Diabli wiedzą.... muszę to obserwować, bo wydaje mi się ze MFD się kasuje przy każdym odpaleniu samochodu. Gość z warsztatu co pierwsze skodzine oglądał podejrzewa jakieś problemy z elektryką, bo pojawiają mi się błędy (np spalona świeca) a skasowałem go i już nie wrócił. Przykłady można mnożyć, fakt że wycieraczki działają, i że sam to ogarnąłem, bo już moduł wczoraj chcieli zamawiać tak że parę stów zostało w kieszeni.
1.6TDI CR 105KM falowanie obrotów
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
1.6TDI CR 105KM falowanie obrotów
witajcie,
szukałem trochę po forum, ale nie namierzyłem takiego tematu (problemu). w moim 1.6 TDI co jakiś czas zdarza się (dosyć rzadko) że na zimnym silniku w pierwszych chwilach po odpaleniu falują obroty. gdy w trakcie tego ruszę to wszystko jest ok i potem problem na dłuuuuugo nie wraca . co to może być??
-
falowanie
panowie jestem tutaj nowy posiadam seata leona 2 2010 silnik 1.6 cayc 105km mam taki problem jak tu na filmiku przedstawił.
co to moze być ??dodam ze dzieje sie tak nie zawsze ale zazwyczaj jak zimny jest słychac taki stuk.
Komentarz
-
Komentarz
-
A tak przy okazji zapytam, zeby nie zakładać nowego tematu. U mnie w CAYC jak dodaje gazu w czasie jazdy czasami słychać tak jakby cykały zawory. Ma ktoś taki dźwięk?
Komentarz
-
Robi ja mam taki dzwiek na zimny zwlaszcza jak dodaje gazu to tak jakby wlasnie zawory klepaly.tak ma byc.???
Komentarz
-
-
-
Podczas jazdy testowej usłyszałem dzwiek zaworów podczas przyspieszania. Przypomniał mi się duży fiat. Podziękowałem za ten silnik.Już odebrane A3 TFSI limuzyna
Komentarz
-
Tego nie da się usłyszeć i dodatkowo mógł być problem z precyzyjną dawką wtryskiwaczy, którą trzeba by było ustawić.Zamieszczone przez progressowyusłyszałem dzwiek zaworów podczas przyspieszania.
[ Dodano: Czw 19 Gru, 13 15:44 ]
Niech zaktualizują soft w sterowniku silnika.Zamieszczone przez asterix_007co to może być??
Komentarz
-
ja własnie wyczytałem ze w silniku 1.6 tdi trzeb wykonać aktualizacje oprogrmowania. wyczytałem to na stronie autokult jesli chodzi o falowanie obrotów
Komentarz
-
Komentarz
-
Jeżeli nie ma zgłoszenia problemów,to serwis nie może sobie ot tak zaaktualizować softu,bo nikt im za to nie zapłaci. W przypadku zgłoszenia problemu z odpalaniem na zimny/nierównej pracy na mocno rozgrzanym lub innych, których podłoże może być w sterowaniu, to wtedy naprawę zaczyna się od aktualizacji softu
Komentarz
-
czyli co sugerujecie ze jak pojade do seata to mi nic nie wgraja nowego?? to czemu nierówno pracuje na zimnym silniku?? 1.6 tdi cayc i jak dodaje gazu albo jak secjalnie dałem dzis 4 bieg i 1200 obrotow i dodawałem gazu to tak sie tłuklo jakbys młotkiem po silniku napierniczał .jakby spalanie
Komentarz
-
Z odpalaniem na zimno to juz im zwracalem na to uwage kilka razy. Przy odpalaniu jak nie po przekreceniu stacyjki nie poczeka sie 2-3sek to trzeba krecic te 2-3sek inaczej auto nie odpali od kopa :lol:Zamieszczone przez MutiW przypadku zgłoszenia problemu z odpalaniem na zimny/nierównej pracy na mocno rozgrzanym lub innych, których podłoże może być w sterowaniu, to wtedy naprawę zaczyna się od aktualizacji softu
Komentarz
-
-
no coś nie rozumiem, no świece grzejesz przecież.. , chyba że chodzi Ci o coś innego..Zamieszczone przez MaicroftPrzy odpalaniu jak nie po przekreceniu stacyjki nie poczeka sie 2-3sek to trzeba krecic te 2-3sek inaczej auto nie odpali od kopa :lol:
a na tym filmie z fabią to może świeca nie grzeje któraś ?
choć i moja tak zapala ale to jak postoi w -15st. na dworze z 12 godzin , na przykład w górach..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Już Ci odpisałem w drugim wątku. Na odpalanie jest nowy soft,a na hałasy przy przyśpieszaniu (Nagel Geraeusche) jest TPI i adaptacja precyzyjnych dawek wtryskiwaczy. Po ty jak Ci zrobią to ODISem(adaptację statyczną) to najlepiej 4 bieg i ze 120 zwalniać do 50km/h znowu przyśpieszyć i zwalniać od 120km/h. Oczywiście cały czas na biegu bez dotykania sprzęgła i tak z 20 razy. Wtryski się adaptuja tylko przy odpuszczonym gazie i jeździe na biegu jak obroty spadają. To jest tzw. adaptacja dynamiczna.Zamieszczone przez pumba16to czemu nierówno pracuje na zimnym silniku?? 1.6 tdi cayc i jak dodaje gazu albo jak secjalnie dałem dzis 4 bieg i 1200 obrotow i dodawałem gazu to tak sie tłuklo jakbys młotkiem po silniku napierniczał .jakby spalanie
Komentarz
-
-
leszekmw, są nowe softy,ale raczej one na hałas nie pomogą :| Pompołomoty jak nazwa wskazuję łomoczą
Komentarz
-
Zamieszczone przez MaicroftTen filmik jest kolegi z forum, moze sie wypowie. Takiego podbijana obrotow u mnie nie ma. A to ze ten silnik chodzi jak stary 1Z na zimno to prawda.
Castrol edge 5w30 fst,,
zmienilem na statoil Lazerway LL 5w30 i od tego czasu problema ni ma
[ Dodano: Nie 22 Gru, 13 17:43 ]
swiece wszystkie grzaly . juz mi powazne usterki silnika pawnowie z forum wrozyli .Zamieszczone przez leszekmwno coś nie rozumiem, no świece grzejesz przecież.. , chyba że chodzi Ci o coś innego..Zamieszczone przez MaicroftPrzy odpalaniu jak nie po przekreceniu stacyjki nie poczeka sie 2-3sek to trzeba krecic te 2-3sek inaczej auto nie odpali od kopa :lol:
a na tym filmie z fabią to może świeca nie grzeje któraś ?
choć i moja tak zapala ale to jak postoi w -15st. na dworze z 12 godzin , na przykład w górach..
ten silnik jest bardzo czuły na olej jakim zalewamy.
Komentarz
-
Muti czyli same wgraniu softu nie wystarczy?? tylko poiwedziec jeszcze zeby ustawili dawke statyczna czy jakos tak??
świece mam sprawne bo sprawdzałem.poatym powiem wam tak ze jak jest -5 to obroty tak nie faluja mi na zimnym jak np jest +5 albo + 10 jak mam w garażu zapalam i mi faluja te obroty.
Komentarz
-
Powiedz żeby zrobili to i to. Teoretycznie problem powinien ustać po wgraniu softu.
Komentarz
Komentarz