapy ma wyłożyć jeszcze ponad 1000 PLN. Żenada.
Nie wiem, dlaczego to dla nich takie oczywiste, że można sprzedać samochód bez map...
Całe szczęście nie muszę (mam nadzieję ) płacić 1200zł za ta kartę, bo tyle kosztuje z mapami.
[ Dodano: Czw 11 Cze, 15 23:14 ]
Dziś wreszcie odebrałem kartę z mapami. Oczywiście była wgrana wersja map 2014.
Ale już jestem po aktualizacji do wersji 2015/2016.
Wszystko śmiga bez kłopotu.
Witam
Czy ktoś próbował zrobić i wgrać do Columbusa własne POI?
Czy najnowszy Columbus w O3 nadal jest RNS510?
Czy plik z POI musi być na karcie SD czy może być na USB?
Ja próbuję POI zrobione w Google Maps wepchnąć do Columbusa i nie udaj mi się. Plik KML przetwarzam na stronie VW (http://www.volkswagen.de/de/navigati...-sammlung.html) do DB3 (RNS 510), wrzucam do katalogu PersonalPOI na penie i wtykam w gniazdo USB w mojej O3. Jako celów VCard oczywiście tego nie widzi, a polecenie aktualizacji własnych POI nie znajduje danych do aktualizacji.
Ktoś coś na ten temat wie?
Komentarz