Koledzy kupilem auto 3 tyg. temu. Octavia 3, 1.4 tsi 150km. Nie ma luzów w przednim zawieszeniu ale przy garbach, wybojach i nierównościach strasznie skrzypi z przodu. Kolega mi mówił, że miał podobnie w Superbie i problem to tuleje wahacza. Ktoś przerabiał ten temat? Jakieś rozwiązanis i pomysły?
Skrzypienie przedniego zawieszenia
Zwiń
X
-
A zmieniał ktoś elementy w przednim zawieszeniu na jakieś inne np. z Audi lub jakiś zamiennik dobrej jakości i po wymianie skrzypienie ustało? 4 listopada zmieniam płyn hamulcowy i przy tej okazji na podnośniku chcę to dokladnie obejrzeć bo dziś zmieniłem koła już na zimowe i jest jeszcze gorzej. Powód prosty: letnie 16 calowe felgi z oponą 205/55 a na zime mam 17 calowe felgi z oponą 225/45 i się auto zesztywniało. Jednym słowem dramat.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Ja spsikałem przednią i tylnią, jeszcze na gumę stabilizatora też dałem. Smar silikonowy z "Lerua" w sprayu. Tyle, że ponoć operację trzeba co pół roku powtarzać, przynajmniej tak mi znajomy powiedział. Tyle, że u każdego może być inaczej. Wszystko robiłem na aucie, bez rozbierania. 15 min roboty.
Komentarz
-
-
Jestem przekonany, że wystarczy wpuścić smaru do tylnych tulei wahaczy przednich. Ale jak już smarowałem to nie omieszkałem też prysnąć do przednich tulei. Nic nie rozbierałem. Na podnośniku przez słomkę w którą z reguły są wyposażone takie spreje zapuściłem od góry i dołu tulei. Od zewnętrznej strony jest łatwiej. Od wewnętrznej wpuściłem rurkę przez otwór w ławie. Użyłem smaru silikonowego firmy CRC "MULTILUBE PRO". Taki akurat mam na bazie silikonu, ale każdy może sobie wybrać co uważa.
Komentarz
-
-
Nie przejmuj sie. Jezdzisz samochodem z grupy VAG. One sa fabrycznie wyposazone w skrzypiace tuleje od wielu generacji.
a. Skoda Octavia 2 z 2006 - skrzypiala od nowosci.
b. Vw Golf z 2008 - skrzypial w temp. pon. +7°C,
c. Octavia 3 z 2017 - skrzypiala po 50k km
d. Octavia 5E z 2018 - skrzypi az milo
e. Vw passat z 2021 - skrzypial po 7k km. Bardziej dostojnie jednak, wszak to passat
Nie wiem czy audi i seat tez to ma w standardowym wyposazeniu... nie jezdzilem.
Widzac jak skoda sobie winszuje za kolejne generacje octavii, to skrzypiace tuleje albo gumy stabilizatora beda za doplata. Bedziesz mogl wybrac, czy wolisz standardowe skrzypniecie (ambition), grzechotniecie ( style) lub cichy pisk (L&K).
Do tego chlapacze w zestawie z czapka z nutrii i mamy recepte na sukces octavii 5.Ostatnio edytowany przez Etranger; 9993460.
Komentarz
-
-
Etranger w samo sedno. Nie wiem jak Seat ale Audi nie skrzypi. Dlatego mi polecają wymianę tulei na te od Audi S3. Podobno są pełne i nie skrzypią. Ale faktycznie flsgowe modele grupa Vag niby niemiecka lrecyzja a błędy przy budowie aut jakby wchodzili na rynek z nowa marką. Dramat.Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motomat Zobacz wpisEtranger w samo sedno. Nie wiem jak Seat ale Audi nie skrzypi. Dlatego mi polecają wymianę tulei na te od Audi S3. Podobno są pełne i nie skrzypią. Ale faktycznie flsgowe modele grupa Vag niby niemiecka lrecyzja a błędy przy budowie aut jakby wchodzili na rynek z nowa marką. Dramat.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motomat Zobacz wpisA zmieniał ktoś elementy w przednim zawieszeniu na jakieś inne np. z Audi lub jakiś zamiennik dobrej jakości i po wymianie skrzypienie ustało? 4 listopada zmieniam płyn hamulcowy i przy tej okazji na podnośniku chcę to dokladnie obejrzeć bo dziś zmieniłem koła już na zimowe i jest jeszcze gorzej. Powód prosty: letnie 16 calowe felgi z oponą 205/55 a na zime mam 17 calowe felgi z oponą 225/45 i się auto zesztywniało. Jednym słowem dramat.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
To moje zdjęte tuleje z auta - 5Q0407183E
Po lewej umyta, aby było widać zmęczenie gumy.
Po prawej bez mycia (tak jak zdjęta z auta), widać ślady smaru który ASO nakładało i który uciszał je na kilka tygodni.
U mnie na pełnych od S3 nadal skrzypi jak zaczyna się robić zimno, czyli ostatnio znowu go usłyszałem przy przejeżdżaniu przez próg zwalniający.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpisFakt, nieraz jak jest bardzo zimno rano, to przez chwilę kilka razy skrzynie na progach zwalniających. Ale zaraz jak się rozrusza to jest dalej cicho.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz