co tak dudni w Combi3 1.4 TSI ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Łabik
    Rider
    • 2013
    • 346
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mcandy
    Targetem dla O3 są handlowcy/serwisanci tłukący sporo km oraz ciułacze, dla których komfortem jazdy jest coś zupełnie innego niż dla właścicieli np. superbów, Q7 czy lexusów.
    O3 jest "wypatroszone" przez księgowych... dla maksymalizacji zysku.

Jeśli ktoś wskaże odpowiednie sprężyny i amortyzatory oraz zrobi porządny pakiet wyciszający i wstawi legalnie paski led do zwykłych lamp w O3, to zarobi fortunę....
    A które auta teraz nie są wypatroszone przez księgowych :cry:

Ja i tak uważam że w granicach 75k O3 jest najciekawszą propozycją :lol:
    Jeżeli ktoś kupuje O3 i spodziewa się komfortu jak w Mercedesie czy BMW to chyba buja w obłokach.
    Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
    http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez Łabik
      Jeżeli ktoś kupuje O3 i spodziewa się komfortu jak w Mercedesie czy BMW to chyba buja w obłokach.
      Przejechalem sie podobnym budzetowo do O3 Mercedesem i szalu nie ma. Zawias tak samo twardy (kola 18") do tego duzo wyzszy szum powietrza, z jednej strony to B-klasa ma taki ksztalt nadwozia, ale od Mercedesa wymagalbym lepszego wyciszenia niz w Skodzie
      Spritmonitor.de

Komentarz

• bob_best
        Rider
        • 2013
        • 744
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        Zamieszczone przez Łabik
        Przejechalem sie podobnym budzetowo do O3 Mercedesem i szalu nie ma. Zawias tak samo twardy (kola 18") do tego duzo wyzszy szum powietrza, z jednej strony to B-klasa ma taki ksztalt nadwozia, ale od Mercedesa wymagalbym lepszego wyciszenia niz w Skodzie

czyli wniosek jest niestety przykry i prosty - takie mamy czasy, wszyscy robią oszczędności na wygłuszeniu aut
        Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• lukrys
          Rider
          • 2013
          • 435

jechałem nie dawno Fordem Mondeo nowym z salonu i wiadomo zawieszenie cichsze niż w octavii ale za to miałem wrażenie że twardsze . Mondeo było na kołach 16

[ Dodano: Sob 08 Lut, 14 02:30 ]
          czytam od niektórych wypowiedzi i musze coś powtórzyć : Tylne zawieszenie w octavii dudni. Czemu np w Astrze 3 nie ma tego problemu? albo np w starej Corsie?
          Bardzo możliwe że to słabe wygłuszenie. Ale brak fachowców którzy by sie tym zajeli;/ Chce daś komuś zarobić ale nie ma chętnych

Komentarz

• Michal83
            Classic
            • 2013
            • 28

Od listopada do 17 stycznia jeździłem OIII 2.0TDI DSG produkcja MAJ 2013 na zimowych 17" i cały czas mi tył dudnil i mi to przeszkadzało.

Obecnie jeżdżę OIII Kombi 2.0 TDI DSG produkcja końcówka 2013 na zimowych 16" i jest bez porównania, nic nie dudni i nie chce mi sie wierzyć ze to tylko przez koła, wg mnie w nowych są inne amortyzatory...

Podkreślam ze w 17 jak i 16 wg wskazań z klapki 2.2 Bara.
            Octavia III Kombi 2.0 TDI DSG Elegance+Columbus+Skóra+amizing+chromy+Front Assist i pare innych

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

czyli wychodzi na to że Ci co się pośpieszyli z zakupem mają problem...
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lukrys
                Rider
                • 2013
                • 435

musze sie karnąć demonstracyjną z pożniejszych produkcji 8)

Komentarz

• Ralfik
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 225
                  • Octavia III (5E3)
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zmień koła na 15'' 195 65 i na pewno nie będzie ci tak bardzo dudnić.

Komentarz

• mcandy
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 115

Dość dużo na niemieckich i angielskich forach piszą o felernych amortyzatorach, które generują hałas i wymagają wymiany. Serwisy wymieniają je w ramach gwarancji...

Piszą też, że położenie tylnej półki i oparcia tylnej kanapy mają sporo wspólnego z "dudnieniem".
                    ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• Fredy.PW
                      Rider
                      • 2013
                      • 376
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Użytkuję wersję z rocznika 2014 liftback, a nie kombi i nie zauważyłem jakichś niepokojących odgłosów dochodzących z tyłu auta. Mam ku temu okazję codziennie, bo kilkaset metrów do domu muszę pokonywać po niedokładnie ułożonych płytach, więc poprzecznych nierówności mam w bród.
                      Pzdr
                      Pzdr, Fredy
                      Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

• Ralfik
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 225
                        • Octavia III (5E3)
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja również jeżdzę po niezłych polnych dołkach i tak się wsłuchuje i naprawdę żadnego dudnienia na pewno nie ma .

Komentarz

• elektrykprosty
                          Rider
                          • 2013
                          • 311

Jeszcze raz napiszę, że może to dudnienie pochodzi z klapy bagażnika niedostatecznie stabilizowanej na zamku, gumach, zawiasach itp.
                          Może ktoś, komu dudni, spróbuje podłożyć kawałki gumy pod odboje klapy lub lepiej przesunie nieco do góry kliny stabilizujące klapę.

Komentarz

• bob_best
                            Rider
                            • 2013
                            • 744
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez elektrykprosty
                            Jeszcze raz napiszę, że może to dudnienie pochodzi z klapy bagażnika niedostatecznie stabilizowanej na zamku, gumach, zawiasach itp.
                            Może ktoś, komu dudni, spróbuje podłożyć kawałki gumy pod odboje klapy lub lepiej przesunie nieco do góry kliny stabilizujące klapę.
                            możesz mieć trochę racji, ostatnio dużo siedzę ba briskoda i chłopaki w Holandii zaproponowali rozwiązanie problemu - wg nich te czynności w znacznej mierze pomogły:
                            1) na karoserii auta po bokach klapy macie 2 elementy trzymające klapę (pierwsze i drugie foto) - ustawić je w najwyższej pozycji
                            2) potem stopery klapy (trzecie foto) przekręcić 1 do 1,5 obrotu przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Nie testowałem tego bo nie mam jak. Ktoś próbował?
                            Dajcie znać.

Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Zamieszczone przez elektrykprosty
                              Jeszcze raz napiszę, że może to dudnienie pochodzi z klapy bagażnika
                              no wiesz , nie odróżnić dudnienia klapy od dudnienia zawieszenia ... :roll:
                              przy okazji proponuje jej wyciszenie , robiłem to ostatnio u siebie ..
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...